Recept Falafel s kurkumou Dia Veg Linie Bezlep

Egyptská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Falafel s kurkumou

Úvod

Falafel tak trochu neprávem dostal nálepku fastfoodového jídla- hlavně v Německu a severských zemích. Ve skutečnosti je to pokrm bohatý na bílkoviny- obsahuje totiž cizrnu, a v ní se skrývá 20 g bílkovin na 100 g cizrny.
A odkud se falalel vůbec vzal? Falafel je tradičním pokrmem Blízkého východu, který má původ ve starověkém Egyptě. Najdete ho dnes jak v arabských zemích, tak v Izraeli. Podává se obvykle s tahini omáčkou, humusem, pita chlebem a čerstvou zeleninou. Tomuhle kombu se říká tzv. falafel talíř. Úplně původní recept na falafel obsahuje i fava fazole. Protože tu fava fazole nejsou tak běžně dostupné, v tomto receptu je vynecháme. Nebojte, nic to nemění na tom, že naše falalefy budou neodolatelné. Navíc do nich přidávám kurkumu. Nejen, že falafel barevně rozzáří, ale dodají jim zdraví příznivé účinky.

Recept je trochu delší, proto uvádím odkaz, odkud si lze recept vytisknout: https://chay.cz/…-s-kurkumou/

Postup

1. U tohoto receptu je zapotřebí syrové suché cizrny. Konzervovaná nebo předem uvařená cizrna je nevhodná, protože by způsobila kašovitou konzistenci a falafely by nebyl falafel, ale spíš hummus. Cizrnu si minimálně přes noc namočíme ve studené vodě. Já namáčím klidně i 24 hodin, abych měla jistotu, že cizrna opravdu změkne. Cizrna díky vodě nabobtná a zdvojnásobí svůj objem. 2. Předem namočenou cizrnu pečlivě scedíme. Vložíme jí do mixéru společně s česnekem, který můžeme i předem opéct na pánvi, s čerstvými bylinkami a kořením a můžeme mixovat. Kypřící prášek se přidává z toho důvodu, aby falafel kuličky byly nadýchanější. Nejsou ale vůbec potřeba. Pochutnáte si na nich i bez prášku. 3. To samé platí i pro mouku. Může být a nemusí. Jejím úkolem je spojit případně rozpadající se směs, ze které se nedají vytvarovat stabilní kuličky. Doporučuju jí kdyžtak přidávat až na konec. Pokud to bude třeba, vždy můžeme směs zaprášit lžící mouky a promíchat. 4. Kdyby se vám naopak zdála směs příliš suchá, můžeme jí zvlhčit lžící olivového oleje. 5. Během mixování si průběžně všímejme konzistence směsi. Naším cílem je získat konzistenci podobné drobence na koláče. Směs nemá mít kašovitá (jako hummus), a ani příliš hrubá (nebyla by příjemná při skusu a při žvýkání). 6. Falafel směs přikryjeme a odložíme v lednici na 1-2 hodiny. Během této doby se chutě surovin a koření úžasně spojí a směs získá lepší konzistenci pro tvarování. 7. Ze směsi tvarujeme kuličky. Já dělám kuličku z přibližně jedné vrchovaté polévkové lžíce falafel směsi, aby se snědla na dva skusy. Záleží na každém. Můžeme dělat různé velikosti kuliček nebo i karbanátků. 8. Rozpálíme si na pánvi nebo ve fritovacím hrnci olej. Olej by měl dosáhnout minimálně k polovině kuličky. Smažíme falafel kuličku do zezlátnutí a poté obracíme a smažíme druhou stranu. Dozlatova osmažené falafely vyjmeme a necháme okapat od oleje na papírové kuchyňské utěrce. 9. Falafel kuličky podáváme s hummus dipem, tzatziki omáčkou, bílým jogurtem, sojanézou nebo tahini omáčkou. Tahini omáčka se jednoduše dělá smícháním 1/2 hrnku tahini pasty, 150 ml teplé vody, 1 stoužkem česneku, 5 lžícemi limetkové šťávy nebo více a solí dle chuti. Tyto ingredience mixujeme v blenderu několik minut, dokud tahini nezíská krémovitou strukturu. Pokud je příliš tuhá (záleží na koncentraci naší tahini pasty), můžeme postupně dolévat teplou vodu. Dochutíme naposledy podle chutě solí a limetkovou šťávou.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 13.08.19 vloženo
  • 137x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g cizrny (nekonzervované!)
  • 1 menší červená cibule
  • 1/4 hrnku hladkolisté petrželky (bez stonků)
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (bez stonků)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka mletého kardamonu
  • 1/2-1 lžička kurkumy
  • špetka pepře
  • 1-2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1-3 lžíce hladké mouky nebo cizrnové mouky (lze vynechat)
  • 1 lžička kypřícího prášku (lze vynechat)
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • hummus, bílý jogurt, tahini omáčka, zelenina, pita chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 13.08.19 22:06

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Falafel s kurkumou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Houbová smaženice Houbová smaženice
Hruškový koláč Hruškový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz