Recept Fabada z Astůrie

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočit fazole do druhého dne do vody. Namočit naložené ramínko, nebo šunku do horké vody do druhého dne. Povařit slaninu na 5 min. Druhý den oprat klobásky, aby se zbavily zčásti své uzené chuti. Slít fazole a vložit je do hrnce. Zalít je tak na dva prsty vodou. Postavit je na oheň, přivéct do varu, snížit teplotu a sbírat šum, který se tvoří nahoře fazolí. Na malé pánvičce otoustovat šafrán, utlouct ho v hmoždíři a potom ho rozpustit v troše vody. Zamíchat šafrán do fazolí. Vložit dovnitř slaninu a ramínko, nebo šunku. Pomocí vařečky zastrkat ja na dno fazolí. Vařit dalších 5min. na půl přikryté a sbírat šum. Potom přidat morcilla a chorizo klobásky, zastrčit je ke dnu a povařit po 5min. a sebrat šum. Přidat bobkový list, přikrýt a nechat probublávat po 2-3 hodiny. Zalívat fazole sem tam vodou, aby byly tak akorát ponořené a nepopraskaly a nevysušily se. Nemíchat, ale sem tam zatřepat kastrolem. Když jsou fazole měkké, kastrol odstavit a po 20min. nechat pěkně prolnout chutě a vůně ve Fabadě. Fabadu položit na servírovací mísu, kde se všechno maso nakrájí na porce a podává se s fazolemi. TIP: Je-li v hrnci ještě příliš vody, tak vyjmout nějaké fazole a rozmixovat je. Zahustit tím Fabadu. P.S. Snad jedno z nejznámějších španělských jídel hned po Paella. Je to hustá, španělská vlastně polévka z fazolí a v soli naloženého masa a klobásek. Je vesměs ochucena šafránem, ale někdy i cibulí, paprikami a jinou zeleninou. Skoro každý připravuje Fabadu trošínku jinak. Někdy se do ni přidávají i naložené prasečí nožičky, solené hovězí, nebo i tvrdá Longaniza klobáska.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 24.01.05 vloženo
  • 9648x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g Fabes/suchých bílých fazolí
  • 500g Lacon, naloženého ramínka, nebo šunky
  • 500g uzené chorizo klobásky
  • 500g morcilla, černé kořeněné klobásky s krví, cibulí a paprikou
  • 100g slaniny
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 1 bobkový list

Doporučená příloha

  • Pečivo a nějaké robustní španělské červené víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fabada z Astůrie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Fabada z Astůrie

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Fabada z Astůrie - Jandule

nemyslim, ze je to tak nerealizovatelne. Ve spouste supermarketu koupis co je nahore uvedeno. Akorat jestli se nepletu tak Morcilla je verze nasich jelit, akorat je vic korenena. Je to dobrota a nejlepsi je, kdyz ti ji serviruji prave v Asturii nekde na venkove! Mnam! :-)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Fabada z Astůrie.

Při hledání receptu na paellu jsem narazila na tento. Zcela vyhrál v kategorii: Recepty velmi obtížně realizovatelné v Česku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz