Recept Exotické včelí žihadlo

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Exotické včelí žihadlo

Postup

Na tvarohové olejové těsto utřeme tvaroh s cukry, mlékem, olejem a solí. Přisypeme a opatrně vmícháme polovinu mouky. Zbylou mouku prosijeme s práškem do pečiva a postupně vmícháme a prohněteme. Na polevu rozpustíme máslo, přidáme cukr a kokos. Přitom stále mícháme. Necháme vychladnout. Plech na pečení vymažeme a vyválíme na něj tvarohové olejové těsto. Marmeládu promícháme s rumem, okořeníme skořicí a natřeme na těsto. Vychlazenou kokosovou směs znovu promícháme, rovněž rozetřeme na těsto a uhladíme. Pečeme asi 30-35 minut v elektrické troubě vyhřáté na 180° C, v horkovzdušné při teplotě cca 160° C a v plynové na stupni 2. Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním nakrájíme na ozdobné kousky, např. na kosočtverce. *Tip:* Nejvhodnější na krájení je velký ostrý nůž s vlnkovou čepelí. *Koláč obsahuje asi 78 g bílkovin, 348 g tuku, 909 g sacharidů = 7 378 kcal = 30 884 kJ.* Čerpáno z tajných zdrojů.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 01.09.04 vloženo
  • 7773x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32x38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 125 g cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 6-8 lžic mléka
  • 6-8 lžic chuťově neutrálního oleje
  • špetka soli
  • 400 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva;
  • *Na polevu:*
  • 200 g másla nebo margarinu
  • 200 g cukru
  • 250 g nastrouhaného kokosu
  • 8 PL meruňkové marmelády
  • 3 PL rumu
  • prášková skořice;
  • *Kromě toho:*
  • mouka na zpracování těsta
  • tuk na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Exotické včelí žihadlo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Sněhurko, díky a přidávám další dva odkazy… …i s receptemjen pro potěchu oka

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

A zde je ještě půvabná stránka kolínského pekařství Merzenich, v němž pečou Bienenstich podle více než 100 let starého originálního receptu. Peče se kynuté těsto pokryté mandlovo-karamelovou hmotou. Po vychladnutí se koláč rozkrojí a plní se vanilkovým krémem: Bienenstich, originální recept

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

V původním německém receptu na „Bienenstich“ se používalo hodně medu. Časem vznikly různé obměny receptu, v některých se med již nepoužívá.
Jeden z mnoha receptů obsahujících med (i s obrázkem): Bienenstich

Labužník mp02
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

řezy chutnají medově a podle mého pětiletého syna, který nezná jejich název, vypadají exoticky.Nejlepší jsou úplně čerstvé.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

tak já se jich zeptám, proč do toho prskají sojový olej, když není chuťově nevýrazný, ale naopak chutná jako „blivajz“…a pak Vám dám vědět, co mi odpověděli… :-))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

PENDO, TO NEBYL DOTAZ, TO BYLO KONSTATOVÁNÍ.
Prostě nepovažuji sojový olej za chuťově neutrální. Ne a ne!
Ale volat jim k tomu nebudu. To to radši odneseš ty… ! :-))))))
Ale recepty jsou fakt pěkné, jen mi v tomhle chybí ty chcíplý fčely.....

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Souhlasím s Glamou, sojový olej zá:,–(ně nekupuji, většinou jen slunečnicový (a samozřejmě olivový, ale ten se do pečiva také nedá moc použít). Jednou jsem dala sojový do bábovky a nedalo se to žr*t :-)) Takže sojový olej nebrat.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Glamo, to nevím, nakonec je tam telefonní či emailové spojení, kde jistě veškeré dotazy rádi zodpoví…házím to na Labužníka z jednoho prostého důvodu…jedná se o docela krásné recepty, všechny navíc s rozpisem tuků, sacharidů, bílkovin..atd., potom jsou zde uvedeny i teploty pro všechny tři typy trub a navíc samotný časopis je dost drahý, a tak si myslím, že většina kuchařinek uvítá, když ho nebude muset kupovat a všechny recepty bude mít pěkně po ruce na tomto serveru…:-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

trikolko, je to přeložené z němčiny, kde to zní „Bienenstich“, taky se to překládá jako včelí kousanec, až uvidíš obrázek, budeš mít pocit, že to se včelama něco společného má…ale jestli někdo z labužníků bude znát přesnější objasnění tohoto názvu, budu za něj ráda, německý originál je z kynutého těsta s náplní z cukru a mandlí…:-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Jo, to mě taky napadlo, proč to je Včelí žihadlo…?
A, pardon, ale sojový olej tedy vůbec není chuťově neutrální! Já ho dokonce přestala kupovat, protože v salátu je cítit jeho nedobrá chuť a při smažení hrozně páchne! Takovou jako rybinou!
A tohle není jen má zkušenost, mám to potvrzeno z více stran.
Dokonce si kamrádka velmi oddychla, že konečně ví, co jí při vaření v kuchyni tak nevábně vonělo… On to byl sojový olej.....
To je asi jediný případ, kdy soju naprosto odmítám.

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

ahoj pendo, proc se to jmenuje vceli zihadlo, kdyz tam nikde neni med? ani vosk? ani mrtve vcely?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz