Recept Exotické včelí žihadlo

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Exotické včelí žihadlo

Postup

Na tvarohové olejové těsto utřeme tvaroh s cukry, mlékem, olejem a solí. Přisypeme a opatrně vmícháme polovinu mouky. Zbylou mouku prosijeme s práškem do pečiva a postupně vmícháme a prohněteme. Na polevu rozpustíme máslo, přidáme cukr a kokos. Přitom stále mícháme. Necháme vychladnout. Plech na pečení vymažeme a vyválíme na něj tvarohové olejové těsto. Marmeládu promícháme s rumem, okořeníme skořicí a natřeme na těsto. Vychlazenou kokosovou směs znovu promícháme, rovněž rozetřeme na těsto a uhladíme. Pečeme asi 30-35 minut v elektrické troubě vyhřáté na 180° C, v horkovzdušné při teplotě cca 160° C a v plynové na stupni 2. Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním nakrájíme na ozdobné kousky, např. na kosočtverce. *Tip:* Nejvhodnější na krájení je velký ostrý nůž s vlnkovou čepelí. *Koláč obsahuje asi 78 g bílkovin, 348 g tuku, 909 g sacharidů = 7 378 kcal = 30 884 kJ.* Čerpáno z tajných zdrojů.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 01.09.04 vloženo
  • 7894x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32x38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 125 g cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 6-8 lžic mléka
  • 6-8 lžic chuťově neutrálního oleje
  • špetka soli
  • 400 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva;
  • *Na polevu:*
  • 200 g másla nebo margarinu
  • 200 g cukru
  • 250 g nastrouhaného kokosu
  • 8 PL meruňkové marmelády
  • 3 PL rumu
  • prášková skořice;
  • *Kromě toho:*
  • mouka na zpracování těsta
  • tuk na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Exotické včelí žihadlo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Exotické včelí žihadlo

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Sněhurko, díky a přidávám další dva odkazy… …i s receptemjen pro potěchu oka

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

A zde je ještě půvabná stránka kolínského pekařství Merzenich, v němž pečou Bienenstich podle více než 100 let starého originálního receptu. Peče se kynuté těsto pokryté mandlovo-karamelovou hmotou. Po vychladnutí se koláč rozkrojí a plní se vanilkovým krémem: Bienenstich, originální recept

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

V původním německém receptu na „Bienenstich“ se používalo hodně medu. Časem vznikly různé obměny receptu, v některých se med již nepoužívá.
Jeden z mnoha receptů obsahujících med (i s obrázkem): Bienenstich

Labužník mp02
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

řezy chutnají medově a podle mého pětiletého syna, který nezná jejich název, vypadají exoticky.Nejlepší jsou úplně čerstvé.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

tak já se jich zeptám, proč do toho prskají sojový olej, když není chuťově nevýrazný, ale naopak chutná jako „blivajz“…a pak Vám dám vědět, co mi odpověděli… :-))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

PENDO, TO NEBYL DOTAZ, TO BYLO KONSTATOVÁNÍ.
Prostě nepovažuji sojový olej za chuťově neutrální. Ne a ne!
Ale volat jim k tomu nebudu. To to radši odneseš ty… ! :-))))))
Ale recepty jsou fakt pěkné, jen mi v tomhle chybí ty chcíplý fčely.....

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Souhlasím s Glamou, sojový olej zá:,–(ně nekupuji, většinou jen slunečnicový (a samozřejmě olivový, ale ten se do pečiva také nedá moc použít). Jednou jsem dala sojový do bábovky a nedalo se to žr*t :-)) Takže sojový olej nebrat.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Glamo, to nevím, nakonec je tam telefonní či emailové spojení, kde jistě veškeré dotazy rádi zodpoví…házím to na Labužníka z jednoho prostého důvodu…jedná se o docela krásné recepty, všechny navíc s rozpisem tuků, sacharidů, bílkovin..atd., potom jsou zde uvedeny i teploty pro všechny tři typy trub a navíc samotný časopis je dost drahý, a tak si myslím, že většina kuchařinek uvítá, když ho nebude muset kupovat a všechny recepty bude mít pěkně po ruce na tomto serveru…:-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

trikolko, je to přeložené z němčiny, kde to zní „Bienenstich“, taky se to překládá jako včelí kousanec, až uvidíš obrázek, budeš mít pocit, že to se včelama něco společného má…ale jestli někdo z labužníků bude znát přesnější objasnění tohoto názvu, budu za něj ráda, německý originál je z kynutého těsta s náplní z cukru a mandlí…:-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

Jo, to mě taky napadlo, proč to je Včelí žihadlo…?
A, pardon, ale sojový olej tedy vůbec není chuťově neutrální! Já ho dokonce přestala kupovat, protože v salátu je cítit jeho nedobrá chuť a při smažení hrozně páchne! Takovou jako rybinou!
A tohle není jen má zkušenost, mám to potvrzeno z více stran.
Dokonce si kamrádka velmi oddychla, že konečně ví, co jí při vaření v kuchyni tak nevábně vonělo… On to byl sojový olej.....
To je asi jediný případ, kdy soju naprosto odmítám.

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotické včelí žihadlo

ahoj pendo, proc se to jmenuje vceli zihadlo, kdyz tam nikde neni med? ani vosk? ani mrtve vcely?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz