Recept Etiopské kuře - Doro Wat Pra

Africká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Etiopské kuře - Doro Wat

Úvod

Tu na Labe je uz vyborny recept na Etiopské kuře, ale ja mam taku nostalgicku spomienku na tento recept, ktory bol jeden z mojich prvych kontaktov na exoticku kuchynu (a jasne ze kura Kung Pao) tak som sa snazil spravit tento recept co najblizsie k povodnemu Doro Wat a preto som zhanal prisady a postupy.

Postup

1-Klasicky sa kurca porcuje v Ethiopii na 21 kuskov. Ja som si na to netrufal tak som kupil kuracie nohy. Tradicne treba maso zbavit koze a tuku a nalozit do nalevu citron, ocot, lyzicou soli a vody. (Dobre je vlozit aj niekolko kuskov citrona). Nechame marinovat minimalne 30 minut.

2-Nakrajame na drobno… hromadu cibule. Dame ju do hrnca a nastavime teplotu na medium. Nedame tam NIC! ani vodu ani olej, zakryjeme a dusime - redukujeme, trva to cca 45 minut.

3-Pridame olej a nit’r qibe (prepustene ochutene maslo - ghee) a pridame kolko zvladneme berbere (zmes paprikoveho korenia), ja som pridal 4 lyzice - polievkove a dusime dalsich cca 25 minut. Tento recept je stiplavy ale ked chcete zmiernit chut a tak v tomto bode pridajte drvene paradajky podla chute alebo pretlak rozrobeny vo vode.

4-Zvysime plamen a pridame namarinovane kuracie kusky bez koze. Ked sa nam vsetko zacne varit a znizime plamen. Premiesavame aby nam cibula neprihorela a dusime maso do makka. Dame si varit vodu a uvarime 6 vajiciek na tvrdo. Dame ochladit, osupeme a vertikalne ostrim nozom narezeme zarezy do bielka.

5-Do mlynceka alebo maziara dame namelieme - nadrvime dalsie koreniny, tu sa recept velmi lysi a zacina byt individualny ako kazdy typicky dedinsky stary recept. Ja som pridal kardamonove a fenyklove podrvene semienka, bazalkove listy, cierne korenie a sol a tiez som pridal uvarene vajicka a dusil cca 10 minut. Ked mate moznost je dobre odlozit a podavat az na druhy den, aby vsetko preslo chutami.

6-Tradicne sa serviruje s chlebovymi plackami injere a je sa rukami. Injere sa vyraba z obilniny teff - milička (Eragrostis).

Recept je z kategorií: Drůbež Kuřecí maso Maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.02.12 vloženo
  • 4631x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 min

Ingredience

  • 1 kura
  • 2 kg cibula nasekaná
  • 1 citron
  • 250 ml ocot
  • 3 lyzice berbere
  • 100 g prepustené maslo Nit’r Qibe
  • 70 ml olej rastlinný
  • kardamon semienka
  • 6 vajička na tvrdo

zmes korenia:

  • 1 lyzicka cierne korenie
  • 1 lyzica bazalka sušená
  • 1 lyzicka feniklové semená
  • 1 lyzicka kardamon semienka
  • 2 lyzicky sol

Doporučená příloha

  • chlebove placky injere

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Etiopské kuře - Doro Wat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 09.02.12 13:49

jolana, :palec: vela tych tradicnych nabozenskych postupov , boli jednoducho prakticke , zdravotne postupy a bolo jednoduchsie , povedat ze je to spinave a zakazane ako vysvetlovat .Napriklad s bravcovym je zname ze jeden z dovodom zakazania bolo ze maju svalovca, ale ked som zil v Afrike pocul som aj druhu teoriu , ze bravcove vydrzi na slnku farbou a chutou ovela dlhsie ako ine maso ako napriklad kuracina ale tiez uz je pokazene. :,(

 
jolana
5064 příspěvků 07.02.12 23:11

Bento :palec:

Ocot sa dava v oblastiach kde nie je citron..z nabo­zenskych dovodov ho krestania v etiopii a eritrea a egypt piju..na velku noc(jezisovi na krizi dali pit ocot)…no a na dovazok branit sa clovek/ludia vedia odjakziva = kysle zabija bakterie..pre­to vela..

:)
 
Bento
794 příspěvků 07.02.12 22:44

wydro, ja som ich obzeral viacej a nakoniec som isiel podla tohto Ethiopcana Karima Degala .
http://www.sbs.com.au/…/Doro_wat%27
Ja som dal vinny ,( on tam daval este viac pol litra ).Je to mozno skor z nabozenskych dovodov :?: vytiahnutie krvi.Nie nebolo to kysle.( mozes pripadne umyt alebo to nedavat vobec ).Ked uz mame suroviny tak som robil cez weekend este jeden Wat , tento sa volal Sik Sik Wat s hovadzim nakrajanym na kocky podobne ako nas gulas. 8)

 
wydra  07.02.12 19:19

Bento, ocet predpokladam vinny !? A jeste citron, neni to moc kysele? Je to chutove hodne rozdilne od etiopske varianty ?

 
wydra  07.02.12 19:17

Zebu, berbere http://tatooine.wz.cz/…pie_003.html
a slozeni berbere http://www.royalmenu.cz/…/detail.html

Je to moc dobry, udelej !

 
zébulon  07.02.12 18:51

Jezkovy voci, Bento, ty tvoje recepty! Jsem sice sama doma, ale mam sto chuti se do toho kurete hned pustit! Berbere nemam, ale nasla jsem, ze to je smes tri paprik, patri tam kardamom, fenugrec, pepr a ctyri koreni, coz znaci skorici, zazvor, muskatovy orisek a hrebicek. Chybi mi tam jeste neco zasadniho?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz