Recept Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

zébulon Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

Úvod

Jak jsem kdysi dávno slíbila, přidávám recepty na estragonové omáčky. Ve verzích pro trpělivé i lenochy.

Postup

**Estragonová omáčka č. 1 - pro trpělivé** Víno zahřejeme k varu, přidáme 3 větvičky estragonu nebo 20 g sušeného, stáhneme z ohně a necháme louhovat čtvrt hodiny pod pokličkou. Vrátíme na oheň a necháme zredukovat nejméně na polovinu, pak přidáme vývar. Opět necháme zredukovat, zbýt nám musí jen velmi malé množství husté sirupovité tekutiny, rozmixujeme, přecedíme a mimo oheň vešleháme malé kousky studeného másla. Nepřidáváme je všechny najednou, šleháme metličkou, až je omáčka lesklá a hustá. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý estragon, osolíme, opepříme, kápneme citrónovou šťávu podle chuti a je to :- ). Je dobrá ke všemu, k rybám, kuřeti, steakům, i k obyčejným vejcím natvrdo. U tohoto receptu je redukování zdlouhavé, ale nezbytné pro dobrý výsledek. Když nebudete redukovati dost dlouho, vznikne na konci spíše polévka, neříkám, že s kousky vařeného chřestu není dobrá :- ), ale omáčka to není... **Estragonová omáčka č. 2 - pro středně vytrvalé** Jemně nasekáme šalotky a spolu s nasekaným estragonem je dáme vařit do bílého vína, dokud se víno téměř neodpaří. Přidáme smetanu (nebo cucinu!) a vaříme dále ještě 15 minut na slabém plamínku. Stáhneme z ohně a po malých dávkách vešleháme studené máslo. Osolíme, opepříme. Můžeme přefiltrovat, nemusíme, můžeme nakonec vmíchat žloutek, nebo pár čerstvých lístků estragonu. **Estragonová omáčka č. 3 - pro nedočkavé** Ze žloutku, hořčice, soli, pepře ušleháme hladkou hmotu, přiléváme olej a šleháme, až vznikne majonéza, nasekaný estragon přidáme až nakonec.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 29.07.11 vloženo
  • 5337x zobrazeno

Ingredience

Estragonová omáčka č. 1 - pro trpělivé

  • pro 4 osoby
  • 1/2 l suchého bílého vína
  • 3 větvičky čerstvého estragonu nebo 20 g sušeného
  • několik snítek čerstvého estragonu na dokončení
  • 1 dcl vývaru
  • 15 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky - 15 g bylo v původní receptuře, mně to přišlo málo, tak doporučuji postupovat stylem "přidávám, až se mi výsledek líbí", myslím, že jsem dala nejméně dvojnásobek
  • sůl, pepř podle chuti

Estragonová omáčka č. 2 - pro středně vytrvalé

  • 325 g creme fraiche
  • 85 g studeného másla
  • 1-2 šalotky (75 g)
  • 2 dcl bílého vína
  • 8 snítků estragonu, nebo více podle chuti
  • sůl, pepř

Estragonová omáčka č. 3 - pro nedočkavé

  • 1 žloutek
  • lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • arašídový olej
  • čerstvý estragon podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

svato
1445 příspěvků 29.7.11 22:58

Estragon mám veľmi rada, kamarátka po otrhaní lístkov usušila aj stonky a pridávala ich do táboráku len tak, pre vôňu.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.7.11 19:24

Za cislo 2 wydra obvzlast dekuje ! A majonezu take urcite spacha.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz