Recept Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

Úvod

Jak jsem kdysi dávno slíbila, přidávám recepty na estragonové omáčky. Ve verzích pro trpělivé i lenochy.

Postup

Estragonová omáčka č. 1 - pro trpělivé

Víno zahřejeme k varu, přidáme 3 větvičky estragonu nebo 20 g sušeného, stáhneme z ohně a necháme louhovat čtvrt hodiny pod pokličkou.

Vrátíme na oheň a necháme zredukovat nejméně na polovinu, pak přidáme vývar. Opět necháme zredukovat, zbýt nám musí jen velmi malé množství husté sirupovité tekutiny, rozmixujeme, přecedíme a mimo oheň vešleháme malé kousky studeného másla. Nepřidáváme je všechny najednou, šleháme metličkou, až je omáčka lesklá a hustá. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý estragon, osolíme, opepříme, kápneme citrónovou šťávu podle chuti a je to :- ).

Je dobrá ke všemu, k rybám, kuřeti, steakům, i k obyčejným vejcím natvrdo.

U tohoto receptu je redukování zdlouhavé, ale nezbytné pro dobrý výsledek. Když nebudete redukovati dost dlouho, vznikne na konci spíše polévka, neříkám, že s kousky vařeného chřestu není dobrá :- ), ale omáčka to není…

Estragonová omáčka č. 2 - pro středně vytrvalé

Jemně nasekáme šalotky a spolu s nasekaným estragonem je dáme vařit do bílého vína, dokud se víno téměř neodpaří. Přidáme smetanu (nebo cucinu!) a vaříme dále ještě 15 minut na slabém plamínku.

Stáhneme z ohně a po malých dávkách vešleháme studené máslo. Osolíme, opepříme. Můžeme přefiltrovat, nemusíme, můžeme nakonec vmíchat žloutek, nebo pár čerstvých lístků estragonu.

Estragonová omáčka č. 3 - pro nedočkavé

Ze žloutku, hořčice, soli, pepře ušleháme hladkou hmotu, přiléváme olej a šleháme, až vznikne majonéza, nasekaný estragon přidáme až nakonec.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 29.07.11 vloženo
  • 4459x zobrazeno

Ingredience

Estragonová omáčka č. 1 - pro trpělivé

  • pro 4 osoby
  • 1/2 l suchého bílého vína
  • 3 větvičky čerstvého estragonu nebo 20 g sušeného
  • několik snítek čerstvého estragonu na dokončení
  • 1 dcl vývaru
  • 15 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky - 15 g bylo v původní receptuře, mně to přišlo málo, tak doporučuji postupovat stylem "přidávám, až se mi výsledek líbí", myslím, že jsem dala nejméně dvojnásobek
  • sůl, pepř podle chuti

Estragonová omáčka č. 2 - pro středně vytrvalé

  • 325 g creme fraiche
  • 85 g studeného másla
  • 1-2 šalotky (75 g)
  • 2 dcl bílého vína
  • 8 snítků estragonu, nebo více podle chuti
  • sůl, pepř

Estragonová omáčka č. 3 - pro nedočkavé

  • 1 žloutek
  • lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • arašídový olej
  • čerstvý estragon podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Estragonová omáčka pro wydru - raději tři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
svato
1417 příspěvků 29.07.11 22:58

Estragon mám veľmi rada, kamarátka po otrhaní lístkov usušila aj stonky a pridávala ich do táboráku len tak, pre vôňu.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.07.11 19:24

Za cislo 2 wydra obvzlast dekuje ! A majonezu take urcite spacha.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz