Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jak jsem kdysi dávno slíbila, přidávám recepty na estragonové omáčky. Ve verzích pro trpělivé i lenochy.
**Estragonová omáčka č. 1 - pro trpělivé** Víno zahřejeme k varu, přidáme 3 větvičky estragonu nebo 20 g sušeného, stáhneme z ohně a necháme louhovat čtvrt hodiny pod pokličkou. Vrátíme na oheň a necháme zredukovat nejméně na polovinu, pak přidáme vývar. Opět necháme zredukovat, zbýt nám musí jen velmi malé množství husté sirupovité tekutiny, rozmixujeme, přecedíme a mimo oheň vešleháme malé kousky studeného másla. Nepřidáváme je všechny najednou, šleháme metličkou, až je omáčka lesklá a hustá. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý estragon, osolíme, opepříme, kápneme citrónovou šťávu podle chuti a je to :- ). Je dobrá ke všemu, k rybám, kuřeti, steakům, i k obyčejným vejcím natvrdo. U tohoto receptu je redukování zdlouhavé, ale nezbytné pro dobrý výsledek. Když nebudete redukovati dost dlouho, vznikne na konci spíše polévka, neříkám, že s kousky vařeného chřestu není dobrá :- ), ale omáčka to není... **Estragonová omáčka č. 2 - pro středně vytrvalé** Jemně nasekáme šalotky a spolu s nasekaným estragonem je dáme vařit do bílého vína, dokud se víno téměř neodpaří. Přidáme smetanu (nebo cucinu!) a vaříme dále ještě 15 minut na slabém plamínku. Stáhneme z ohně a po malých dávkách vešleháme studené máslo. Osolíme, opepříme. Můžeme přefiltrovat, nemusíme, můžeme nakonec vmíchat žloutek, nebo pár čerstvých lístků estragonu. **Estragonová omáčka č. 3 - pro nedočkavé** Ze žloutku, hořčice, soli, pepře ušleháme hladkou hmotu, přiléváme olej a šleháme, až vznikne majonéza, nasekaný estragon přidáme až nakonec.
Recept je z kategorií: Omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Estragonová omáčka pro wydru - raději tři
1437 příspěvků 29.7.11 22:58
Estragon mám veľmi rada, kamarátka po otrhaní lístkov usušila aj stonky a pridávala ich do táboráku len tak, pre vôňu.
Za cislo 2 wydra obvzlast dekuje ! A majonezu take urcite spacha.