Recept Elegantní japonská rolovaná omeleta

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Elegantní japonská rolovaná omeleta

Postup

Rozmixovat vejce pomocí HAŠI (o-hashi, japonské hůlky na vaření v různých délkách, keré jsou ze dřeva a liší se od jídelních hůlek, které jsou asi 25cm dlouhé, mohou být i ze slonoviny, keramiky, bambusu atd. a liší se tvarem od čínských), nebo nemáte-li tak vidličky. V malé misce smícht cukr, sójovou omáčku a Sake víno. Lehce vmíchat do vajec. Rozdělit směs do dvou misek. Rozehřát trochu oleje na střední pánvi a zbytek oleje vytřít papírovým ubrouskem. Nalít 1/4 obsahu jedné misky na pánev a jejím nakláněním směs rozlít na tenkou vrstvu po celém dně. Když vejce ztuhnou na okraji, ale uprostřed jsou ještě měkká, tak omeletu na pánvi srolovat směrem k sobě. Namočeným kouskem papírového ubrousku do oleje potřít volné dno pánve, kde není srolovaná omeleta. Nalít tam druhou 1/4 vaječné směsi a rozlít ji po celém dně i pod srolovanou omeletu , kerá se nadzdvihne pomocí hůlek. Když jsou okraje taktéž ztuhlé, srolovat omelety dohromady nakláněním pánve směrem k sobě. Potřít volné dno pánve olejem jako předtím, nalít tam třetí 1/4 vajec tak, aby zatekla i pod dohromady strolované omelety a usmažit je jako předtím. Vložit hůlky do strany srolovaných omelet a přehodit je na stranu k sobě. Znovu vymastit pánev, nalít zbytek vaječné směsi na její dno, nechat ji podtéct pod srolované omelety stejně jako předtím. Zarolovat omelety dohromady tak, aby jejich spojení bylo dole na pánvi a ještě je po 10 vteřin osmažit. Nechat rolku omelet sklouznout z pánve na bambusovou podložku a těsně ji do ní zamotat. Potom napresovat vše do čtverhraného tvaru. Nemáte-li bambusovou podložku, tak jenom pomocí dlaní vytvarovat rolku do čtvercového profilu. Nechat vychladnout. Stejným způsobem osmažit čtyřdílnou zatočenou omeletu ze směsi z druhé misky. Studené rolky nakrájet ostrým nožem na 2.5cm plátky, poskládat je na individuální talíře a na každý položit také misku se sójovou omáčkou, kopečkem nastrouhané bílé ředkve a lístkem Shiso. P.S. Recept vypadá složitě, ale není, zato však krásně vypadá i chutná.

Recept je z kategorií: Omelety

Nahlásit recept

  • 04.08.03 vloženo
  • 17233x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 vajec
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe japonské)
  • 6 lžic Sake (japonské rýžové víno), suchého sherry, nebo bílého vína
  • rostlinný olej na smažení jako e slunečnicový
  • sójová omáčka (nejlépe japonská)
  • daikon (bílá japonská ředkev) ne jemno nastrouhaná
  • shiso listy (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Elegantní japonská rolovaná omeleta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
dementhor
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Elegantní japonská rolovaná omeleta.

Pár zkušeností s tamagoyaki (rolovanou omeletou)

  • Místo saké se obvykle používá mirin (saké je přeci jen trochu extravagance na svačinu pro děti do školy nebo na levné suši).
  • Všechny ingredience se smíchají dohromady. Jedno, čím se vejce našlehají - v japonsku jsou hůlky vždycky po ruce, vidlička je taky v pohodě. Dobré je směs přecedit cedníčkem na čaj, aby byla hladší - důležité je, aby na vajíčku nebyla pěna.
  • Na smažení je nejlepší použít speciální hranatou pánev (tamagoyaki-ki) - na kulaté to jde taky, ale fakt blbě. Opravdu důležité je, aby pánev byla prohřátá stejnoměrně - omeleta se začíná rolovat, když je ze spoda tuhá a NA VRCHU ještě polosyrová, aby se vrstvy spojily.
  • Čím rolovat: japonská hospodyňka hůlkama, my ostatní klidně obracečkou - jde to o moc líp.
  • Pokud jde o tvar: pokud má omeleta přijít na nigiri-sushi, měla by být „hranatá“ (v hranaté pánvi to tak obvykle dopadne samo od sebe), pokud se podává samostatně jako příloha, pak se velmi často nezahranucuje.
  • Další ingredience: omeleta na sushi obvykle neobsahuje nic vevnitř, nicméně existují spousty variací, například s něčím (zeleninou, proužkem kuřecího masa) zarolovaným uprostřed. Omeletu je také možné pro efekt a chuť zabalit do yaki-nori (plátu mořské řasy) jako sushi.
  • Pokud si nejsme jistí, že je omeleta dobře propečená, ještě ji na pánvi chvíli na mírném plameni z každé strany prohřejeme - vajíčka uvnitř nesmí zůstat syrová.
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Liší se...

tím, že je méně slaná, je lehčí a sladčí než čínská. Kikkoman je jedním z vývozců japonských omáček. Je sójová omáčka (shoyu) tmavá (koi-kuchi), která je uleželá po delší dobu a používá se hlavně na tmavá masa. Světlá (usu-kuchi) se vesměs používá na ryby, dary moře, zeleninu, do polévek a na namáčecí omáčky. Také je ještě sójová omáčka se jménem Tamari (pocházející původně z Číny, ze které vlastně sójová omáčka, jakou známe dnes vznikla, díky japonskému farmáři v Chiba asi 100km od města Tokyo, který při produkci použil pšenice) Tamari je velice tmavá, hustá (připomíná melasu) a nasládlá, takže se hodí hlavně jako dochucovadlo.

Již jsem trochu něco o sójové omáčce napsala ve fóru ¨hledám recept¨ s datem 10/07/2002 a dalo by se psát i víc.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Liší se...
Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

po pátém přečtení souhlasím, že recept složitě jen vypadá. Ale napoprvé jsem o tom silně pochybovala. Liší se japonská sojovka chuťově hodně od čínské ? Řekla bych, že bude asi jemnější ?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz