Recept Elegantní japonská rolovaná omeleta
babi Japonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Rozmixovat vejce pomocí HAŠI (o-hashi, japonské hůlky na vaření v různých délkách, keré jsou ze dřeva a liší se od jídelních hůlek, které jsou asi 25cm dlouhé, mohou být i ze slonoviny, keramiky, bambusu atd. a liší se tvarem od čínských), nebo nemáte-li tak vidličky. V malé misce smícht cukr, sójovou omáčku a Sake víno. Lehce vmíchat do vajec. Rozdělit směs do dvou misek. Rozehřát trochu oleje na střední pánvi a zbytek oleje vytřít papírovým ubrouskem. Nalít 1/4 obsahu jedné misky na pánev a jejím nakláněním směs rozlít na tenkou vrstvu po celém dně. Když vejce ztuhnou na okraji, ale uprostřed jsou ještě měkká, tak omeletu na pánvi srolovat směrem k sobě. Namočeným kouskem papírového ubrousku do oleje potřít volné dno pánve, kde není srolovaná omeleta. Nalít tam druhou 1/4 vaječné směsi a rozlít ji po celém dně i pod srolovanou omeletu , kerá se nadzdvihne pomocí hůlek. Když jsou okraje taktéž ztuhlé, srolovat omelety dohromady nakláněním pánve směrem k sobě. Potřít volné dno pánve olejem jako předtím, nalít tam třetí 1/4 vajec tak, aby zatekla i pod dohromady strolované omelety a usmažit je jako předtím. Vložit hůlky do strany srolovaných omelet a přehodit je na stranu k sobě. Znovu vymastit pánev, nalít zbytek vaječné směsi na její dno, nechat ji podtéct pod srolované omelety stejně jako předtím. Zarolovat omelety dohromady tak, aby jejich spojení bylo dole na pánvi a ještě je po 10 vteřin osmažit. Nechat rolku omelet sklouznout z pánve na bambusovou podložku a těsně ji do ní zamotat. Potom napresovat vše do čtverhraného tvaru. Nemáte-li bambusovou podložku, tak jenom pomocí dlaní vytvarovat rolku do čtvercového profilu. Nechat vychladnout. Stejným způsobem osmažit čtyřdílnou zatočenou omeletu ze směsi z druhé misky. Studené rolky nakrájet ostrým nožem na 2.5cm plátky, poskládat je na individuální talíře a na každý položit také misku se sójovou omáčkou, kopečkem nastrouhané bílé ředkve a lístkem Shiso. P.S. Recept vypadá složitě, ale není, zato však krásně vypadá i chutná.
Recept je z kategorií: Omelety
- 04.08.03 vloženo
- 22653x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 8 vajec
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe japonské)
- 6 lžic Sake (japonské rýžové víno), suchého sherry, nebo bílého vína
- rostlinný olej na smažení jako e slunečnicový
- sójová omáčka (nejlépe japonská)
- daikon (bílá japonská ředkev) ne jemno nastrouhaná
- shiso listy (nemusí být)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Elegantní japonská rolovaná omeleta
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Elegantní japonská rolovaná omeleta
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Pár zkušeností s tamagoyaki (rolovanou omeletou)
tím, že je méně slaná, je lehčí a sladčí než čínská. Kikkoman je jedním z vývozců japonských omáček. Je sójová omáčka (shoyu) tmavá (koi-kuchi), která je uleželá po delší dobu a používá se hlavně na tmavá masa. Světlá (usu-kuchi) se vesměs používá na ryby, dary moře, zeleninu, do polévek a na namáčecí omáčky. Také je ještě sójová omáčka se jménem Tamari (pocházející původně z Číny, ze které vlastně sójová omáčka, jakou známe dnes vznikla, díky japonskému farmáři v Chiba asi 100km od města Tokyo, který při produkci použil pšenice) Tamari je velice tmavá, hustá (připomíná melasu) a nasládlá, takže se hodí hlavně jako dochucovadlo.
Již jsem trochu něco o sójové omáčce napsala ve fóru ¨hledám recept¨ s datem 10/07/2002 a dalo by se psát i víc.
po pátém přečtení souhlasím, že recept složitě jen vypadá. Ale napoprvé jsem o tom silně pochybovala. Liší se japonská sojovka chuťově hodně od čínské ? Řekla bych, že bude asi jemnější ?