Recept Egyptský dort

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Egyptský dort

Postup

Předehřejeme troubu a připravíme si tři dortové formy o průměru 23 cm (*v našich podmínkách budeme zřejmě tři pláty těsta péci postupně ;o)*). Dortové formy pečlivě vymažeme rozehřátým máslem. Kataifi těsto rozdělíme na tři díly (*důkladně od sebe oddělíme jednotlivé nitky*) a vyložíme jimi dna připravených forem tak, aby byly řádně pokryté. Pečeme 45 minut při 180 °C, poté teplotu zvýšíme na 230 °C a pečeme do zlaté barvy dalších 10 minut. Mezitím připravíme krém smícháním všech ingrediencí. Na mírném plameni, za neustálého míchání, připravíme ze směsi hladkou homogenní hmotu, kterou necháme na plameni ještě dalších 20 minut houstnout, za občasného míchání. Výsledná hmota musí vykazovat známky elastičnosti. Poté krém odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Sirup si připravíme smícháním cukru, vody a citrónové šťávy. Na mírném plameni vaříme 5 - 7 minut, přidáme pomerančovou esenci a vanilku a směs necháme na plameni tak dlouho, dokud sirup "neoblepí vařečku" (*po našem to znamená asi to, až se začne táhnout, čili svaříme na nit ... si myslím ;o)*). Poté odstavíme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Upečené těsto ve formách vyjmeme z trouby, nadbytečné máslo slijeme, upečené pláty polijeme sirupem, který necháme 30 minut vsakovat. Potom jeden přemístíme na talíř, potřeme polovinou krému, přiložíme druhý plát, na který navršíme zbývající část krému. "Pyramidu" ukončíme navršením zbývajícího třetího plátu, který posypeme pistáciovými oříšky. *1 porce 636 cal, tj. cca 2.66 kJ; 23 g tuku.* Volně přeloženo z polského serveru.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 14.09.06 vloženo
  • 7859x zobrazeno

Čas přípravy

  • 124 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • *Těsto*
  • 1 3/4 sklenky másla
  • 370 g řeckého nitkového těsta kataifi;
  • *Krém*
  • 1 sklenka mleté rýže
  • 1 1/2 sklenky kyselé (kysané) smetany
  • 1/2 sklenky cukru
  • 2 sklenky mléka;
  • *Sirup*
  • 1 sklenka cukru
  • 1/2 sklenky vody
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžička pomerančové esence (*tresti*)
  • vanilka;
  • *Kromě toho:*
  • pistáciové oříšky na posypání.
  • *Poznámka:*
  • Kataifi těsto lze zakoupit v řecké prodejně Olympia Gastro, o které zde již proběhla "diskuze":http://www.labuznik.com/forum_posts.php?ID=18317 . Také se o něm můžete dočíst na serveru "cuketka.cz":http://www.cuketka.cz/?p=178 . Jednoduše řečeno je to phyllo těsto ve formě nitek (řecký název - Καταϊφι, turecký název - kadayıf).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Egyptský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Egyptský dort

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Egyptský dort

Namiesto toho kremu ( to je uz taky europsky krem, nie je to ono ) si dajte kludne tvaroh vyslahany s troskou smotany. Spravne sa na to pouziva smotana husta ako krem , alebo biely kravsky syr ( akawi ), moze byt aj tvaroh poriadne vymiesany s troskou smotany. A stacia aj dva platy cesta, original je len jeden -hore.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz