Recept Egyptske KOSERY

jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Egyptske KOSERY

Postup

1. Sosovicu uvarime tak, az z nej odparime vodu alebo len uvarime. 2. Kolienka uvarime a scedime. 3. Na kusku oleja oprazime cestoviny nudlicky, potom pridame dobre umytu, namocenu ryzu, osolime, zalejeme primeranym mnozstvom vody a uvarime. 4. Na kusku oleja opecieme 2 struciky nakrajaneho cesnaku, pridame feferon a paradajkovy pretlak, osolime a urobime hustejsiu omacku. 5. Cibulu nakrajanu na hrubsie pozdlzne rezance na oleji opecieme do ruzova. 6. Ostatny cesnak prelisujeme, osolime stipkou soli ( mozeme pridat feferon ) a zalejeme vytlacenym citronom. Takto sme si urobili "degga". Podavame nasledovnym sposobom: Na tanier najprv dame 1 naberacku kolienok a prikryjeme nimi dno takze ich pekne rozlozime, na to rozlozime 1/3 naberacky ryze, na to 1/3 naberacky sosovice -pekne rozkladame, potom polejeme 3/4 naberacky paradajkovou omackou, posypeme oprazenou cibulou- akoby sme posypovali orieskami a rovnomerne po celom vrchu ochutime s 1 lyzicou "dega", komu chuti moze si pridat. Toto je egyptske narodne jedlo asi ako na slovensku halusky, myslim si este viac. Najdete ho na kazdom rohu v kazdej hocijakej malickej restauracii a hocikde. Egyptania ho miluju a my tak isto. Poprvykrat som sa pozerala co to je, co to nakladaju a uplne vsedne suroviny, a dokonca vsetko to je uvarene osobitne, ale kto ochutna neuveri, je to lahoda. Tej cibuli mozete oprazit aj viac je lahodna. Aj to "dega" bez toho to nemoze byt! Proste ma to neuveritelnu chut presne ako Egypt ! Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 14.06.06 vloženo
  • 14398x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 balicek cestoviny kolienka
  • 1 1/2 az 2 salky sosovice-cocky
  • 1 1/2 salka ryze+ 1 hrst cestoviny polievkove nudlicky
  • paradajkovy pretlak
  • 5 az 7 cibuli
  • 6 az 8 strucikov cesnaku
  • 2 citron
  • feferon

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 24.1.11 17:41

ale ze jsme si s kamoskou zraly ! :-) Pridala jsem do te rajske zalivky par prouzku opeceneho lilku s opeceneho cesneku. zarazeno v jidelnicku ! Super recept

Diskuse k receptu Egyptske KOSERY

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Egyptske KOSERY

birkana
1741 příspěvků 20.6.13 13:56

@jolana díky moc za obšírné vysvětlení. Recept s tak zkomoleným názvem mi kdysi předala má bývalá kolegyně v zaměstnání. To víš, jak se opisovalo, tak to někdo pomotal :zed:

To maso by nebylo pro mě, ale pro mého muže. On když ho nemá aspoň kousíček, tak to pro něho není „úplné jídlo“. Píšeš degga ci uz stiplava alebo sladka, mám tedy i přidat trochu cukru?

jolana
5068 příspěvků 20.6.13 12:26

Seryje rasdsej ked uz :mrgreen: je pomenovanie cestovin nitovky-rezance tenke, neznamena cerviky (cervik je duud)..a dalej ked sa uz bavime… kurkum v tradicnej ludovej egyptskej kuchyni je vzacny, snad feudal (napriklad Potros Gali, byvaly tajomnik je kopt a jeden z najvacsich feudalov v egypte ktoremu patria/li nielen zeme ale aj ludia -nevolnictvo ze vsim vsudy presne ako este nedavno u nas)..egypt je svet sam o sebe a ako vravia egyptania OM el Dunja–Matka sveta..kurkum sa pouziva do ryze v inych krajinach a inde vobec napriklad…obycajnemu egyptanovi sa o mase moze akurat tak snivat, to mi ver a moj nazor na grilovane maso k tomu? ak mas chut, tak si urob,, ale k tomuto jedlu podla mna sa maso ozaj nehodi..na to prides az ochutnas..aspon si myslim..prave toto jedlo je jedno z tych ktore ked si citas suroviny a postup sa vybavi skor co to ma znamenat 8o, po ochutnani ostanes nadmnieru prekvapena..to sa musi zazit,,na jazyku,,a este vacsi zazitok je dat si to priamo v egypte..a dodatok k tomu octu-degga sa okysli octom alebo citronom, ta degga ci uz stiplava alebo sladka tam musi byt, bez nej to nejde!.. :mavam:

birkana
1741 příspěvků 20.6.13 10:26

Tu „rýžovou část s nudličkami“ znám pod názvem Orz-šarija (Rýže s červíky), jen do vody na rýži se ještě přidá kurkuma na barvu.

Opravdu je to jídlo plnohodnotné (tedy krom aminokyselin z masa). Dalo by se k tomu servírovat i maso grilované - např. jehněčí nebo drůbež? :think:

jolana
5068 příspěvků 20.6.13 09:48

Birkano, ako chces..je to chutne aj tak aj tak…aj ked to zide prave z plotny, pokial navrstvis ma to izbovu teplotu..jedlo obojzivelnik.. a len tak mimochodom na okraj total plnohodnotne! aby ludia prezili..v egyptskej kuchyni maso len tak nenajdete..na chudobe svet stoji, veru…vsade.. :mavam:

birkana
1741 příspěvků 20.6.13 08:54

Je to zajímavé :mavam: Jen bych se zeptala na maličkost - podává se teplé nebo studené? :think:

Zuzka1973
2381 příspěvků 19.6.13 20:38

Jej… to se mi líbí… dík za inspiraci :mavam:

jolana
5068 příspěvků 19.6.13 19:35

A tiez nieco co sa do horucav ako jedlo hodi.. :mavam:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.2.12 21:37

Anicko, to je, vid? Vsak uz jsem od te doby delala nekolikrat ! A kdyz to ctu, zase udelam ! Tohle jidlo me docela dostalo!

mrtvola
1394 příspěvků 22.2.12 21:33

aničko zlatá, taky v postě čočkuješ? Já taky. Napíšu mail :*

anickav
2904 příspěvků 22.2.12 20:13
Zas si sypem popol na hlavu

(v uplynulých dňoch už druhýkrát), dnes nielen preto, že je popolcová streda…
Dnes preto, že som toto jedlo podcenila!
V rámci pôstneho varenia ma napadlo vyskúšať toto, keďže sa mi už varila šošovica kvôli niečomu inému a od včera v chladničke bol zvyšok varených cestovín.
Recept som presne dodržala a výsledok ma úplne dostal. Je to jedlo, pri ktorom absolútne necítite potrebu to nejako dochucovať, vylepšovať. Predtým som si nevedela predstaviť, že niečo zo šošovice, ryže a cestovín môže byť také chutné. Bola som skeptik, úprimne sa priznávam.
Kto neuvarí, neuverí.

jolana
5068 příspěvků 11.1.12 12:46

zdenneu :palec: ..pravdu mas..octem a zvacsa..da sa povedat ze mozna aj nad 60 a mozno dokonca aj 70 percent egyptanov…ocet ako ochucovadlo je u nich viac pouzivany ako citron…

zdenneu
15 příspěvků 11.1.12 10:32

opravdu vynikající jídlo. Jenom jsem myslel, že se polévá ředěným octem - a ne „degga“ a na žádném stole ještě nechyběla hodně pálivá chilli omáčka (ta je myslím dobrovolná)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.1.12 15:04

Kabseh je uzasny, kdyz mam jehneci , rada ho varim. Nasla jsem ho tady prave od Jolany. Jiste jde i z hoveziho, kdyz jehneci neni nebo nekdo nerad.

jolana
5068 příspěvků 10.1.12 12:47

..horucavy ani radsej nespominaj… :roll: casino ze neveri, co tam po nom..abo ho pozveme ku nam, co ty na to? teraz ty a za chvilu my, nech si zazije a uzije..takych 35 stupnov o druhej v noci, hned by mal inu rec..ak by vobec prezil.. :mrgreen: … v horucavach mame radi fettet, mozno sa hodi… link nemozem pridat, neviem preco.. :roll: …zadaj Fettet do vyhladavac..

Kabseh vravis?! ..to mame radi tiez, u nas stalica da sa povedat.. je ich koooopa obmien a je tu jedno napisane , povodom kuwait .. my ho mame najradsej, tiez vdacne , chutne a rychle..a tiez nemozem pridat link, tak napisat Kabseh a vyhladat, ak mas zaujem pozriet co to za recept..

Tak sa drz .. :lol:

Bento
794 příspěvků 10.1.12 12:00

:kytka: jolana, u nas aj ked mi casino neveri,je ako na pekaci.Takze trocha menej oleja aj omacky ale viac citrona plus petrzlenova vnatka a rimsky kmin… ale ja som to vsetko pomiesal ( nie ako sa to ma, pekne navrstvit s omackou na vrchu),lebo to bolo moc horuce a isiel sem ( chyba panak co plava )a ked som sa vratil daako sa ta omacka vsiakla do ryze :oops:
Inac robil som minuly tyzden taku inu super ryzu com mal v Dubaji -Kabsa -pridam radsej tu.

Příspěvek upraven 10.01.12 v 12:01

jolana
5068 příspěvků 10.1.12 11:38

Alena, len skus..ruza s nitovkami je vdacna a chutna priloha ku vsetkemu :)

Bento, a kde mas omacku? ,,to tvoje opis prosim nech si ludia posmaknu..skor to mas podla obrazku sa mi zda (obrazok zas krasny)ale ako mdzadara/mazdara? je recept aj na labuzniku..mrkni …a viete co je zaujimave?. ..u nas dnes kosery a nemozem sa dockat obeda..a to je dobre, pretoze ak niekto predo mnou co len spomenie kosery tak ich musim varit.. neodolam..kto neochutnal nepochopi ako moze byt daco tak jednoduche tak fantasticke..dobru chut vsem :)
PS: ..taka perlicka..demonstranti na namesti v egypte prezili aj vdaka kosery..v podstate jedli len kosery..vozi sa to nna vozikoch a rozdava a podava velmi lahko..no a egyptania ich milujuuu…vlastne tu bezhranicnu chudobu prezivaju vdaka bobu a kosery..

alena45
588 příspěvků 10.1.12 11:13

šošovicu s ryžou mám rada, ale s cestovinami som ešte neskúšala, lenže keďže sú spravené ako naša tarhoňa (najprv opražené) a tú teda milujem, toto musím vyskúšať !

di
2453 příspěvků 10.1.12 10:36

Bento: a nemohl byste popsat tu svou variantu? - klidně i jen sem, do komentářů. Na obrázku totiž vypadá trochu jinak, než jak je uvedeno ve fotogalerii. Děkuji předem.

Bento
794 příspěvků 10.1.12 10:25

Jolana, hladal som pod menom , :roll: Koshari a tu je to pod menom Kosery 8o , aspon nemusim vymazavat. Moje je trochu ine ale to je len detail. :palec:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.1.11 17:41
výborné

........ :-P ze jsme si s kamoskou zraly ! :-) Pridala jsem do te rajske zalivky par prouzku opeceneho lilku s opeceneho cesneku. zarazeno v jidelnicku ! Super recept!
Ale zapomnela jsem udelat degga , o to vic se tesim na dalsi !
Varim z drobnejsi cocky a basmati ryze .
K tomu hlávkový salát se sušenými rajcaty v oleji a na pití zázvorový čaj . Luxusni obed pro vsedni den .

Příspěvek upraven 24.01.11 v 17:47

jolana
5068 příspěvků 12.1.11 12:38

Dobru chut :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.1.11 20:40

Jolanko, fotogalerie je nedostizna, dik!!

pegginko, rimsky kmin kdo ma rad, tak do rajskych vseho druhu vc omacek je jedinecny, Diky ti za pripomenuti .Naucili me ho kdysi Arabove z ruznych zemi a naprosto jsem mu propadla. Kdyz se u nas jeste neprodaval, nekdy v 80. letech min stoleti, tak mi ho dali a prave oni me naucili do vseho rajskeho (a nejen do toho) pridavat . Ja ho mela pojmenovany jako arabske koreni a protoze to bylo mlete, netusila jsem ani nahodou, ze je to nejaky kmin :-)
V nejblizsi dobe se na tuhle lahudku chystam a uz se tesim !

pegginka13
5 příspěvků 11.1.11 20:29

dneska jsme meli uzasnou veceri:-)takova hezka vzpominka na Egypt.dekuji za recept a musim rict,ze kosery musime zaradit do jidelnicku casteji. opravdu vytecne jidlo:-)ja jsem jeste pridala do rajcatove omacky trochu mleteho rimskeho kminu a bylo to vytecne. 8-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 22:53

Znam od ruznych Arabu smes ryze, cocka a testovina s nejakou rajskou majdou s masem, varim to, je to skvosten jidlo! Takhle jsem to jeste nedelala a urcite udelam. S tou cibulkou nalozenou a osmazenou, joooo, to bude basta! Tve recepty jsou vubec vic nez jedle ! :-)

jolana
5068 příspěvků 27.4.10 01:51
Re: Egyptske KOSERY

foto-galeeria o);)

jolana
5068 příspěvků 10.12.06 07:53
Re: Egyptske KOSERY

Anci, nahodou som si vsimla tvoj komentar a mam radost, ze vam chutilo… naozaj je to dokonala basta aj ked sa nezda, ktoru najdes v mestach a v:,–(e…len nie v turistickych letoviskach - co je skoda…

anci
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Egyptske KOSERY

Včera jsme kvůli košari prošli půlku Dahabu, než jsme našli vozík s touhle dokonalou baštou. Turistům to evidentně nenabízejí, což je škoda. Čmoud byl docela překvapený :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Výborný domácí kečup

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Cuketové placky Cuketové placky
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz