Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pa-mach Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Protože tento recept je až nemravně jednoduchý, musel jsem jej mírně zkomplikovat několika drobnými vychytávkami. Dříve než přikročíme k přípravě "Džina z láhve" chci Vás upozornit na překvapivě chutnou krmi a oku lahodící kůrčičku, která vynese tento pokrm mezi Vaše oblíbené. Poslední věta byla zmíněna hlavně proto, abyste čistotě povrchu kuřete věnovali zvýšenou pozornost. Krátce svaříme 5 dcl černého piva, 5 dcl vody, jednu kostku silného bujonu, lžíci soli, lžíci cukru, 10 bobulek jalovčinek, dva listy bob. listu a zastříkneme octem. Zchladíme, vložíme kuře a během dvou hodin s ním párkrát zavrtíme. Kuře vyjmeme, osušíme a do kůže vetřeme klasické "Koření na kuře" obohacené o drcené bobulky jalovčinek, bobk. listu a utřeného stroužku česneku se solí, pokud sůl již neobsahovalo koření ze sáčku. Směs koření spojíme čajovou lžičkou másla, bohatě stačí! Nezapomeňte i na vnitřní prostory! Na řadu přichází recyklace láhve od piva. O hrdlo omyté láhve otřeme zbytky mastnoty a nyní už "Džinové kuře" na láhev narazíme. Dříve než naplníme láhev do poloviny vlažnou vodou, vsuneme mezi sklo a kuře tři větvičky rozmarýnu. Na dno trouby položíme nízkou mřížku a na ní pekáček s cca 2 dcl vody. Do vody položíme dvě cibule a dvě paličky česneku příčně rozpůlené řezem dolů. Troubu rozpálíme, láhev s kuřetem postavíme doprostřed pekáčku. Tepelný náraz nám během deseti minut povrch uzavře. Snížíme teplotu na 180 stupňů a zakryjeme jakousi pelerínkou vytvořenou z alobalu. Střed alobalu opatřený otvorem nasuneme na hrdlo láhve a lehce přimkneme ke kuřeti. Přibližně po hodině alobal sejmeme a výsledek vizuálně posoudíme, je-li třeba, barvu tepelně doladíme. Varuji před přílišným prodlužováním této fáze, hrozí fáze vysoušení! Veškerý tuk odkapal do spodní misky, pokusíme se ho co nejvíce zbavit. Zbytek obsahu zředíme trochou vroucího vývaru. Vidličkou vymačkáme změklé části česneku, přecedíme a s hrudkou másla zredukujeme na tekutinu sirupové konzistence, kterou pokapeme případnou přílohu. Doba, po kterou jste plnili zadání posledního odstavce je přesně doba, po kterou musí být "Džin" sejmutý z hrdla láhve zabalený zpět do pelerínky a odpočívat před porcováním.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
těstoviny, zeleninový salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Džin z lahve
Mimochodem, nejvíc kladný vliv má tento způsob na jinak méně chutné bílé maso na prsíčkách, které bylo nádherně šťavnaté.
Fotky dodám do deníčku jen co se k tomu dostanu - 1,15 kg kuřátko se hodinku povalovalo ve směsi olej + trocha piva + citronová šťáva + „Koření na kuře“ + chilli navíc. Pak se po:,–(ilo na 0,33 pikslu s cca 2 dcl Gabrinusu, pěkně s rukama v bok, vlezlo si do trouby 180 st., po 45 minutách si na:,–(ilo kulicha z Alobalu, přeplo si na gril a po dalších 20 minutách skončilo rozporcované na talířích.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
pardón, mělo být „dávno“.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to je blbé, ale spíš než o velikost trouby šlo o způsob viz „Ožralé kuře“, mám vyzkoušeno s plechovkou piva a to fungovalo akorát jsem víc solila. Jen na okraj, bylo to myšleno a to bez urážky, že ten způsob už tu dáno je.
hledalo se, ale zjistilo se, že ani tak se nevejde do trouby
.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
když ono už se nehledá.
Ožralé kuře máte TADY .
1437 příspěvků 25.1.09 03:43
Udrží sa celkom dobre a je krásne šťavnaté, mám vyskúšané, presne ako píše Eja.
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Trochu se obávám, že ta plechovka to kuře ve vzpřímené poloze neudrží. Celý vtip je postavený zrovna jako to kuře právě na té flašce. Pa-mach
Kuře na flašce od piva se mi do trouby nevejde.....Ale jinak to vypadá moc dobře, tento nedostatek nahradím posazením kuřete na 0,33 plechovou pikslu, ve které tak deci piva nechám - klasické „Ožralé kuře“, které zrovna Indig připomenul v diskuzích ke článkům.