Recept Džem z rajských jablek

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rajčata oloupeme a pokrájíme a 2 hodiny vaříme. Po hodině vaření přidáme cukr. 10 minut před koncem varu dáme rum a konzervační prášek.

Dáme do skleniček a 5-10 minut sterilujeme.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 14.03.09 vloženo
  • 7863x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 3 hodiny

Ingredience

  • 3 kg rajčat
  • 1,3 kg cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 dcl rumu
  • 2 balíčky konzervačního prášku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Džem z rajských jablek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
bocianka
528 příspěvků 15.03.10 16:47
Re: Džem z rajských jablek - dag

Rum je tam pro lepší chuť. Ta chuť vzdáleně připomíná meruňku.

 
dag
539 příspěvků 14.03.10 20:29
Re: Džem z rajských jablek

Proč tam dáváš konzervační přípravek, když je sterilizuješ? A proč rum? To taky pro konzervaci?

 
Landospandos
256 příspěvků 19.03.09 17:20
Re: Džem z rajských jablek

Kolegyňka z práce kdysi hodně dávno přinesla ochutnat džem ze zelených rajčat, byl výborný a chutnal… prostě jinak, jako ze zelených rajčat. Chuť nejde popsat, byl takový zvláštní, ale opravdu velice dobrý.

 
anickav
2904 příspěvků 19.03.09 01:42
Re: Džem z rajských jablek

…malé zelené paradajky s malou cibuľkou a zelerovou vňaťou v octovom náleve sa u nás tiež pravidelne nakladali na jeseň. Prežila som a cholesterol mám dobrý.

 
bocianka
528 příspěvků 19.03.09 01:12
Re: Džem z rajských jablek lydie.

Rajčata loupu tak jak jsi uvedla. Opravdu to vařím 2 hodiny (na mírném ohni) za občasného míchání.

 
sveva
751 příspěvků 18.03.09 03:01
Re: Džem z rajských jablek

Nevěděla jsem, že způsobím takovou diskuzi. Zavařila jsem zelená rajčata jen jednou, jednu skleničku, protože těch posledních nedozrálých zbylo málo. Bylo to dobré, voněla tam na kousky nakrájená citronová kůra, ale nebylo to až natolik výborné abych to opakovala. Ale máte pravdu všechny s tou toxičností.

 
lydia
1227 příspěvků 18.03.09 01:05
Re: Džem z rajských jablek

Bocianko, myslíš červená, na slunci vyzrálá rajská jablíčka? Já bych je na oloupání hodila do horké vody . Marmelády dělám obyčejně tak, že ovoce nebo zeleninu, dělala jsem z dýně a mrkve, smíchám s želírovacím cukrem a nechám odležet. Nejméně 2 hodiny nebo do druhého dne. Potom povařím a rozmixuji a propasíruji, když je třeba. Nejsou 2 hodiny vaření moc? Marmeládu z rajčat jsem ještě nedělala, i když na ni mám recept, ale zatím jsme rajčata vždy snědli hned po utržení. Marmeláda má být dobrá, v tom receptě, který mám já, se přidává trochu skořice a citronové šťávy nebo kdo chce, může přidat zázvor.
Co se týče zelených rajčat, tak obsahují škodlivý solanin, toho by se ale muselo sníst najednou 400 mg, aby nás otrávil. Toto množství je podle druhu rajčat v 1,25 - 4,5 kg zelených rajčat. Solanin se vařením neztrácí, ale přidáním cukru se ředí, když se rajčata oloupou, tak se zase sníží obsah solaninu asi o 10% . Marmeláda ze zelených rajčat se nemá jíst často , pravidelně a ve velkém množství. Kdo sní 1kg marmelády najednou? Normální množství prý není škodlivé.

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.03.09 08:02
Re: Džem z rajských jablek

Zcela správně, milý casino. Obojí jest možné ;), v případě velkých finančních ztrát v casinu dokonce doporučitelné.

 
casino
4479 příspěvků 17.03.09 06:14
Re: Džem z rajských jablek

Gabi, nějak se v tom ztrácím; mám to polizovat abych se zbavil cholesterolu, nebo to mám namazat na chleba tchyňce abych se … :o)

 
gabi
551 příspěvků 17.03.09 03:11
Re: Džem z rajských jablek

alena45, v podstate je tam napisane to iste, co som napisala v predchadzajucom prispevku

 
alena45
588 příspěvků 17.03.09 02:52
Re: Džem z rajských jablek

http://www.toxi.szm.sk/…l_toxiny.htm
Prepáč Gabi, ale na tejto adrese píšu pravý opak. Ja sama zelené rajčiny nezaváram, lebo mi nechutia. Pekný večer.

 
gabi
551 příspěvků 16.03.09 21:04
Re: Džem z rajských jablek

Glykoalkaloid tomatin (obsiahnuty vo velkom mnozstve v zelenych rajcinach) je este stale, podla niektorych zdrojov, povazovany za latku toxicku pre ludsky organizmus. Podla vyskumov starych najmenej sedem rokov tomatin ma silnu afinitu k cholesterolu, vytvara s nim nerozpustne zluceniny, a teda redukuje LDL cholesterol a hladinu triglyceridov v krvnej plazme

 
bocianka
528 příspěvků 16.03.09 11:37
Re: Džem z rajských jablek

Slyšela jsem, že se dá vařit i ze zelených (nezralých) rajčat, ale ta prý musí přejít mrazem. To jsem nezkoušela. Jinak, já to nepasíruju, jen rozvařím.

 
alena45
588 příspěvků 16.03.09 05:07
Re: Džem z rajských jablek

nezrelé rajčiny obsahujú jed, ale varením sa stratí. Bežne sa zavárajú na kyslo.

 
noskovice
1322 příspěvků 16.03.09 04:31
Re: Džem z rajských jablek - Pozor!

Dela se dzem ze zelenych rajcat, ale nejsou to nezrala rajcata, nybrz zeleny druh rajcat. Tyto nezrala rajcata jsou zdravi skodici.
Ahoj, Sona

 
alena45
588 příspěvků 16.03.09 03:43
Re: Džem z rajských jablek

už som niekde čítala, že sa robí džem aj zo zelených rajčín, tak ak si ho robila, napíš prosím, čomu sa jeho chuť podobá. Ten červený chutí podobne ako šípkový, ale to už som tuším písala.

 
sveva
751 příspěvků 16.03.09 03:23
Re: Džem z rajských jablek

Přítelkyně mi poradila zpotřebovat poslední nedozrálá zelená rajčata k přípravě džemu. Recept je podobný, bez kyseliny a konzervačního přípravku. Hlavní aroma je citronová kůra.

 
alena45
588 příspěvků 16.03.09 02:13
Re: Džem z rajských jablek

prepáč, Bocianka, ale tento džem sa varí tak, že sa paradajky (musia byť veľmi zrelé) pokrájajú a varia sa do zmäknutia. Až potom sa prepasírujú a znovu sa varia, aby sa vyvarila časť šťavy. Pridá sa cukor a ostatné. Tie ružové paradajky čom som spomínala sú na to najlepšie nielen chuťou, ale aj tým, že majú veľa dužiny a menej šťavy. Zvnútra sú samozrejme tmavočervené.

 
noskovice
1322 příspěvků 16.03.09 01:32
Re: Džem z rajských jablek - bocianko,

to nic, to se stane. Ahoj a d', Sona.

 
bocianka
528 příspěvků 15.03.09 22:39
Re: Džem z rajských jablek

Chybička se vloudila, děkuji za upozornění, už je opraveno.

 
noskovice
1322 příspěvků 15.03.09 05:38
Re: Džem z rajských jablek - bocianko,

nemely by se ty rajcata nejdrive oloupat? Asi by to bylo lepsi, nez s temi slupkami. Co Ty na to? Zdravi Te Sona.

 
alena45
588 příspěvků 15.03.09 00:27
Re: Džem z rajských jablek

Kedysi som varila tento džem, najlepší je z takých tmavoružových rajčín, ktoré majú tvar podobný hruške. A chuťou trochu pripomína šípkový džem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kuře na medu Kuře na medu
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz