Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Sbíráme jen dobře zbarvené, zralé plody. Odstraníme stopky a bobule dobře propláchneme. Potom umeleme na masovém strojku, osladíme, zalijeme vodou, vaříme do potřebné hustoty. Před dokončením přidáme kyselinu citronovou.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
30.8.12 08:24
Výborný džem… Troška zbyla, protože se nikam u nevešla, ale ráno na
chlebu s máslem odzkoušena byla a dopadlo to na jedničku s hvězdičkou
(zde tedy plný počet hvězdiček). Černý bez pěstujeme v zadní části
zahrady účelově, jako živý plot, přes který není vidět sousedův
„svinčík“. Stromky udržujeme na výšku plotu a 2× ročně potřebují
sestřih. Odměnou nám jsou krásně rostlé bezy v podobě „ministromků“
a květenství a bobule velikosti, že se známí nestačí divit, když to pak
vidí Bezů máme šest, tři očešeme v době
květu, tři necháváme dozrát. Na snímku je úroda z jednoho stromečku,
bývá to kolem 4 - 5 kg. Celkově máme tedy vždy dost jak na sirup a
bezinkové víno, tak i na pár sklenic džemu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Džem z černého bezu
@Gaaabina Již leta postupuju u džemů tak, že pouze otáčím skleničky dnem vhůru, nezkazilo se zatím nikdy nic…
Hlavní je, aby před plněním byly skleničky dokonale čisté - nejlíp je šupnout je (prázdné samozřejmě) na plech do rozpálené trouby, to je nejlepší dezinfekce
1 příspěvek 9.9.13 13:56
Když se džem nalije do skleniček, je nutné ho v nich ještě zavařit, nebo stačí když se dobře uzavře a otočí dnem vzhůru? Díky za radu
To víno dělám hodně podobně, jen trošku jiná skladba dochucujícího koření, je vynikající! Babička ho měla moc ráda, ta uměla udělat víno snad ze všeho, pamatuju, že dělávala víno i z rýže či chlebových kůrek, ale hlavně nesmělo chybět bezové a rybízové


My ty naše udržujeme raději malé, ale zase
jich máme více, takže ono je to na množství úrody asi tak nastejno 
Recepty mám po ní schované, ale z vín děláme už jen to bezové a višňové (však kvůli němu máme i jednu višeň - ptačku, jiní je vykopávají a my z ní máme vždy pěkných pár litrů výborného vína)
A to nepočítám všelijaké ty směsi, kdy už je od všeho na stromech a keřích jen zbyteček… Ty směsky bývají kolikrát úplně nejlepší
Jsme na malé vesnici, takže si pěstujeme a chováme snad vše, co jde a co prostory dovolí… Ještě k těm bezům: už to od nás okoukalo a realizovalo pár lidí odsud, je totiž zajímavé, že plané tu moc nerostou. My sazenice hledali dost dlouho… Přitom jinde rostou jak prales.
Pamatuju, že v obci, kde se narodil tatínek, je dodnes zvykem mít u stavení strom (ale pořádně veliký, ne ty naše zakrslíky) bezu, prý to má ještě podle pověstí chránit hospodářství. Však naši dodnes mají u stodoly strom bezu, který pamatuju jako malá a když se jde česat, musí si taťka vzít žebřík
588 příspěvků 30.8.12 10:41
Potešila si ma svojím prístupom, tiež z nej robím všetko možné, aj šampanské, a víno robím podľa tohto receptu. Okrem toho, že obsahuje veľmi veľa antioxidantov, je vynikajúcej chuti, hoci trochu ťažšie ako bežné vína, tak treba dávkovať pomaly ako „kořalku“.
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Alenko, děkuji za odkaz na recept, hned jsem uložila, vypadá to moc dobře už na první pohled. Letos je sice úroda zpracována, ale bezy plodí rok co rok, takže rozhodně vyzkouším



Přikládám foto jednoho z řady stromků bezu, mulčujeme kolem nich trávu ze sekačky, mají to rádi… No, a to, co prolézá plotem od sousedů, to mají téměř podél celého plotu. Jsou to bodláky, svízel, kopřivy a opravdu to nevypadá vábně. V dolní části pozemku jsme to vyřešili keři rybízů a angreštu a na zahradě těmi bezy. Už druhý rok po zasazení plodily a letos byla úroda víc než bohatá. Když se zastřihávají do tvaru stromku, mají pěkný kmínek, listy i plodové květenství
V jednom rohu na zahradě máme vedle kompostu i šípkový keř, tvarujem jej pomocí konstrukce a nůžek a ten mívá šípků, že to stačí jak na čaj, tak i na jiné dobroty
Z bezu dělám plno věcí… z květů sirupy, čaje, kosmatici (květy obalené v těstíčku a následně usmažené), z plodů sirupy, džemy, víno… Sirupy zásadně „za studena“, aby v nich zůstalo aspoň něco z toho, co nám bez nabízí ve svém složení… Řadu bezů hodláme rošířit ještě asi o 5 stromků, protože sousedi nehodlají s tím bincem nic dělat a dávat tam túje se nám nechce, raději užitkové keře, takže na část bezy, na část maliníky…
588 příspěvků 30.8.12 08:33
Milá Zuzka, som šťastná, že máte v záhrade toľko bazy čiernej. Väčšina ľudí by problém so susedmi poriešila tujami. A pritom baza je moja najobľúbenejšia rastlina, nesmierne variabilná na recepty, veľmi zdravá v kvete aj v plode, škoda, že nekandiduje vo voľbách. Aspoň by som mala koho voliť. Dovolím si upozorniť na svoj recept, ak ešte máš plody.
http://www.labuznik.com/…mi-orechami/
1075 příspěvků 30.9.02 14:28
Neni zaco dekovat Maharani, jsem zvedava, jestli jsi nejaky ten dzem uz delala? Nevim, zda u vas uz jsou bezinky zrale, ale u nas uz jsou. Pak nam dej vedet, zda nektery z receptu jsi vyzkousela a jak se Ti povedl??? Mej se hezky -ahoj
6 příspěvků 10.9.02 06:43
Pampelisko, diky za vsechny uverejnene recepty z cernych bezinek. Diky moc.