Recept Dýňový koláč - americká klasika Pro Děti Veg Pra

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dýňový koláč - americká klasika

Úvod

Pojďte si upéct ten nejameričtější koláč ze všech a nechte se oslnit nejzářivějším koláčem pod sluncem. Proti zimní i jarní depresi je to ten nejlepší lék.

Postup

Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.03.11 vloženo
  • 22689x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto
  • • 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
  • • špetka soli
  • • postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
  • • 125 g másla
  • • 1 vejce
  • • 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)
  • Koláčová náplň:
  • • 1 menší dýně Hokkaidó nebo i jiné, příp. sušené / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
  • • 2 vejce
  • • 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
  • • 2 polévkové lžíce medu
  • • 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany)
  • • šťáva z půlky citrónu
  • • špetka skořice
  • • hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
  • • malý sáček sušených meruněk

Doporučená příloha

  • kávička či dobrý čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 04.11.16 20:57

Moučník má dost nevýraznou chuť. Moc nás to nezaujalo.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.03.15 17:24

Dělávám ho spíše na podzim, ale ve spíži se ještě nachází několik „hokaidiček“ z loňska, tak je na čase po nich začít nejen pokukovat ;)
Povede se pokaždé a ač se to nezdá, je strašně jednoduchý.

Akorát já hokaido neloupu, pouze pečlivě umyji a osuším, pak rozkrájím a odstraním semena.
Créme Fraiche dávám o trošku více, než jen dvě lžíce (dávám tři až čtyři).
Mouku používám nejčastěji polohrubou, nebo celozrnnou a nebo mix obou…
Dýni nechávám změknout v troubě, přijde mi to chutnější, vlastně kdykoli potřebuji dýňové pyré, použiji troubu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 14.03.11 09:23

Diskuse k receptu Dýňový koláč - americká klasika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 14.03.11 20:17

Tento koláč může být docela dobrý, ale americká klasika, ani nejameričtější koláč to není. Recept zní jinak a „koláč“ je vlastně páj „pumpkin pie“. Já ho osobně nemusím, ale nenechejte se odradit a pečte, co vám chutná :wink:

 
wydra  14.03.11 18:52

Z cukety neni blato, musis delat sirsi platky a nevarit! Mrazenou cuketu necham povolit jenom a pak klidne dam do testicka, nebo do ryze, kdyz do polevky, dam zmrzlou do vody. Mlade kukuricky kdyz se neoblansirujou, tak jsou po uvareni hnusne ! A vlastne vsechno, co blansirovane neni a je dano do mrazaku jen tak. To me naucila uz pred pred lety jedna moje , o ctvrt stoleti mladsi kamaradka !

Příspěvek upraven 14.03.11 v 18:54

 
jaroslava.li
25 příspěvků 14.03.11 17:52

Díky za prima radu, Wydřičko! Já bych se bála, že z cukety i po jenom částečném rozmražení bude bláto… tou vařící vodou se to asi zatáhne.

 
wydra  14.03.11 15:59

Holky, damy a divky, ja nemam susicku, mam jen el. troubu, kam se toho vejde mnohem vic . Ale nemusim susene veci (krome ovoce a zejmena brusinek, mnam) a tak kdyz mam neceho vic, treba cukety (kdyz je levna) tak nakrajim na kolecka silnejsi a chvilku projedu varici vodou, necham vykapat a do pytlicku vetsich skladam tak, aby to tvorilo placku a davam do mrazaku pekne na sebe. :-P Takhle mam uskladneno cely rok mnoho malych kukuricek, cukety, dyni (hokkaido ja nemusim,je moc sladka na me), houby platkovane ..... cokoliv! Delat placate pytlicky me naucili Iracane. Ono se toho jednak do mrazaku mnohem vic vejde a za dalsi se to krasne odlamuje nebo i rychle rozmrazi.
Ten kolac je krasny, udelam take, z dyne zelene !

 
jaroslava.li
25 příspěvků 14.03.11 12:56

Moc děkuji, Kacano, teď už tomu rozumím. Čerstvá dýně je určitě lepší, ale zima je dlouhá, tak je dobré se trochu zásobit. Až ti bude v létě zvonit v uších, tak zpracovávám dýni a vzpomínám na tvé rady :) Jarka

 
kacana
7 příspěvků 14.03.11 12:42

při sušení jsem ji nakrájela na plátky, ty na menší kousky zhruba kolem 5ti cm, aby mohl koelm dobře v sušičce proudit vzduch. no a ty usušené kousky před použitím namočím do obyčejné vody na delší dobu, , v té stejné vodě jsem to povařila zhruba na 15 minut a pak rozmixovala na pyré.

 
jaroslava.li
25 příspěvků 14.03.11 11:21

Moc Ti děkuji za odpověď. Jenom se ještě zeptám: dýně se oloupe a máčí se jenom v čisté, studené vodě? A máčí se celá nebo už nakrájená na plátky?

 
kacana
7 příspěvků 14.03.11 08:02

našla jsem někde na inetu návod, a navíc máme doma kvalitní sušičku na potraviny. takže suším klasicky v sušičce jako houby asi 8 - 10 hodin podle obsahu vody, do sušičky nakrájím na plátky o tlouštce dle 5 - 10 mm, před přípravou se dýně musí na delší dobu namočit, na inetu psali kolem 4 hodin nejméně, já ji namočila večer a ráno zpracovala. ta sušená dýně se dá používat, ale není tak čuprová, jako čerstvá

 
jaroslava.li
25 příspěvků 13.03.11 22:05

Kacano, jak sušíš dýni, prosím? A jak potom postupuješ při přípravě koláče ze sušené dýně? Letos se jich chystám pěstovat víc, tak by se mi tyto rady moc hodily. Tvůj předpis jsem si už uložila do oblíbených, přestože potrvá ještě dlouho, než si na něm budeme moci pochutnat … :lol:

 
kacana
7 příspěvků 13.03.11 20:04

tak to díky za nový tip, rozhodně mne nenapadlo nikdy dýni péci. jinak tento recept je dobrý, těsto se dá dobře rozválet do formy, takže jen ta úprava dýně pečením určo bude dobrá. rozhodně příště vyzkouším. já to dělala dnes z dýně sušené, kterou jsem měla již z loňska, takže to jinak než uvařit nešlo. fotku dodám časem, neb se mi nezadařilo s mým internetovým prohlížečem fotku přidat. tak dýni zdar, je dobrá..:o) :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 13.03.11 16:01

Kacana, dynovy kolac je lahodka. Len by som sa prihovorila za pecene pyre a nie varene. Varenim strati chut. Dynu nelupat. Narezat na mesiaciky, dat do peaciku, prikryt alobalom a upiect.Ku koncu odkryt aby sa prebytocna stava odparila. Potom este za tepla pomocou noza len stiahnut zo slupky do pripravenej misy a rozmixovat. Takto je pyre priam bozske , vonave a ta farba. Nabuduce urobim podla tvojho receptu. U nas je dynovy kolac preferovany.:) Vdaka :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Hruškový koláč Hruškový koláč
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz