Recept Dýňové škvarky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dýni i se slupkou rozřízneme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na 1-2 cm široké půlměsíčky a dáme do horké trouby na pečící papír. Pečeme asi půl hodiny při 200 st. Na sádle lehce osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme lžíci másla a na kostky nakrájenou vlažnou dýni. Lehce osolíme. Občas promícháme a smažíme asi čtvrt hodiny. Cibulka zhnědne a dýně vypadá jeko škvarky. Pokud je hodně tuku, tak ho slijeme. Škvarky se můžou jíst ihned s pečivem nebo jako příloha, anebo je taky můžeme rozmačkat s tukem na kaši a natírat na chleba.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 12.10.09 vloženo
  • 8316x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • malá dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 lž másla
  • sůl

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.11.18 11:09

Tak tohle je silně návykové :D
Repete a příští rok abych zasázela o něco více dýní ;)

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 15.11.18 07:40

Tak toto nemá chybu!
Jen čtu postup až dodatečně - zdá se mi zbytečně složitý…
Já prostě jen vzala sádlo, na něj společně s nahrubo pokrájenou cibulí lupla nepředvařenou pokrájenou dýni (hokkaido z vlastní sklizně), za stálého míchání to byla dokonce i rychlovka (dýně byla snad dokonce dříve hotová, než ta cibule ;)
Máslo jsem vynechala úplně - to mi přišlo dost zbytečné…
Na zkušební porci (viz foto v komentáři) mi vystačilo 70 g dýně, 50 g cibule a 20 g sádla.
Ukládám do oblíbených a rozhodně bude častěji - hlavně přes zimu, kdy teplá snídaně vyloženě přijde vhod :)

Diskuse k receptu Dýňové škvarky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2276 příspěvků 24.11.18 11:07

Tak tohle je silně návykové :D :palec:

Zuzka1973
2276 příspěvků 15.11.18 07:41

Tak toto nemá chybu! Jen čtu postup až dodatečně - zdá se mi zbytečně složitý… Já prostě jen vzala sádlo, na něj společně s nahrubo pokrájenou cibulí lupla nepředvařenou pokrájenou dýni (hokkaido z vlastní sklizně), za stálého míchání to byla dokonce i rychlovka (dýně byla snad dokonce dříve hotová, než ta cibule ;) Máslo jsem vynechala úplně - to mi přišlo dost zbytečné… Na zkušební porci (viz foto v komentáři) mi vystačilo 70 g dýně, 50 g cibule a 20 g sádla. Ukládám do oblíbených a rozhodně bude častěji - hlavně přes zimu, kdy teplá snídaně vyloženě přijde vhod :)

HelcaK
960 příspěvků 19.10.09 14:01
Re: Dýňové škvarky

Taky záleží na tom, jestli se ta dýně krájí teplá nebo studená. Prvně jsem to udělala z půlky a druhý den z té zbylé. Ta držela tvar. Ale skoro mi chutnala víc ta první verze :-)

ninel
12 příspěvků 19.10.09 12:52
Re: Dýňové škvarky

Když jsem tohle stvořila poprvé, tak jsem použila asi více sádla a při smažení na cibulce jsem musela na chvíli odejít od plotny. Když jsem přišla, tak už bylo tak akorát to sundat z plotny aby se cibule nepřipálila. Výsledný efekt mi připomínal škvarky. Proto ten název. Podruhé už jsem dala méně tuku a dávala pozor při smažení. Nechce to moc promíchávat.Trochu se dýně rozmačká, ale jinak drží tvar. Zřejmě záleží kolik té dýně tam dáte. Myslím, že ta moje byla asi 0,75 kg. Sestra si ji dala jako přílohu k pečenému kuřeti s bramborem a mlaskala si.

anickav
2904 příspěvků 18.10.09 03:09
Re: Dýňové škvarky, Helčo,

tak dobre, zajtra pečiem beztak…

HelcaK
960 příspěvků 18.10.09 03:01
Re: Dýňové škvarky

Aničko, ale i když to škvarky připomínalo jen místy, bylo to moc dobré :-)

anickav
2904 příspěvků 18.10.09 00:18
Re: Dýňové škvarky

Helčo, preto nemám odvahu na tento recept - keď to upečiem, už je to mäkké a ak to mám ešte smažiť na cibuli 15 min…škvarky si predstavujem trochu inakšej konzistencie.

HelcaK
960 příspěvků 17.10.09 22:07
Re: Dýňové škvarky

Jakou to má mít konzistenci? Mě vznikly opečené šťouhané brambory (tedy dýně…)

esmeralda
4813 příspěvků 15.10.09 07:14
Re: Dýňové škvarky

Napadlo mne zda by se takto upavená dýně nemohla dát do nějakého nálevu a konzervovat.

Pečenou dýni i jinou tuhou zeleninu milujeme jako přílohu k pečeným masům.

sveva
751 příspěvků 15.10.09 06:38
Re: Dýňové škvarky

Toto by asi byly jediné škvarky, které bych si mohla dovolit. Ty pravé už do mne asi nikdo nedostane. Připravím italské rodině jako přílohu, k čemu to ještě nevím. Díky a zdravím.

Landospandos
256 příspěvků 15.10.09 05:10
Re: Dýňové škvarky

Opravdu, ale opravdu je to jedlé? Urodilo semi něco málo dýní hokkaido, většinu jsem rozdala. Někomu na jídlo, dětem na dlabání nebo na výzdobu okolí příbytku. Dvě menší stále trůní u vrat a čekají, co s nimi bude. Tak nějak nemám odvahu z nich něco uvařit. Má někdo prosím ještě nějaký další osvědčený recept? Díky!!!

anickav
2904 příspěvků 12.10.09 15:55
Re: Dýňové škvarky

Milujem tento druh receptov, v jednoduchosti je krása. Milujem tekvicu na pečenie, teším sa náramne na zrealizovanie tohto receptu a som aj zvedavá, aké to bude…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz