Recept Dýňové rizoto

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dýňové rizoto

Úvod

Je to zvláštní, ale recept na rizoto s dýní tu opravdu není. Našla jsem jeden od Lydie, ta ale používá mléko a vaří rizoto s dýňovým pyré. Takže tady je jeden klasický dýňový recept. Uvedené množství je takzvaně vod voka, takže prosím berte jen orientačně.

Postup

Dýni oloupeme a nakrájíme na plátky cca 3 mm tlusté, o straně tak 3 cm : -). Cibuli nakrájíme na plátky, rýži si pořádně propláchneme.

Plátky slaniny opečeme nasucho na pánvi, opatrně, abychom je nespálili, osušíme papírovou utěrkou.

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a restujeme, až se začne cibule mírně opékat, přidáme dýni a česnek a zase chvilku opékáme. Opepříme, osolíme, přidáme kmín, opékáme, pak přidáme rýži, zase chvilku restujeme, aby se všechna zrníčka rýže obalila máslem. Pak přilijeme víno a necháme ho za stálého míchání všechno odpařit. Přilijeme trochu vývaru, aby bylo všechno ponořené a přiklopíme pokličkou. Na malém ohni dusíme, občas zkontrolujeme, zamícháme, přilijeme vývar, dokud není rýže hotová (ne rozvařená, zrníčka pořád musí být pevná). V té chvíli ochutnáme, dosolíme případně, zamícháme strouhaný sýr, bylinky a necháme chvilku odpočinout.

Na talíři můžeme ještě posypat sýrem a ozdobíme opečenou slaninou.


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.10.13 vloženo
  • 4144x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 400 g dýně
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • kuřecí vývar podle potřeby (cca 5-6 dcl)
  • 50 g másla
  • 80 g parmezánu, gran padano, gran moravia (může být víc)
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • nasekané bylinky (- petrželka, pažitka, celerová nať, zelená cibulka. NE tymián, rozmarýn a podobné hodně aromatické druhy)
  • pár plátků slaniny (co nejlepší, třeba uzené pancetty)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hippolyta 19.10.13 19:42

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Dýňové rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
391 příspěvků 19.10.13 23:35

Jestli myslíš od svevy hrušky pečené s vínem a bobkovým listem, tak ty doporučuji velmi vřele! A neloupej je, podruhé jsem je dělala neloupané a je to fakt lepší! A nešidit to víno, i když to jednomu přijde líto…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 19.10.13 23:24

:lol: :lol: :lol:
A to jsem tu ještě objevila moc pěknou hrušku Sveva! Vařila bych ostošest, což o to, ale kdo to všechno sní?
Jdu se mazlit s panenkou, rozmarýnkem ji polaskám, slaninkou lehce pohladím…

 
hippolyta
391 příspěvků 19.10.13 23:00

To se navzájem pěkně zaměstnáme! No co, zahálka může mladého člověka úplně zničit, jak praví klasická literatura, takže dobře nám tak! Já tvoje jabka, ty moje hrušky.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 19.10.13 21:57

Koupila jsem si dvě dýně a protože jsem sklerotik, tak pro jistotu víno bílé i růžové. Též červené, neboť chci uchopit a utopit Tvou hrušku - k jinému projektu.
Tedy - mám co dělat.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Mrkvový salát Mrkvový salát
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz