Recept Pečená špagetová dýně Veg Bezlep

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečená špagetová dýně

Úvod

Dýně špagetová - pečená v troubě.

Postup

Omyjte dýni, neloupat, velkým nožem ji rozpůlte, lžící odstraňte středová vlákna se semeny, vznikne vanička, tu posolte a vložte obě půlky na plech - suchý - do trouby na 180°C a pečte cca 30 min.
Mezitím, co se dýně peče, očistím cibuli a nakrájím na kostičky či slabé proužky, česnek na plátky a rajče na kousky. Na pánev nakápnu olivový olej, osmažím cibuli a česnek, posléze přidám rajčata.
Tento základ postačí nebo přidat osmažené mleté maso (cca 100 g na osobu) s kořením (např. oregano nebo provensálské).

Dýni vyndám z trouby - pozor občas je ve vaničce trocha vody, tu vyleju na plech a do upečené půlky vložím právě dodělanou zeleninovou dobrotu a posypu sýrem - stačí jakýkoliv, ale dodá patřičnou chuť a zasytí.

Vidličkou dloubněte do strany dýně a již vidíte vlákna podobná špagetám. Výborné pro ty, co nemohou sacharidy! Po dojedení jen vyhodíte slupku dýně.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 29.08.11 vloženo
  • 112848x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 celá dýně - omytá
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • sýr - strouhaný nahrubo (50 g na osobu)
  • varianta s mletým netučným masem - (100 g na osobu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

liesegang 26.09.15 10:51

Poprvé jsem koupila tenhle druh dýně a tohle byl druhy recept, co jsem našla. Dělala jsem bezmasou variantu, jen se zeleninou, co dům dal (paprika navíc oproti receptu), se dvěma druhy sýra - mozarella, cheddar. Výborné! Pochutnali jsme si na večeři ve dvou, i zbylo, je to hodně syté i bez přílohy. Na doporučení v komentech jsem solila, ochucovala už dynovou vanicku. Akorat jsem měla pocit, že ji snad nerozkrojim, ale podařilo se:-)

Odkaz na uvaření

PAMPRDLIK 07.12.14 14:06

Manžel si mooooc pochutnal,děkuji za recept.

Odkaz na uvaření

borka182 18.09.14 18:41

Výborné. Přidala jsem trošku másla, špagety z dýňové dužiny je dobré trochu dochutit, je jich vzhledem k náplni trochu moc.

Odkaz na uvaření

birkana 04.08.14 16:07

Toto je moje první vaření se špagetovou tykví :oops: . Hlavně jsem byla zvědavá, jak bude po tepelné úpravě „špagetovat“. Pro pokus jsem zvolila bezmasou náplň (olej, cibule, česnek, pasírovaná rajčata, nať oregana, cibule a celeru, sůl, mletý pepř a strouhaná gouda). Po naplnění jsem ještě navrch strouhla Grana Padano a krátce (cca 40) zapekla pod grilem přímo na talíři.

Pokrm je chutný, jen při předpékání příště vydlabané poloviny řádně okořením a možná potřu trochou oleje. Na náplň použiju maso, víc česneku + hodně sýra. Jedna polovina mi stačila na pořádné zasycení; pokud budu plnit masem, žádná další příloha už nebude třeba.

„Špagetová“ vlákna se snadno oddělují vidličkou a opravdu připomínají tenčí špagety. Pro bezlepkovou a diabetickou dietu nebo paleo / primal life style je to báječná alternativa přílohy :palec: .

P. S. Fotky ukazující špagety uvnitř upečené tykve – již uvolněná vlákna a namotaná na vidličce – nejsou zrovna vrchol estetiky. Chtěla jsem jen ukázat, jak vypadají při konzumaci. Labužníkům znechuceným těmito „výjevy“ se upřímně omlouvám :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 10.01.12 16:09

Odkaz na uvaření

jaga13 01.12.11 12:55

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pečená špagetová dýně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Morčecí paní
6 příspěvků 05.08.14 16:36

Vypadá to moc lákavě, určitě to zkusím. Jen bych ráda upozornila, že kromě rýžového oleje se všechny rostlinné oleje nad teplotu 180°C přepalují a vznikají karcinogenní transmastné kyseliny, u některých jako je olivový dokonce dříve (i ten rafinovaný). Proto bych na pánev olivový olej nepoužívala.

Ačraj
697 příspěvků 10.01.12 16:38

wydra:O.K. je vidět, že ještě nejsem tak zaběhlá :zed:
Budu si to pamatovat, že kdo je na Labužníku ohledně vaření, že si tu všichni tykáme, vždyť jsme jedna velká rodina… :mavam:

Příspěvek upraven 10.01.12 v 17:06

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:33

Acraj, ja nepatrim mezi ty, kteří vyžadují vykání ! Na to si tu potrpi pouze dve osoby. Ale to bez pardonu , na to pozor! :pocitac:

Příspěvek upraven 10.01.12 v 16:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:18

Acraj, mela, ja spagetovou dyni znam. Ale nechtelo se mi drapat ty spagety z toho. Kdybych to byla nepokrajela, jen vyndala napln, mohla jsem ty spagety vidlickou vytahat. Proste jsme to snedli takhle.
Dyne miluju na vsechyn zpusoby a je jedno, jestli je spagetova nebo muskatova.

Ačraj
697 příspěvků 10.01.12 16:16

wydra:tak to jsi asi neměla špagetovou dýni..?Opravdu, špagety tam vykukují… 8o

Příspěvek upraven 10.01.12 v 16:42

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:09

Velkou spagetovou dyni jsem mela doma, dosla na ni rada dneska. Pulku jsem uvnitr vymazala bylinkovym olejem a osolila a naplnila 2ks mletych kurecich rizku, do nich 3 umixovana, loupana rajcata, strouhany eidam, jedno vejce, trochu smetany, sul, pepr a postrouhala parmezanem. Pekla jsem skoro hodinu. Pokrajela na kusy, aby mel kazdy. K tomu par hokkaidaku a nugetky z kureciho masa nalozeneho v marinade ze sojove omacky, sake, zazvoru a cesneku.
Miluju k jidlu cerny kafe , to jsem prolozila obcas rumem … svet je kraaaasnyyyy
:lol:

Ačraj
697 příspěvků 10.09.11 20:33

Špagetová dýně-obdržela jsem tento recept a vyzkoušela, dýni opláchneme, jehlicí propícháme a dáme vařit do vody, po vychladnutí napříč rozříznout a vidličkou vyndáváme ony nudličky, neboli špagetky, ty se použijí do různých zeleninových salátu a podobně, je to zajímavé, ale také dobré-zdravé. :lol:

casino
4482 příspěvků 29.08.11 18:19

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Ach…, škoda těch let :-(
S touto dýní jsme se potkali v dobách předinternetových. Tehdy to byl šlágr!
Skoro takový jako „Céčka“ :mrgreen:
Koketoval jsem s ní jednou, jedinkrát a nevěděl jak na ni… Vzpomínám si jen, že jsem ji nepekl…
Díky za recept :potlesk: Tedy, ehmmm až na ten „sýrem – stačí jakýkoliv“

Ach…, škoda přeškoda těch let!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz