Recept Pečená špagetová dýně Veg Bezlep

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečená špagetová dýně

Úvod

Dýně špagetová - pečená v troubě.

Postup

Omyjte dýni, neloupat, velkým nožem ji rozpůlte, lžící odstraňte středová vlákna se semeny, vznikne vanička, tu posolte a vložte obě půlky na plech - suchý - do trouby na 180°C a pečte cca 30 min. Mezitím, co se dýně peče, očistím cibuli a nakrájím na kostičky či slabé proužky, česnek na plátky a rajče na kousky. Na pánev nakápnu olivový olej, osmažím cibuli a česnek, posléze přidám rajčata. Tento základ postačí nebo přidat osmažené mleté maso (cca 100 g na osobu) s kořením (např. oregano nebo provensálské). Dýni vyndám z trouby - pozor občas je ve vaničce trocha vody, tu vyleju na plech a do upečené půlky vložím právě dodělanou zeleninovou dobrotu a posypu sýrem - stačí jakýkoliv, ale dodá patřičnou chuť a zasytí. Vidličkou dloubněte do strany dýně a již vidíte vlákna podobná špagetám. Výborné pro ty, co nemohou sacharidy! Po dojedení jen vyhodíte slupku dýně.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 29.08.11 vloženo
  • 114446x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 celá dýně - omytá
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • sýr - strouhaný nahrubo (50 g na osobu)
  • varianta s mletým netučným masem - (100 g na osobu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

liesegang 26.09.15 10:51

Poprvé jsem koupila tenhle druh dýně a tohle byl druhy recept, co jsem našla. Dělala jsem bezmasou variantu, jen se zeleninou, co dům dal (paprika navíc oproti receptu), se dvěma druhy sýra - mozarella, cheddar. Výborné! Pochutnali jsme si na večeři ve dvou, i zbylo, je to hodně syté i bez přílohy. Na doporučení v komentech jsem solila, ochucovala už dynovou vanicku. Akorat jsem měla pocit, že ji snad nerozkrojim, ale podařilo se:-)

Odkaz na uvaření

PAMPRDLIK 07.12.14 14:06

Manžel si mooooc pochutnal,děkuji za recept.

Odkaz na uvaření

borka182 18.09.14 18:41

Výborné. Přidala jsem trošku másla, špagety z dýňové dužiny je dobré trochu dochutit, je jich vzhledem k náplni trochu moc.

Odkaz na uvaření

birkana 04.08.14 16:07

Toto je moje první vaření se špagetovou tykví :oops: . Hlavně jsem byla zvědavá, jak bude po tepelné úpravě „špagetovat“. Pro pokus jsem zvolila bezmasou náplň (olej, cibule, česnek, pasírovaná rajčata, nať oregana, cibule a celeru, sůl, mletý pepř a strouhaná gouda). Po naplnění jsem ještě navrch strouhla Grana Padano a krátce (cca 40) zapekla pod grilem přímo na talíři.

Pokrm je chutný, jen při předpékání příště vydlabané poloviny řádně okořením a možná potřu trochou oleje. Na náplň použiju maso, víc česneku + hodně sýra. Jedna polovina mi stačila na pořádné zasycení; pokud budu plnit masem, žádná další příloha už nebude třeba.

„Špagetová“ vlákna se snadno oddělují vidličkou a opravdu připomínají tenčí špagety. Pro bezlepkovou a diabetickou dietu nebo paleo / primal life style je to báječná alternativa přílohy :palec: .

P. S. Fotky ukazující špagety uvnitř upečené tykve – již uvolněná vlákna a namotaná na vidličce – nejsou zrovna vrchol estetiky. Chtěla jsem jen ukázat, jak vypadají při konzumaci. Labužníkům znechuceným těmito „výjevy“ se upřímně omlouvám :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 10.01.12 16:09

Odkaz na uvaření

jaga13 01.12.11 12:55

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pečená špagetová dýně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Morčecí paní
6 příspěvků 05.08.14 16:36

Vypadá to moc lákavě, určitě to zkusím. Jen bych ráda upozornila, že kromě rýžového oleje se všechny rostlinné oleje nad teplotu 180°C přepalují a vznikají karcinogenní transmastné kyseliny, u některých jako je olivový dokonce dříve (i ten rafinovaný). Proto bych na pánev olivový olej nepoužívala.

Ačraj
697 příspěvků 10.01.12 16:38

wydra:O.K. je vidět, že ještě nejsem tak zaběhlá :zed:
Budu si to pamatovat, že kdo je na Labužníku ohledně vaření, že si tu všichni tykáme, vždyť jsme jedna velká rodina… :mavam:

Příspěvek upraven 10.01.12 v 17:06

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:33

Acraj, ja nepatrim mezi ty, kteří vyžadují vykání ! Na to si tu potrpi pouze dve osoby. Ale to bez pardonu , na to pozor! :pocitac:

Příspěvek upraven 10.01.12 v 16:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:18

Acraj, mela, ja spagetovou dyni znam. Ale nechtelo se mi drapat ty spagety z toho. Kdybych to byla nepokrajela, jen vyndala napln, mohla jsem ty spagety vidlickou vytahat. Proste jsme to snedli takhle.
Dyne miluju na vsechyn zpusoby a je jedno, jestli je spagetova nebo muskatova.

Ačraj
697 příspěvků 10.01.12 16:16

wydra:tak to jsi asi neměla špagetovou dýni..?Opravdu, špagety tam vykukují… 8o

Příspěvek upraven 10.01.12 v 16:42

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.12 16:09

Velkou spagetovou dyni jsem mela doma, dosla na ni rada dneska. Pulku jsem uvnitr vymazala bylinkovym olejem a osolila a naplnila 2ks mletych kurecich rizku, do nich 3 umixovana, loupana rajcata, strouhany eidam, jedno vejce, trochu smetany, sul, pepr a postrouhala parmezanem. Pekla jsem skoro hodinu. Pokrajela na kusy, aby mel kazdy. K tomu par hokkaidaku a nugetky z kureciho masa nalozeneho v marinade ze sojove omacky, sake, zazvoru a cesneku.
Miluju k jidlu cerny kafe , to jsem prolozila obcas rumem … svet je kraaaasnyyyy
:lol:

Ačraj
697 příspěvků 10.09.11 20:33

Špagetová dýně-obdržela jsem tento recept a vyzkoušela, dýni opláchneme, jehlicí propícháme a dáme vařit do vody, po vychladnutí napříč rozříznout a vidličkou vyndáváme ony nudličky, neboli špagetky, ty se použijí do různých zeleninových salátu a podobně, je to zajímavé, ale také dobré-zdravé. :lol:

casino
4488 příspěvků 29.08.11 18:19

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Ach…, škoda těch let :-(
S touto dýní jsme se potkali v dobách předinternetových. Tehdy to byl šlágr!
Skoro takový jako „Céčka“ :mrgreen:
Koketoval jsem s ní jednou, jedinkrát a nevěděl jak na ni… Vzpomínám si jen, že jsem ji nepekl…
Díky za recept :potlesk: Tedy, ehmmm až na ten „sýrem – stačí jakýkoliv“

Ach…, škoda přeškoda těch let!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz