Recept Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Postup

Postup: 1/ Z vlahého mléka, trošky cukru a droždí uděláme kvásek 2/ Změklé máslo rozemneme v misce s moukou a cukrem, sklepneme ke straně misy. Do volné strany mísy dáme sůl a vylijeme kvásek ve kterém jsme rozmíchali žloutky. Zaděláme vláčné těsto na dlouhou vařečku. 3/Necháme dobře vykynout na teplém místě, přikryté utěrkou. 4/Vykynuté těsto vykrajujeme lžící a klademe na pomoučený vál. Z kousků těsta utvoříme bochánky, trošku je prsty roztahneme a zabalíme do nich tvarohovou náplň. 5/Klademe na plech asi tak 3 až 4 vedle sebe. Do středu udeláme důlek který napmíme ořechovou nebo povidlovou náplní. 6/Pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme žmolenkou. 7/Pečeme dozlatova při 200 stupních celsia. Po upečení jsou velké asi jako dlaň. Koláče jsou výborné hned po upečení a pokud vydrží jsou báječné i další dny. Přeji moc dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 09.03.09 vloženo
  • 40338x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Těsto:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 30g droždí, nebo 1 kostičku
  • 30g cukru krupice / vrchovatá PL/-Polévková Lžíce
  • 3 žloutky
  • 200 ml vlahého mléka
  • 1/2 ČL soli - Čajová Lžička
  • 1 vejce na potření
  • I. NÁPLŇ - dovnitř do koláčů:
  • 2 nízkotučné tvarohy v papírku/ne ve vaničce, jsou moc řídké/
  • 4PL cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 žloutky
  • na špičku nože tlučeného badyánu
  • Vše smícháme
  • II. NÁPLŇ - nahoru na koláče:
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • 100g mletých piškotů
  • 1 vajíčko
  • 2 PL cukru moučky
  • 2 PL mléka
  • 2 PL rybízové marmelády
  • 2 Pl rumu
  • Nebo můžete místo ořechové náplně dát hrušková povidla s rumem a badyánem. Ty nemají chybu.Naší rodině chutnají nejvíce.
  • Žmolenka na posypání vejcem namazaných koláčů:
  • 50g másla
  • 100g hrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • smícháme a rozemneme v prstech tak, aby vznikla drobivá hmota. Pokud chceme sladší přidáme cukr, pokud se ještě lepí, přidáme mouku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

OliH 19.11.16 12:13

Moc jsem to přesně nevazila a nahoře je náplň maková, ale jsou moc dobré! A ani to není tak složité, jak to vypadá

Diskuse k receptu Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

jelimán
3 příspěvky 20.4.13 11:57

Zatím mi těsto kyne, ale je tak moc dobrý, že jsem nemohla odolat a snědla aspoň na jeden koláč :oops:

bibi7
1 příspěvek 6.11.11 16:05

Klaním se Vám…udělala jsem Vaše koláče a musím říct,že nic lepšího jsem nejedla. Sklidila jsem velký úspěch. :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

jolana
5068 příspěvků 1.10.11 17:03

Mariex,to vies ze su dobre.dobru chut :) a ak mas rada tkolacky je tu este jeden..mozno tiez si este take nejedla..ahoj :)
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

mariex
1 příspěvek 1.10.11 14:13

Koláče jsou výborný , teď jsem je upekla a takové jsem ještě nejedla.Dala jsem do nich mléko s mlékomatu . :wink: :lol:

kopretinca
2 příspěvky 25.1.11 18:50

ahoj alena45,moc se všem omlouvám.Teď už to bude lepší.A co ta babiččina hruška. Zasaď novou a než tidá hruštičky vypomohou hodní sousedi. A nebo mám jinou radu.Mnohem lepší než džem jsou na koláče jablková povidla. Dělám je z padaných jablek úplně stejně jako z hrušek. Jen cukru víc podle kyselosti ovoce. Opět asi tak kilo cukru na 5 kilo jadlíček.Pozor, neber nahnilá.Koření i postup je stejný.Přeji ti úspěšné povidlování :-)

alena45
588 příspěvků 7.1.11 15:37

Kopretinca, a kde si bola s tým receptom na hrušková povidla ? Niekoľko rokov som z núdze robila džem, ale nie je to ono. A hrušku našu staručkú už nemáme.

kopretinca
2 příspěvky 7.1.11 13:03

Ahoj madlafinko, omlouvám se, že odpovídám tak dlouho. Jsem nesmírně šťastná že koláče všem moc chutnají.
Ale teď k povidlům. Hrušková i švestková si dělám sama. recept na švestková. 5kg zralých švestek,1kg cukru,1/4l octa. Švestky omyjeme a vyloupeme pecky. Potom je umeleme na masovém strojku. Smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne rozležet.Přidáme čajovou lžičku skořice, 3 roztlučené hřebíčky a trochu badyánu. Dáme na sporák a vaříme a vaříme do zhoustnutí. Pak zavaříme pod víčka. Hrušková povidla se dělají podobně. Hrušky musí být hodně vyzrálé aby do nich šel prst. Oloupu celou bedýnku hrušek, Nastrouhám je a dám do hrnce. Pokud jsou hodně vyzrálé nemusí se dávat ani cukr ani ocet. Ale to je na vyzkoušení.Koření je stejné jen badyánu trošku víc.Nemusí se nechávat odležet. Hned vaříme. Opatrně, aby se nám povidla nepřipálila. Když už jsou trochu vyvyřená dávám je na pekáč a na 100%C do trouby. Hotová jsou, když se za vařečkou dělá cestička. Trvá to i několik dní. Opět zavářím pod víčka. Přeji povedená povidla i koláče. Kopretinca

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.10 15:12

PL - polévková lžíce ČL - čajová lžička

Vše je vysvětleno v ingrediencích - Těsto - na 5. a 8. řádku… jen se lépe koukat.. :mrgreen:

korela
2 příspěvky 24.11.10 12:47

prominte, muzete mi napsat co to znaci PL? dekuju. :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.6.10 02:13
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Přidán obrázek, jsou velmi, ale opravdu VELMI!!! :)

stankaa
2 příspěvky 6.12.09 20:34
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

kolace se povedly - masla jsem dala mene - asi pul davky - byly vynikajici a mely u muzske cati rodiny uspech.........

stankaa
2 příspěvky 5.12.09 17:45
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

dnes je vyzkousim a dam vedet - uz se na ne tesim......

madlaf
38 příspěvků 10.3.09 21:42
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

ahoj kopretinco, nebyl by recept na ta hrušková povidla?

svato
1423 příspěvků 10.3.09 15:12
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/ - Landospandos,

tuším som bola večer trochu mimo, odbiehala som od varenia obeda na dnes. Ale na tie hruškové frgále som spomínala veľmi nostalgicky, nejedla som ich, odkedy zomrela teta z Moravy a to už je pár rokov…

ji
98 příspěvků 10.3.09 13:57
Re: Dvojctihodné moravské koláče

U nás doma se pečou skoro stejné, jenom : po upečení je natíráme směsí rozpuštěného másla, oleje a rumu. Do těsta také dáváme 1/2 kostky másla (myšleno z 250 g) a do objemu 200 ml doplníme olejem. Cukru bylo v původním receptě 12 kostek, dnes ho dávkujeme ČL. Dovnitř klasicky tvaroh, nebo ořechy, povrch zdobíme ještě i povidly a to tak, že si jednotlivé náplně připravím do cukrářských pytlíků a na povrchu dělám kroužky - třeba ořechy a doprostřed tvaroh, nebo tvaroh s povidly a podobně.

Landospandos
256 příspěvků 10.3.09 06:33
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Alenko, ještě mě při pročítání tvého původního dotazu napadlo - nešlo by se zeptat přímo v té jídelně? Trochu mě zaráží to, že jsou dost mastné. Ony totiž ty kynuté koláče (buchty, frgále, atd.) nějak moc mastné nebývají. Teda pokud je po upečení nepomastíš notně máslem. Nebude to něco smaženého? Seber odvahu a třeba to bude nakonec recept, který neznáme. Svatuško, ten badyán je myšlený do hruškových povidel, do tvarohu určitě ne. K tvarohu by to myslím nešlo. Ježiši, hruškové frgále…mňáááám!!!! Kde se dají hrušková povidla sehnat? Nikde, že? Ta se musí nejspíš vyrobit doma, počítám.

svato
1423 příspěvků 10.3.09 05:54
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

U nás doma sa nedáva do tvarohu badián, ale hrozienka a navrch dobrý slivkový lekvár a posýpka. Pred mnohými rokmi, keď boli deti vo folklórnom súbore, priniesla som pred vystúpením HROMADU týchto koláčov, čo mala jedna väčšia kočka počas predstavenia na javisku akože vybaliť z košíka a rozdávať účinkujúcim. Lenže koláče boli ešte trochu teplé, voňali a nakoniec museli bežať do najbližšieho OD, a rekvizity kúpiť.

alena45
588 příspěvků 10.3.09 04:08
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Ďakujem všetkým za ochotu vysvetliť mi tú prípravu, v jedálni sa to volá moravské koláče a fakt to vyzerá inak, ako popisujete a to ma mýli. Ja to vyskúšam, budem sa spoliehať na ženský inštinkt.

anickav
2904 příspěvků 10.3.09 03:48
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Alenka, ak môžem pridať vysvetlenie - moravské koláče, sú po slovensky buchty, buchtičky (podľa veľkosti) s dvojakou náplňou. Jedna je vo vnútri zabalená, obyčajne tvarohová a druhá je zvonka, v priehlbinke - v autorkinom recepte orechová, Landoska dáva slivkový lekvár, ja aj mak. Na povrch ešte posýpka. Na svadby sa pečú úplne malinké, na dve zahryznutia. U nás sa minuli vždy ako prvé.
Rozpísala som sa, pretože som si nie istá, či to, čo pečú u Vás v jedálni je toto.
Skôr to budú tvarohové koláče - tvaroh medzi dvoma plátmi kysnutého cesta.
Pekný večer!

Landospandos
256 příspěvků 10.3.09 02:45
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Alenko, pokud je těsto vláčné, nic nebrání tomu, opatrně ty ranečky rozťapkat naplacato (hódně placato) a poklást nádivkou. Dělávám tak třeba švestkové koláče, kdy se chuť tvarohu perfektně snoubí s chutí švestek. A úplně stejně to jde s povidly nebo meruňkami. Ovšem je to dá se říct pracné, občas se těsto protrhne, přece jenom je to živý materiál, žeano. Pak rozťapkám kousek těsta a dírku se snažím, většinou marně, zalepit. Je prostě potřeba odhadnout, jak silné těsto. Přeju zdar!

alena45
588 příspěvků 10.3.09 02:28
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

U nás doma sa nerobili, ale mne v tej jedálni vždy chutili a preto to chcem skúsiť Však z toho som jeleň, že tie v jedálni sú také tenké a placaté a tam moja predstavivosť končí. Ale aj tak ďakujem za ochotu.

HelcaK
960 příspěvků 10.3.09 01:39
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Dvě placičky bys asi hůř spojovala, aby ti nevytekla náplň. Lépe do placičky tu náplnň zabalit a spojit okraje - asi jako když děláš české buchty nebo ovocné knedlíky.

alena45
588 příspěvků 10.3.09 00:36
Re: Dvojctihodné moravské koláče/mňam/

Prosím Ťa objasniť len pre mňa - tá tvarohová plnka sa vkladá medzi dve vyvaľkané placky alebo nejako inak ? U nás v jedálni ich robia, a sú také placaté a dosť mastné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Chilli con carne Chilli con carne
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz