Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Věnováno Miloškovi a všem spřáteleným labužníkům
Lenost. Zasáhne vás, ani se nenadějete. Lux nevidíte, nádobí taky ne, prádlo jakbysmet. Sednete k notebooku a ejhle – na skype se zelená Miloš. Nesměle zaťukáte, čekáte, jestli splávek zabere. Zabral. Nemá asi co na práci, možná ho zasáhla podobná lenost... Neřešíte to, jste rádi, že je s kým prohodit pár přátelských slov. Slovo dá slovo a napadne vás zabrousit na dnešní večeři: „Mám v lednici vývar – spojila jsem vývar z vepřového a kuřecího masa, nenapadá tě, co bych z toho mohla uvařit, abych zasytila rodinu?“ „Nejdřív ho zase rozděl na kuřecí a vepřový a až to budeš mít hotový, přijď pro další radu“, klasická poťouchlá odpověď nicku „gmp“. Slovo dalo slovo, vtipná odpověď přinesla další a během lehké, příjemné a vtipem sršící konverzace, která je pro nás dva skromné labužníky tolik příznačná, vznikl recept, ze kterého vzešla lehounká a přesto výživná zelňačka: Do vývaru jsem dala vařit zelí a dvě celé cibule, přidala na pánvi vyškvařenou na kostičky pokrájenou klobásu, a dusila dokud zelí nezměklo. V druhém hrnci jsem uvařila mrkev a brambory, brambory hodně do měkka. Brambory jsem slila, část vody z brambor a mrkve přilila do vývaru se zelím. Polovinu brambor a mrkev nakrájela na kostičky a zavařila do polévky, druhou polovinu brambor rozmělnila vidličkou a pyré vmíchala do vařící polévky. Chvíli povařila, aby se chutě spojily, dosolila a trochu přisladila. Podávala jsem kameninových rustikálních miskách, korunovala lžící smetany a s láskou a dojetím vzpomínala na Miloška. Pokusím se předejít protestům, že na labu už několik zelných polévek je: žádná není dvojctihodná, totiž vařená ze dvou vývarů a vymýšlená dvěma mozkovými buňkami (Miloš se mi včera mimojiné svěřil, že má jen jednu a vzhledem k tomu, že mu moje IQ nesahá ani po kotníky, nemůžu jich mít víc)
Recept je z kategorií: Polévky Recepty na Silvestr Vánoční recepty
čerstvý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dvojctihodná zelňačka
to je moc fajn, pokud jsme jen trošku pomohli v jakékoli nemilé chvilce, je to pro nás čest a radost
jsem ráda, že rozhovor po skypu byl inspirací a pomohl vyrobit dobrou polévku, která udělala radost i na druhé straně zeměkoule. Tvůj přípspěvek mi udělal velikou radost
Krásný a úspěšný nový týden
Alis
166 příspěvků 8.6.09 06:08
Pratele, mili labuznici,
diky za zlepseni nalady, ktera od rana nestala za nic…
Jarka
4813 příspěvků 7.6.09 11:07
Už je hotová a rána se asi nedočká.
Z mrazáku jsem vysvobodila jakousi klobásu která dlouhým pobytem v mrazu ztratila svou identitu. Musela jsem k ní přidat trochu slaniny, aby v tom byl vůbec nějaký tuk a opekla se.
S cenou klobás si starosti dělat nemusím, neboť tu jsou drahé všechny. Výběr je tu sice dobrý ale vše se vyrábí v relativně menším množství než v ČR.
Je to nejspíše dáno tím že Australané o uzeniny moc nestojí.
Přiznám se, že vzhledem ke své vrozené lenosti jsem vše uvařila v jednom hrnci.
Zahuštění uvařeným bramborem se mi zdá přímo geniální.
Alis, díky za pěkný recept. Už je v oblíbených a určitě nezapadne.
Karmínku… o špenátu bych si před Miloškem netroufla ani zmínit



Aničko, děkuju
Esmeraldo - máme kliku, žijeme v zemi, kde existuje několik desítek druhů klobás, od nejpodřadnějších po nejluxusnější, na vaření a do zelňačky používáme ty měkčí a levnější, dokonce se některé i jmenuji „papriková klobása“. Použít chorizo nebo čabajku by mi bylo líto, to raději rovnou sbaštím, to je na mě luxus, dávat to do jídla. Ta včerejší byla trochu zbytečně tučná, proto jsem ji nejprve opekla na pánvi, tuk vyhodila a opečenou klobásu dala do polévky.
Jakoou klobásku použít u vás netuším, ale pokud se chceš rozmařile plácnout přes kapsu, kousek čabajky poslouží znamenitě
A po prohýřené noci? Jedinečná první pomoc
4813 příspěvků 5.6.09 15:18
sliny se mi sbíhají.
Nevím sice co jsou parikové klobásy, představuji si něco jako čabajku nebo chorizo. Nebo tady Jugoslávci vyrábějí a prodávají „domače“.
Každopádně tvoji polívčičku zkusím. Ta může být obzvláště dobrá ráno po probenděné noci.
2904 příspěvků 5.6.09 15:18
To je krásna symbióza…
757 příspěvků 5.6.09 13:55
Alis já ti věřím, protože špenátová z Miloše nevypadne.:-)). Ale zelňačku beru.