Recept Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

(Hodnoceno 3x) Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Patizon oloupeme, nakrájíme na kostičky, v kastrole podlijeme trošičkou vody a podusíme - opatrně, nemá to být kaše. Zastříkneme citronovou šťávou a vinným octem, osolíme, opepříme čerstvě mletým bílým pepřem, přidáme prolisovaný nebo lépe nastrouhaný česnek, trochu kysané smetany - jen tolik, aby se kostičky patizonu rovnoměrně obalily. Prohřejeme, odstavíme, přidáme kopr a necháme před podáváním chvíli "uležet". Estéti se mohou při podávání vydovádět, já v tomto případě volím polévkový talíř a lžíci.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 10.11.07 vloženo
  • 54302x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • 1 malý patizon
  • stroužek česneku ( nebo dva, více ne)
  • střik citronové šťávy a vinného octa
  • sůl, bílý pepř
  • čerstvý kopr - hodně ( nebo mražený)
  • zakysaná smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.7.18 14:33

Jakožto milovník tykví všech druhů jsem nadmíru spokojená :)
Patizon neloupu ;)
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

tuso 24.8.11 18:31

Po dovaření jsem byl trochu skeptik, ale po odležení jsem to pojal jako výbornou přílohu k masu. A stálo to za to.

Diskuse k receptu Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Zuzka1973
2364 příspěvků 20.7.18 14:34

Jakožto milovník tykví všech druhů jsem nadmíru spokojená :) :palec:
Ale patizony neloupu, zvlášť ty malé :) ;)
Letos si ještě pochutnám - úroda bude více než bohatá… :srdce:

Příspěvek upraven 20.07.18 v 14:37

pewa5
1 příspěvek 14.9.12 11:29

Výborný recept. Já sem si ho ještě trochu upravila - přidám trošku kari a smíchám s kuskusem :lol:

tuso
99 příspěvků 24.8.11 18:31

Po dovaření jsem byl trochu skeptik, ale po odležení jsem to pojal jako výbornou přílohu k masu. A stálo to za to.

casino
4496 příspěvků 16.8.11 16:03

V lednici se nám už před časem okotil patizon a nikdo se k němu neznal…
Tedy, myslím, že to byl patizon…
Mělo to totiž vevnitř jakési slizoně, asi semenec… V receptu to není, tak jsem to vyhodil :-)
Prý: „Patizon oloupeme…“ :twisted: Příště si na to vezmu mačetu… Odhaduji, že příprava mi vzala po nakostičkování, tak 10 minut života! Takže k té mačetě ještě i V-krouhač!
Pak už to byla brnkačka.
To dušení je opravdu metelesku blesku (asi 4´)
K ochucení jsem použil nepodarek vodsaď
Krmě neměla dnes možnost se „uležet“… Ale části dávám šanci do zítřejšího oběda :-)
No, lilek to sice nebyl, ale i tak to bylo jedlé a velmi chutné :palec: … a vydováděl jsem se, sice z hlubokého talíře, ale s vidličkou v pravé ruce… :-P Neboť, není větší potěšení pro ortodoxního lumpa…, nežli vychutnati si každou kostičku napřed nabodnutou na vidličku :mrgreen:

bublinka
17 příspěvků 13.9.10 18:57
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Dělala jsem včera k večeři a pochutnali jsme si všichni včetně dětí (4 roky). Výborné lehké jídlo, děkuji za recept a vřele doporučuji!

klaaarka
222 příspěvků 6.10.09 02:48
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Mňam mňam, vynikající a konečně vím co s patizonem :-)

anickav
2904 příspěvků 1.9.09 00:58
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Mäsožravci plátok mäsa, príp. nejaké dusené na paprike a varené zemiaky, mne stačí chlieb…Ahojky!

DanaJ
1136 příspěvků 31.8.09 23:23
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

A s čím to jíte? Dala bych vařený brambor. Nebo jen tak?

esmeralda
4813 příspěvků 29.8.09 08:12
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Moje maminka dělávala podobnou dobrotu z dýně. Tu nastrouhala, polila troškou octa a nechala přes noc odležet.
Myslím že přidávala obyčejnou smetanu. Ocet tomu dodal dostatečnou kyselost.

Díky za připomenutí už dávno zapadlých pochoutek. Co nejdříve vyzkouším.

Labužník Bee02
1 příspěvek 29.8.09 02:06
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Vynikající … právě jsem dojedla - děkuji :)

Labužník Market02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Ahoj, tenhle recept mě zachránil v situaci „co s přerostlým patizonem, když doma nicmoc dalšího není a nakupovat se nám nechce“. Bylo to rychle hotové a díky česneku a střiku octa dostal patizon pěkný říz. Díky moc.

Eja
3865 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Samozřejmě jde použít i cuketa, nejlépe takově ta přerostlá, co už se nehodí třeba na plnění.
Je to hodně odlehčená a doladěná variace jídla, které mi před lety moc chutnalo na Slovensku. Takový ten klasický „prívarok“ - ale ten je dělaný na másle, smetana normální a zahuštěná moukou a není tam česnek.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

No, smetanu ´normální´nemohu, ale zakysaná nevadí. Tenhle receptík mi připadá jako sonet (všechno je vyvážené)… Díky za inspiraci…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Cuketové placky Cuketové placky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz