Recept Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

(Hodnoceno 3x) Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Patizon oloupeme, nakrájíme na kostičky, v kastrole podlijeme trošičkou vody a podusíme - opatrně, nemá to být kaše. Zastříkneme citronovou šťávou a vinným octem, osolíme, opepříme čerstvě mletým bílým pepřem, přidáme prolisovaný nebo lépe nastrouhaný česnek, trochu kysané smetany - jen tolik, aby se kostičky patizonu rovnoměrně obalily. Prohřejeme, odstavíme, přidáme kopr a necháme před podáváním chvíli "uležet". Estéti se mohou při podávání vydovádět, já v tomto případě volím polévkový talíř a lžíci.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 10.11.07 vloženo
  • 56550x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • 1 malý patizon
  • stroužek česneku ( nebo dva, více ne)
  • střik citronové šťávy a vinného octa
  • sůl, bílý pepř
  • čerstvý kopr - hodně ( nebo mražený)
  • zakysaná smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Svetlunka 84 27.9.20 13:21

Prostě boží! Chutná to i manželovi, který jinak patizon vůbec nejí ????

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.7.18 14:33

Jakožto milovník tykví všech druhů jsem nadmíru spokojená :)
Patizon neloupu ;)
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

tuso 24.8.11 18:31

Po dovaření jsem byl trochu skeptik, ale po odležení jsem to pojal jako výbornou přílohu k masu. A stálo to za to.

Diskuse k receptu Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Zuzka1973
2364 příspěvků 20.7.18 14:34

Jakožto milovník tykví všech druhů jsem nadmíru spokojená :) :palec:
Ale patizony neloupu, zvlášť ty malé :) ;)
Letos si ještě pochutnám - úroda bude více než bohatá… :srdce:

Příspěvek upraven 20.07.18 v 14:37

pewa5
1 příspěvek 14.9.12 11:29

Výborný recept. Já sem si ho ještě trochu upravila - přidám trošku kari a smíchám s kuskusem :lol:

tuso
99 příspěvků 24.8.11 18:31

Po dovaření jsem byl trochu skeptik, ale po odležení jsem to pojal jako výbornou přílohu k masu. A stálo to za to.

casino
4497 příspěvků 16.8.11 16:03

V lednici se nám už před časem okotil patizon a nikdo se k němu neznal…
Tedy, myslím, že to byl patizon…
Mělo to totiž vevnitř jakési slizoně, asi semenec… V receptu to není, tak jsem to vyhodil :-)
Prý: „Patizon oloupeme…“ :twisted: Příště si na to vezmu mačetu… Odhaduji, že příprava mi vzala po nakostičkování, tak 10 minut života! Takže k té mačetě ještě i V-krouhač!
Pak už to byla brnkačka.
To dušení je opravdu metelesku blesku (asi 4´)
K ochucení jsem použil nepodarek vodsaď
Krmě neměla dnes možnost se „uležet“… Ale části dávám šanci do zítřejšího oběda :-)
No, lilek to sice nebyl, ale i tak to bylo jedlé a velmi chutné :palec: … a vydováděl jsem se, sice z hlubokého talíře, ale s vidličkou v pravé ruce… :-P Neboť, není větší potěšení pro ortodoxního lumpa…, nežli vychutnati si každou kostičku napřed nabodnutou na vidličku :mrgreen:

bublinka
17 příspěvků 13.9.10 18:57
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Dělala jsem včera k večeři a pochutnali jsme si všichni včetně dětí (4 roky). Výborné lehké jídlo, děkuji za recept a vřele doporučuji!

klaaarka
222 příspěvků 6.10.09 02:48
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Mňam mňam, vynikající a konečně vím co s patizonem :-)

anickav
2904 příspěvků 1.9.09 00:58
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Mäsožravci plátok mäsa, príp. nejaké dusené na paprike a varené zemiaky, mne stačí chlieb…Ahojky!

DanaJ
1136 příspěvků 31.8.09 23:23
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

A s čím to jíte? Dala bych vařený brambor. Nebo jen tak?

esmeralda
4813 příspěvků 29.8.09 08:12
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Moje maminka dělávala podobnou dobrotu z dýně. Tu nastrouhala, polila troškou octa a nechala přes noc odležet.
Myslím že přidávala obyčejnou smetanu. Ocet tomu dodal dostatečnou kyselost.

Díky za připomenutí už dávno zapadlých pochoutek. Co nejdříve vyzkouším.

Labužník Bee02
1 příspěvek 29.8.09 02:06
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Vynikající … právě jsem dojedla - děkuji :)

Labužník Market02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Ahoj, tenhle recept mě zachránil v situaci „co s přerostlým patizonem, když doma nicmoc dalšího není a nakupovat se nám nechce“. Bylo to rychle hotové a díky česneku a střiku octa dostal patizon pěkný říz. Díky moc.

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

Samozřejmě jde použít i cuketa, nejlépe takově ta přerostlá, co už se nehodí třeba na plnění.
Je to hodně odlehčená a doladěná variace jídla, které mi před lety moc chutnalo na Slovensku. Takový ten klasický „prívarok“ - ale ten je dělaný na másle, smetana normální a zahuštěná moukou a není tam česnek.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem

No, smetanu ´normální´nemohu, ale zakysaná nevadí. Tenhle receptík mi připadá jako sonet (všechno je vyvážené)… Díky za inspiraci…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz