Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Opět recept Jiřího Štifta z jeho neodolatelné kuchařky Dobrého kari není nikdy dost. Ten, kdo má rád asijskou kuchyni, ať neváhá a kuchařku koupí, na více jak 200 stránkách si zakulinaří tak, že čínská bistra upadnou v zapomnění :-)
Ideální je bůček vcelku. V tom případě odkrojíme vrchní vrstvu tuku a bůček odložíme stranou. Do mixéru vložíme první skupinu ingrediencí (citronová tráva, zázvor, palmový cukr, koriandr mletý, cibule, česnek, skořice svitek, rybí omáčka) a rozmixujeme na jemnou pastu. Hotovou pastou důkladně potřeme bůček. Vložíme ho na pečící plech a zcela pokryjeme marinovací směsí. Plech zakryjeme hliníkovou fólií a vložíme do trouby rozehřáté na 135°C. Pečeme zhruba 90 minut či více, záleží na tloušťce bůčku a obsahu tuku. Začneme kontrolovat zhruba po 45 minutách. Jakmile je bůček upečený, vyndáme ho z trouby a necháme asi 20 minut odpočinout (fólii nesundáváme). Poté bůček vyndáme a marinovací směs z něj i z plechu důkladně seškrábeme. Směs včetně vypečené šťávy vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Propasírujeme, nalijeme do pánve a na středním plameni asi 10 minut vaříme. Dochutíme podle potřeby. Pokud je omáčka po uvaření příliš hustá, přidáme do ní trochu vývaru - ideálně vepřového, popřípadě kuřecího. Před podáváním zahřejeme v pánvi trochu oleje a bůček v něm opékáme stranou s kůží dolů, dokud nezezlátne a nezkřupaví. Pánev s bůčkem vložíme do trouby na 100°C zhruba na 10 minut, dokud se bůček neprohřeje. Poté ho nakrájíme a servírujeme. Jarní cibulku omyjeme a očistíme, nakrájíme natenko a dáme stranou. Zázvor nasekáme najemno. Na pánvi s rozpáleným olejem zprudka orestujeme císařský hrášek, zázvor a jarní cibulku. Sójové klíčky přidáme naposledy. Jakmile jsou hotové, dochutíme podle potřeby a podáváme.
Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dušené vepřové se zázvorem