Recept Dušené hovězí na červeném víně

(Hodnoceno 3x) Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dušené hovězí na červeném víně

Úvod

Výborný recept, který tajně dojíte klidně i studený…

Postup

Maso nakrájíme na kousky a ty zaprášíme hladkou moukou. Orestujeme na rozehřátém olivovém oleji dozlatova, kde je také osolíme a opepříme.

Mezitím si nakrájíme na menší kousky cibuli, česnek a mrkev (nejjednodušší je všechno rozmixovat, ale ne moc na jemno, cibule by pak pouštěla moc vody a celé by se to připalovalo).
Necháme rozehřát olivový olej a na něm zesklovatět cibulku s česnekem. Poté přidáme i mrkev a počkáme, až pustí barvu.

Zatímco restujeme zeleninu, rozkrojíme rajčata na půlky a postrouháme, takže nám zbyde jen slupka, kterou potom vyhodíme.

Jakmile dostane zelenina zlatavou barvu, přidáme orestované maso a postrouhaná rajčata. Promícháme a zalijeme vínem. Přidame do snítky svázanou petržel, bobkový list a tymián. Podle chuti osolíme a pravděpodobně budete muset přidat i cukr (rajčata a víno jsou dohromady trochu kyselé).

Necháme dusit, až je maso krásně měkké, podle potřeby dolíváme vodou, ale nakonec ji necháme vyvařit, aby byla omáčka krásně hustá. Často mícháme, abychom zabránili připalování.

Příloha:

Můžete vyzkoušet recept z Kanárských ostrovů na Papas arrugadas (vrásčité brambory). Jednoduše naplníme hrnec vodou a osolíme tolik, aby v ní brambory plavaly. Po uvaření scedíme, hrnec dáme znovu na oheň a za stálého míchání celým hrncem i s pokličkou necháme brambory zvrásnit.
Ačkoliv se normálně jedí se speciálními omáčkami (mojos), tak s naším masem budou také výborné.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.06.14 vloženo
  • 67983x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 800 g hovězího masa na dušení
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 střední rajčata
  • 400 ml silnějšího červeného vína (španělské nebo francouzské)
  • olivový olej
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • petržel
  • tymián (není nutný)

Doporučená příloha

  • Brambory na jakýkoliv způsob

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 01.03.16 15:42

Hotovo. Navzdory tomu, že to bylo na víně, to nebylo ani moc kyselé. Asi záleží na druhu vína. S kvalitním masem a domácími těstovinami to bylo moc dobré.

Odkaz na uvaření

Jari 19.07.14 08:05

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

kotcheva 28.06.14 23:57

Recept prisel ve spravnou chvili;-). Vyzkouseny a v kombinaci s novymi bramborami hovezi chutnalo skvele! Verim, ze pokud by neco zbylo, bylo by zitra jeste lepsi. Jen bohuzel nepridam fotku, tu jsem nevyrobila vcas;-).

Odkaz na uvaření

Caperucita 23.06.14 22:13

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Dušené hovězí na červeném víně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sliva78
73 příspěvků 30.06.14 08:01

… dělala jsem s celerovou kaší, luxus!! :mavam:

 
casino
4473 příspěvků 25.06.14 23:47
Jsem to ale nedoffftipa, náčelníku!

@Dadooa stran těch zemáků vařených v solance mi to taky nedoplo! :hug: A von to starej známej Archimedes.
@daduuja nížejc píše: „vybírám malé brambory…“ Myslím, že velkej brambor by vyplaval dříve, protože vytlačí více kapaliny která ho nadlehčuje, a z toho vyplývá, že při použití velkých brambor by se mohlo do vody dát množství soli menší než velké… Ale asi se pletu, že? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 25.06.14 18:41

Zdravim vsechny… hlavne pak novou Labuznici! Znam jiny navod na pripravu brambor „Papas arrugadas“ http://www.labuznik.cz/…-na-sporaku/#… . Je vice variaci na dany recept a olej, cesnek s petrzeli se zajiste mohou vynechat. Rekla bych, ze puvodne se brambory opravdu variy v morske vode :think:

 
daduuja
1140 příspěvků 25.06.14 17:01

@Dadooa jak tohle?, jsou to normální vařené brambory v hoooodně osolené vodě, teda osolené tak, aby v ní plavaly :-) a po uvaření (já je nevařím úplně nadoraz) jsou ještě dodělávané v hrnci na ohni, dokud se nescvrknou.
V létě je dělám při grilování venku, vybírám malé brambory stejné velikosti, uvařím je v hoooodně slané vodě ne úplně do měkka, solím mořskou solí, protože, i když casino bude jiného náhledu :-) má jinou chuť, sleju vodu, přidám ještě hrst hrubé mořské soli a opékám a opékám…a taky netřesu hrncem neustále :-)

 
Dadooa
268 příspěvků 25.06.14 16:39

@jolana No mi to prislo tak divny, ze sjem nad tim vubec nepremyslela.
Vodu z mrtvyho more bych nabrala (ale to na kanarech nejspis nemaj ;-) ), ale delat doma solny roztok a solit vodu, dokavad nebudou brambory plavat mi proste prislo uhozeny :-D Prijde dal :nevim: Jako zajimavost v miste zvyku ochutnam klidne a rada, ale.. delat tohle doma..? Nejak mi to neoslovuje.

 
jolana
5065 příspěvků 25.06.14 15:50

@Dadooa, z toho sa nevykrutis, ani nevyhovoris..ne­vedela! mas patku! :mrgreen:

 
Dadooa
268 příspěvků 25.06.14 12:46

@daduuja @jolana Zase tak bohata nejsem.. kdyz je sul nad zlato.. :-D

 
jolana
5065 příspěvků 24.06.14 22:24

@daduuja, nenasepkavat! :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 24.06.14 21:55

@Dadooa Mrtvé moře má asi 35% :-)

 
jolana
5065 příspěvků 24.06.14 21:52

@Dadooa, ha..haaa…vezmi liter vody a zemiak a sol a sol.. :P

 
Dadooa
268 příspěvků 24.06.14 21:39

Cit: „Jednoduše naplníme hrnec vodou a osolíme tolik, aby v ní brambory plavaly.“
nejak si to neumim predstavit.. Kolik je cca potreba soli, aby brambory ve vode plavaly..? Na 1 litr vody… 1 kg, 2kg..? A.. jde to vubec?

 
daduuja
1140 příspěvků 24.06.14 20:04

A ještě k receptu a fotce - musím to vyzkoušet, protože se mi zdá, že z ingrediencí a z dodržení postupu, kde se maso i cibule restuje pouze dozlatova, mrkev jen do doby, než pustí barvu… nemůže vzniknout ta krásně hustá tmavá omáčka, bez ničeho dalšího :-) Ale fotka je to lákavá :-)

 
Eja
3820 příspěvků 24.06.14 19:58

@daduuja promiň :hug:

 
daduuja
1140 příspěvků 24.06.14 19:54

@Eja, co na mě takové zelené ksichtíky a hnedle tři? :-)
Jen jsem chtěla říct, že co do hrdla, tak ne pokaždé i do jídla :-)
Jasně že piju i levná, teda relativně, ale myslím, že sedmička za 200-300Kč je povětšinou dost slušné víno, které je škoda do vaření a zároveň si myslím, že kolem stovky koupíš i naše červené, které se dobře hodí na dušené hovězí.
Já vína moc nevypiju, vinaři by ze mě radost neměli :-), ale když už si chci dát skleničku, tak se nežinýruju, kvalita mnohonásobně převažuje nad kvantitou :-)

 
Eja
3820 příspěvků 24.06.14 16:27

@daduuja levnější sedmičky nepiješ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 24.06.14 16:20

@Eja u nás platí i to, když mám sedmičku za tisícovku, tak ji nenaleju do jídla :-)

 
Eja
3820 příspěvků 24.06.14 16:14

@Caperucita zpět k jídlu - platí, že co bych nepila, to nedám do jídla :mavam:

 
Caperucita
5 příspěvků 24.06.14 16:02

Na nase bila vina nenecham dopustit. Urcite stoji za to, vyzkouset cervena vina, co zminuje daduuja, ale zas si myslim, ze je skoda, pokud mate opravdu kvalitni vino, ho nevypit ;)

 
Eja
3820 příspěvků 24.06.14 15:06

@daduuja jo, ale bílých vín velmi vysoké kvality je asi víc než červených, je to dáno trochu i klimatickými podmínkami.

 
daduuja
1140 příspěvků 24.06.14 14:53

Já tak docela souhlasit nemohu.
Kdo se nevyzná, může kupovat třeba v Kalifornii a není záruka, že nakoupí dobře.
Náš Hrabal a jeho Neronet 2009 za dobrou cenu, nebo Cabernet sauvignon 2012 pozdní sběr od Balouna a takových by se dala najít celá řada :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 24.06.14 09:17

@Caperucita moravští vinaři se asi teď docela zlobí :mrgreen: ale souhlasím :mavam:

 
Caperucita
5 příspěvků 24.06.14 06:08

Ahoj Esmeraldo, neni to ani tak o procentech alkoholu, ale o robustnosti vina, nase cervene mi prijde takove vodove, chybi mu takova ta zemita baze. No nevim, jestli jsem ti pomohla ;)

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.06.14 01:04

Ha ha a já zase klidně bez brambor.
A s dojídáním se jistě tajit nebudu.

Jenom kontrolní otázka: Kolik procent alkoholu má „silnější“ červené vino?
A jaký druh?

 
Eja
3820 příspěvků 23.06.14 22:33
Ještě!!!

Další receptíky!!! Brambory na jakýkoli způsob určitě, klidně si to představím i s brkaší. :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Houbová smaženice Houbová smaženice
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz