Recept Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tence pokrájíme zelí, dáme do mísy a spaříme ho vařící vodou a necháme ho chvilku zakryté pokličkou (asi 10 minut). Ve větším kastrolu zpěníme na oleji, nebo na slanince drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme asi kávovou lžičkou soli a přidáme asi polévkovou lžíci celého, nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou asi 15 minut na mírné plotně. Občas se podivame, aby se nám voda ze zelí nevypařila a zelí se nám nepřipálilo. Pokud zelí nebude mít vodu, tak jej opět trochu podlijeme... Pak přidáme na struhadle nastrouhané brambory a ochutíme asi polévkovou lžící vegety a přilijeme tam aspoň 1 dl bílého vína (může být i více), a ještě dalších 10 minut dusíme s občasným zamícháním. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu (dle vaší chuti) a přidáme špetku mletého pepře. Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky, jestli se nám zdá zelí husté podlijeme troškou vody. Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak polijte zelí na talíři šťávou z pečeného masa. Zelí podáváme jako přílohu k masu a těstovinám, nebo knedlíkům. Podobně připravuji zelí sterilované ze sklínky, jenže tomu nechám více vody a přidám světlou zásmažku, aby bylo více omáčkové. Já většinou ale zelí sterilované i bečkové propláchnu aspoň 2 x vodou, nebo bývá často zelí dost kyselé.

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 24.03.02 vloženo
  • 50725x zobrazeno

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • polovinu hlávky bílého zelí
  • cibuli
  • olej
  • sůl a mletý pepř
  • ocet
  • vegetu (Podravku)
  • 2 - 3 syrové brambory

Doporučená příloha

  • knedlíky, těstoviny, maso (nejlépe pečené)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Svenja 26.3.13 14:32

Super. :-)

Diskuse k receptu Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Bradicka
163 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Včera jsem tohle zelí udělala ke Kuřohusovi a bylo to výborný! Dík za recept :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz