Recept Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tence pokrájíme zelí, dáme do mísy a spaříme ho vařící vodou a necháme ho chvilku zakryté pokličkou (asi 10 minut). Ve větším kastrolu zpěníme na oleji, nebo na slanince drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme asi kávovou lžičkou soli a přidáme asi polévkovou lžíci celého, nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou asi 15 minut na mírné plotně. Občas se podivame, aby se nám voda ze zelí nevypařila a zelí se nám nepřipálilo. Pokud zelí nebude mít vodu, tak jej opět trochu podlijeme... Pak přidáme na struhadle nastrouhané brambory a ochutíme asi polévkovou lžící vegety a přilijeme tam aspoň 1 dl bílého vína (může být i více), a ještě dalších 10 minut dusíme s občasným zamícháním. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu (dle vaší chuti) a přidáme špetku mletého pepře. Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky, jestli se nám zdá zelí husté podlijeme troškou vody. Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak polijte zelí na talíři šťávou z pečeného masa. Zelí podáváme jako přílohu k masu a těstovinám, nebo knedlíkům. Podobně připravuji zelí sterilované ze sklínky, jenže tomu nechám více vody a přidám světlou zásmažku, aby bylo více omáčkové. Já většinou ale zelí sterilované i bečkové propláchnu aspoň 2 x vodou, nebo bývá často zelí dost kyselé.

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 24.03.02 vloženo
  • 50235x zobrazeno

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • polovinu hlávky bílého zelí
  • cibuli
  • olej
  • sůl a mletý pepř
  • ocet
  • vegetu (Podravku)
  • 2 - 3 syrové brambory

Doporučená příloha

  • knedlíky, těstoviny, maso (nejlépe pečené)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Svenja 26.03.13 14:32

Super. :-)

Diskuse k receptu Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Bradicka
163 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)

Včera jsem tohle zelí udělala ke Kuřohusovi a bylo to výborný! Dík za recept :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz