Recept Dušené černé fazole se slaninou

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dušené černé fazole se slaninou

Postup

Fazole zalijte studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat. Před přípravou sceďte, dejte do kastrolu a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte do varu a vařte zprudka 10 minut. Sceďte. Předehřejte troubu. Slaninu nakrájejte na kousky. Ve velké pánvi nebo pekáčku rozehřejte olej a opékejte asi 3 minuty cibuli a řapíkatý celer. Přidejte slaninu a pečte dalších 7 – 10 minut, dokud slanina nezezlátne. Přidejte lahůdkovou papriku a Chorizo a pečte další 2 minuty. Přendejte do ohnivzdorné mísy, přidejte fazole a promíchejte. Vývar vlijte do pánve a přiveďte jej do varu. Osolte, opepřete a zalijte jím maso a fazole. Přikryjte a pečte v troubě asi 1 hodinu (cca 180 °C) . Přidejte do směsi čerstvé zelené papriky a vraťte do trouby asi tak na 15 minut. Podávejte horké. TIP: Do pokrmu můžete přidat i malé brambory. **Zdroj:** Středomořská kuchařka

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 15.07.05 vloženo
  • 11585x zobrazeno

Čas přípravy

  • noc + 2 hodiny

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 1/3 hrnku černých fazolí
  • 75 g slaniny (vyberte si tu, kterou máte rádi)
  • 4 PL olivového oleje
  • 400 g šalotky
  • 2 řapíkaté celery pokrájené na drobno
  • 2 KL lahůdkové papriky
  • 150 g ostré klobásy (Chorizo forte) nakrájené na plátky
  • 2 ½ hrnku drůbežího vývaru
  • 2 zelené papriky zbavené semínek pokrájené na větší kousky
  • pepř
  • sůl
  • *1 PL = 1 polévková lžíce
  • 1 KL = 1 kávová lžička
  • 1 hrnek = 250 ml *

Doporučená příloha

  • venkovský chléb a červené víno selského charakteru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dušené černé fazole se slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

Toast, skvely recept. Už je v obľúbených. A súhlasím s tebou ohľadne chorizo klobásy, že je dobrá teplá aj studená :-) Ja s ňou tiež rád varím.

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou - kltko :o)

Nevíš o co přicházíš, tím teplem se chuť a vůně choriza rozvine. Ale samozřejmě studené mi vždy udělá také radost.

Hezký den přeji Toast

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

toaste, vidím v tom veeeľký problém. Recept je už od pozretia veľmi dobrý, ale neverím že by som ho niekedy urobil. Srdce mi nedovolí chorizo zvariť do gulášu. Takúto lahôdku jednoducho musím zjesť tak ako je, najlepšie s čerstvou bagetou alebo chlebom, maslom a rajčinami… :o)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

…a doporučuju v místnosti neškrtat sirkou :-))))))))))

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

Přesně tak, zaražený větry jsou horší než podebraná pata na zubařským křesle :o)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou - lidi!!!!

Copak neznáte rčení že jeden prd je lepší než deset doktorů?

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

Kdesi jsem četl, že flatulence je způsobena neschopností těla zpracovat část cukrů obsažených v luštěninách. Částečně prý pomáhá delší namáčení (vyzkoušeno - moc ne), dále prý pomáhá přidání saturejky nebo kmínu (vyzkoušeno - moc ne). Co ale trochu pomáhá a je to vyzkoušeno, je přidání během vaření většího množství bobkového listu (asi tak dva velké na čtyři porce). Chuť se tím nijak podstatně nemění a prdíci toliko neútočí. To je téma, co?

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou - :o)

Pepíčku díky za přidání obrázku.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

Ještě jsem zapomněl dodat, že ve Střední Americe, odkud fazole pocházejí, je rovnou vaří bez namáčení, nebo maximálně je ve vodě přivedou do varu, nechají dvě hodiny stát a pak je uvaří doměkka.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Víkend s fazolemi - toaste

Tak dnes už nám to nikomu nemusí dělat ani potíže, ani trauma - tedy pojídání fazolí, čerstvého chleba, cibule nebo zelí. V časopisu 21. STOLETÍ EXTRA pro léto 2005 jsem na str. 50 objevil fantastický článek, který nám všem může s prdíky (jak krásné české slovo!) pomoci. Teprve v tomto článku jsem dozvěděl, že se tomu vlastně říká flatulence, já jsem znal jen meteorismus! Tam inzerují podušku, kterou měli astronauti ve vesmíru, aby se necejtili. Je od firmy Caspers a stojí pohých 494 Kč! No nekupte to! Vlastně dnes se to už taky říká jinak: „kupte to!“
Vřele doporučuji si ten článek přečíst. Stanete se jinými lidmi! Osvobodíte se! Budete volní! S prděním (e - tedy flatulencí) do podušky caspers budete naprosto nezávislí!!!

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou - Manano

Samotného mě to překvapilo, nejsem zvyklý slévat vodu ve které se fazole máčí, ale v receptu to stojí takto. Nedalo mi to, a pátral jsem po důvodu, a došel jsem k jedinému vysvětlení, fazole které se po namočení vaří v nové čisté vodě by nám neměli činit tak veliké potíže při trávení (nadýmání). Takže jak říkáš, proti gustu není dišputandu.

Přeji hezký víkend Toast

Osceola
217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušené černé fazole se slaninou

Manane, Toast vylejvá, protože, když vyleje, aspoň „nevyletí komínem“. Když nevyleje, hrozí skoro „atomovej výbuch“, aspoň u většiny lidí. Ale stravitelnost fazolí se dá taky zlepšit přidáním kousku mořské řasy nebo vařením - šokovou metodou.
(A ještě jsem pořád zvědavá, jak to bylo s tou vodou Manane).

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Toaste,

tím, že vylejváš vodu z fazolí, ve které se máčely, se připravuješ o to nejlepší, co ty fazole mají, a zejména ty černé. Ale čiň jak myslíš, proti gustu není dišputandu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz