Recept Dušená rýže (v mikrovlnce)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rýži přebereme a propláchneme horkou vodou. Cibuli oloupeme a zapíchneme do ní hřebíčky. Rýži zalijeme vodou, přidáme olej, osolíme a doprostřed vložíme cibuli. Dusíme přikryté při plném výkonu 13-15 minut. Necháme odstát přikryté 2-3 minuty.

Recept je z kategorií: Rýže

Nahlásit recept

  • 15.06.04 vloženo
  • 12661x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek rýže (250 ml)
  • 500 ml vody
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 hřebíčky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dušená rýže (v mikrovlnce)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 14.01.10 03:38
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce) - Wolfg,

líbíš se mi čím dál víc.

Wolfg
584 příspěvků 13.01.10 14:39
Re: Dušená rýže, Esmeraldo

Handridvejt nechme dvacítkám, třeba taková muší hmotnost některým sekne. Nám dospělým ne. Mám obavy o takové tyčky, když jdou městem, na ulicích míjejí zrádné škvíry a kanály, jednou do takové dírky zahučí a nikdo si ani nevšimne. A potom, až budeme hubení, začnou drze vylézat chyby přírody, hlupáci jim říkají vrásky a jsou z nás fosilie natošup. Jinak, o rozumném hubnutí vím své, žádný NEŽRAT!, jak se ušklebujete, ani doplňky čehokoli, bez hladu a stresu. Ale jak jsem v minulosti napsal, tlustej chlap - hrůza. U žen je to jinak, především nejsou tlusté :-)

esmeralda
4813 příspěvků 13.01.10 08:09
Re: Metrák - RR

Metrák, neboli metrický cent naznačuje že se jedná o míru používanou v metrickém systému.
Austrálie jej používá už skoro čtyřicet let.
Začali jsme 14. února 1966 kdy se z liber, šilinků a pencí staly dolary a centy. Postupně se převedly míry, váhy, hmotnost atd. Převod z imperiálních měr do SI (Systeme Internationale) byl dokončen v roce 1974
(v ČR uzákoněn od 16. listopadu 1990).

Přesto některé staré míry zůstaly zakořeněny. Libry a unce se stále běžně používají pro váhu novorozeňat. Pozemky se měří v akrech – typický dům stojí na čtvrtině akru (pro vaši představu je to zhruba 0.35 korce).

RR, jestli jsem to dobře pochopila, tvoje poznámka se nejspíše týkala výrazu Hundredweight, což otrocky přeloženo znamená stováha. Je to proto že se
rovná váze 112 liber :). V metrickém systému je to 50.8 kg.
Slovník také zmiňuje výraz Quintal. Nikdy jsem ho ale neslyšela.

Můj metrák bohužel není Hundredweight. :cry:

casino
4488 příspěvků 13.01.10 05:56
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

jj, máte pravdu, pojďte si povídat. Třeba TADY
už jsou na to zavedení a dobře se to čte, tak proč nepokračovat? Jako strojař třeba tím, že q není jednotka podle SI :-()

Wolfg
584 příspěvků 13.01.10 04:14
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce) Álojs

A jak bys fyzikálně vysvětlil, že někdo s metrákem je sexy a jinej, s šedesáti kilama je aut a naopak? Teď se ukaž, vědecký pracante!
Přátelé, příroda kila nezná, zahoďme váhy, nechme si jen kuchyňský, na naše skvělý vařby a pišme, kecejme, povídejme si, ať je nám dobře

jan.alois
37 příspěvků 13.01.10 03:50
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Tak aby jste se nehádaly . Správnně se ta váha jmenuje Metrický cent a je to sto kg. Metrický , proto , že používáme metrickou soustavu dnes zvanou SI . A Ten cent je z latinského slova cento a to je sto.

ewa
600 příspěvků 13.01.10 02:00
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Martine, mně je to úplně jedno. Já jsem si dodnes myslela, že cent a metrák je totéž. Ale je klidně možné, že se mýlím. Jak říkám, je mi to jedno.:)

martin_etzl
280 příspěvků 13.01.10 01:49
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Ewko, nejsem jazykozpyt. Takže říkám jenom to co vím, když baba váží metrák (Esmeraldo, to prosím nevztahuj na sebe), váží Doppelzentner. Pro mě je cent něco, co je těžké, třeba taška s čtrnáctidenním nákupem :).

ewa
600 příspěvků 13.01.10 01:45
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Nějak tomu nerozumím - metrický cent?

martin_etzl
280 příspěvků 13.01.10 01:35
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Ewo, cent je padesát kilo, metrák je Doppelzentner čili sto kilo.

jan.alois
37 příspěvků 13.01.10 00:29
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Pytlíkový humusy a margarýn to nikdy nepoužívám. Do vaření máslo nebo sádlo . Naše babičky na ničem jiném nevařily. Uznávám olej pro někoho je to nutností ,ale kdo nemusí ať používá to dobré máslo a sádlo . Klidně dávám menší množství než se běžně dává a taková roštená na slanině bez sádla nic moc.

ewa
600 příspěvků 12.01.10 23:02
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Nevím, co si představují pod metrákem v anglicky mluvících zemích, ale v Německu je to skutečně kolem 50 kg.:)

Manana
1515 příspěvků 12.01.10 21:28
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce) - RR

Metrák je metrák, tedy 100 kg. Nevím jak by se řekl metrák přeneseně v anglicky mluvících zemích, ale nepřeneseně je to quintal, což je metrický cent, tedy 100 kg.

Esme, zůstaň v pohodě, jak vidíš, nikdo ti nic nebere a ani vzít nemůže. To je výhoda nás, dobře vypadající lidí.

Wolfg
584 příspěvků 12.01.10 19:09
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Nevěřím, že se tu nenajde dušená rýže v papiňáku. Tak jen pro nás líné:
1 díl rýže
necelé 2 díly vody (175%)
k tomu přidejte pochutiny, co rádi
papiňák necháme foukat 5, nejvýše 10 minut a zhasnem, po 25-30minutách od začátku funění je hotovo

RR
45 příspěvků 12.01.10 17:32
Re: Dušená rýže, Esmeraldo

Možná se pletu, proto mě oprav. Metrák, přeneseně, v anglicky mluvících zemích, bývá kolem našich padesáti kil. Přiber trošku, ať Tě neodfoukne podzimní vánek :-)

esmeralda
4813 příspěvků 12.01.10 17:05
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce) - Suzanko,

já rýži neproplachuju.
Kdysi mi kamarádka řekla že jen vyplavuji cenné látky.
Začala jsem to tedy bez proplachování a nezjistila jsem rozdíl. Jen méně práce.

suzanka
161 příspěvků 12.01.10 15:29
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

včera jsem ji vyzkoušela a určitě ne naposledy, použila jsem pořádně propláchnutou Basmati rýži zalitou horkou vodou z konvice, přidala špetku mořské soli a olivového oleje. Vlnila při plném výkonu asi 15 minut, nakonec máslo. A byla Vynikající. Děkuji za recept.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Pam, včera jsem jako premiéru ve své první mikrovlnce rýži vařila, jen ty časy mám jiné: 10 min na 750 W (s jedním promícháním), pak 10 minut na 270 W nechat dojít (s tím, že jsem přidala hrášek a kukuřici z mrazáku) a zase v půlce promíchávám.
Souhlasím s uvedenými názory, že tato rýže je neobyčejně dobrá, sypavá a kousíček másla jí dodá hladkost.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Esme,

já vlastně vím, jak jsi to především myslela. Ale podle mě to máslo zas tak strašně na tloušťku není, nějaký ten tuk člověk potřebuje..a máslo mi přijde docela zdravý druh tuku..teda myslim…Měj se krásně a příjemný víkend

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Kari, máslo definitivně není nic špatného. Asi jsem se špatně vyjádřila. Spíš jsem referovala na fakt, že lidi jako já (kolem metráku) máslo nepotřebují kvůli kaloriím. A co se týče chutě jsem s tebou. Máslu se nic nevyrovná a u mě v ledničce margarín nenajdeš.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Máslo

Esme, já si myslím, že máslo není nic špatného. Naopak jeden čas jsem trpěla těžkými žaludečními a střevními záchvaty, dodnes nevím, co mi vlastně bylo, ale čisté máslo bez příměsí a věci dušené na másle bylo to jediné, co mi z tuků nevadilo (samozřejmě nepřepálené). Úplně ze všeho nejvíc mi vadily takové ty ramy a pod., ale i olej. A co se týká z hlediska kalorií kvůli kilům navíc, já dávám másla jen tak pár střípků, opravdu to jídlo pak získá jedinečnou chuť a vůni.

Měj se krásně a hezký den

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Kari, asi jsi jedna z těch šťastných co si do všeho mohou dopřát máslo. Já ale máslo nedávám, není to nutné. A ta voda se vsákne do rýže, není třeba nic slévat. A co se týče pytlíkových hnusů, souhlasím s tebou na 100 procent. Taky ty chemikálie nemám ráda.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Teda rýži jsem v mikrovlnce ještě nězkoušela, díky, Pampeliško a Yvette, za inspiraci! Určitě bych se přikláněla k přidání másla, cokoliv dělané na másle mi strašně moc chutná. Včera jsem zrovna poprvé dělala na pánvi rýži smaženou na másle a olivovém oleji a zlehka podlejvanou vodou. Byla vynikající, kam se hrabou ty pytlíkový hnusy. Rýži v mikrovlnce brzo vyzkouším. Jenom mě zajímá, jestli se voda v mikrovlnce vsákne a vydusí nebo tam nějaká voda zůstane a musí se pak slít?

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Pampeliško, ani já rýži jinak než v mikrovlnce nevařím Je to z těch samých důvodů které už jmenovala Yvette.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dušená rýže (v mikrovlnce)

Pampelisko, ja ji take delam a je moc dobra, sypka, nerozvari se a ani nepripali. Ja tam davam jeste pred varenim trosku masla a obcas tam jeste k tomu prihodim 2 kulicky noveho korene a pepre. Jinak, nez-li timto zpusobem uz ryzi nevarim.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jahodový pohár Jahodový pohár
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz