Recept Drůbeží (králičí) kaldoun

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Drůbeží (králičí) kaldoun

Postup

Všechny droby, zeleninu a koření vložíme do osolené vody a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu. Vývar přecedíme, maso obereme z kostí a společně s vnitřnostmi pokrájíme na kousky (já zeleninu vyhazuji, ale je možné ji také pokrájet na kousky a pak vložit zpět do polévky). Mezitím co se vaří vývar si připravíme z jemně naškrábaných jater, vajíčka, másla, strouhanky, soli, česneku a majoránky játrové knedlíčky. Zcezený vývar přivedeme do varu a zahustíme máslovo-sádlovou jíškou (stačí z jedné vrchovaté lžíce mouky). Do zahuštěné polévky pak zavaříme játrové knedlíčky (cca 5 minut) a nakonec vložíme pokrájené maso a vnitřnosti, dochutíme solí nebo polévkovým kořením. Pozn.: Tuhle polévku vařím pouze na vánoce, máme ji moc rádi. Není těžká na přípravu, ale je poměrně pracná. Moje babička jí vařívala obvykle z králíka a vždycky byla vynikající.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 13.02.07 vloženo
  • 25234x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Ingredience

  • na vývar:
  • drůbeží biskupy, krky, křídla, kostry (prostě odřezky z drůbeže, lze použít i třeba hlavu, krk a hřbet z králíka)
  • drůbeží játra, žaludky, srdce (cca 200 g od každého, jater použít do vývaru jen polovinu)
  • velká mrkev
  • velká petržel
  • kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • nové koření a celý pepř
  • na knedlíčky :
  • játra (druhá polovina), vajíčko, máslo, strouhanka, sůl, česnek, majoránka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

leena66 25.12.15 18:29

tak takto vypadá můj vánoční kaldoun, bez nudlí a zeleniny, jen jemně zahuštěný vývar s masem, droby a játrovými knedlíčky :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 24.02.14 00:05

Vývar z kachních a kuřecích drůbků a kusu kuřete. Místo krucánků nudle, ale také domácí, játra jsem použila jinak, takže knedlíčky se nekonaly a asi jsem snědla víc jíšky, než jsem plánovala … nicméně, večer už byla ta polévka tak hustá, že v ní lžíce skutečně stála.
Ach, to byla krása!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Drůbeží (králičí) kaldoun

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
leena66
52 příspěvků 25.03.14 14:47

Je mi jasné, že si hodně lidí recepty přizpůsobí podle svého, dělám to taky. Jen jsem chtěla říct, že pokud se budete držet mého receptu, pak ta polévka vypadá jinak.
Polévka na obrázku vypadá lahodně, jen úplně jinak než ta moje, to je celé:-).
Ta moje je jen zahuštěný drůbeží vývar pouze s játrovými knedlíčky a masem. Až jí budu vařit, tak jí vyfotím a obrázek připojím.
Hezký den všem:-).

Příspěvek upraven 25.03.14 v 14:51

jolana
5066 příspěvků 25.03.14 13:03

Lenocko, ty knedlicky su akoze chyba na krase?

leena66
52 příspěvků 25.03.14 09:47

Moc hezká fotka, jenom s mým receptem nemá nic společného. :,(

georgehradec
380 příspěvků 12.11.12 12:09

Dobré, ale ty knedlíčky se mi nedaří „dokulatit“. 8o

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Bedlo, všimla jsem si přidaných obrázků - kroucánků. Moc hezké! M. :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Děvčata, prošla jsem všechny Kuchařky co mám doma…a pouze Sandtnerová se ve svých receptech zmiňuje o nudlovém těstu, z kterého se nakrájejí čtverečky a ty se špejlí (o tom tu mluvila Danda) navinou překulením z rohu do rohu na podložce a říká jim makaronky. Způsob, který popisuji je od mé babičky a mé mamky, něco jsem nafotila, jak bude příležitost dám do Deníčku.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Bedlo, dando, děkuji za vysvětlení, „husí krky“ mě vyloženě nadchly. Aha, proto to struhadlo, vznikne tak vlastně husí kůže… Podle mě je to recept s příběhem - vysvětlení názvu, jak se těstoviny používají nasladko, naslano; vhodný k prezentaci české kuchyně v zahraničí, u mě konkrétně v Řecku, protože tam se např. mák moc nepoužívá, max. na posypání pečiva. Připravila bych jen cca pro 4 osoby, protože dětem, bohužel, nudle/šulánky s mákem nechutnají. Navíc, když doplním, že kořeny sahají až do Maďarska, úspěch bude zaručený.

Přimlouvala bych se pro samostatný osvědčený recept na přípravu těchto zajímavých těstovin (včetně přípravy nudlového těsta, s přídavkem másla). Hezký večer všem:-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun - Bedlo :-)

Musíš taťkovi za to naslibovat hory i s horákama, já to dělám taky tak, když potřebuju svoje ruce a jeho ruce :-), těším se na fotky, určitě budou úplně od začátku :-))
Na sladko by určitě šly, nudle se dělají s mákem a jsou moc dobré, ale kdo by zakroucánků dělal tolik, to je práce na celý den, i když by vypadaly na talíři zajímavě :-)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Dando, dnes večer budu kroucánky vyrábět, tak snad taťku donutím až budu pracovat, aby nějaký obrázek nafotil… marianne, takovou variantu neznám a myslím, že pro tolik jedlíků by ke stolu musela zasednout celá rodina, tyto husí krky i v Maďarsku se dělávají při slavnostnějších příležitostech jako je svatba či křtiny…je to poměrně pracné.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

tak jsem si rozřízla dlaň a s tím nudlové těsto neudělám, takže návod bude později :-), ale, jak píše Bedla, z nudlového těsta se nakrájí čtverečky, třeba ty 3×3 cm, položí se čtvereček na struhadlo třeba hvězdičkové, co se na něm mají strouhat brambory, ale nikdy jsem ho na ně nepoužila :-), nebo na slzičkové, na čtvereček se položí špejle nebo silnější hůlka a přes roh se zatočí, tak aby se protilehlé rohy spojily, musí se trošku přimáčknout, aby na těstě vznikl vzor struhadla, proto se musí točit proti ostrým hranám. Doufám, že nebudou škrábat v krku, Bedlo :-)))
Dají se použít hned, nebo usušit i rozložit na plech a zmrazit a pak je sesypat do pytlíku ( tedy do sáčku .-).
Klasický kaldoun se dělá z husích drůbků s máslovou jíškou, květákem na malé růžičky a hráškem, mimo kořenové zeleniny a je to neskutečně lahodná polévka, moje babí přidávala trošku mléka a cmrndla i pořádnou smetanu :-), je to polévka, která pohladí člověka zvenčí i zevnitř :-))

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

K těm těstovinám husí krky/kaprličky, chřipku sice nemám, ale taky moc nechápu postup, ani jak to ve finále vypadá...... Navíc mám jednu (možná zvláštní) otázku, ale opravdu jsem nikdy o těchto těstovinách neslyšela - dají se použít nasladko, např. s mákem? Chtěla bych také vyzkoušet variantu přes struhadlo. Děkuji za odpověď. :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun - Helco :-)

klidně vyfotím, ( tedy - táta vyfotí :-), ale závisí to od toho vstávání, my těm kroucánkům říkáme kaprličky, já je točím přes špejli a čtverečky jsou jak fleky :-), ale teď zkusím ty Bedliny, budou rychlejší a přes struhadlo krásnější :-)

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun-Bedlo

a? to je celé? pozor na co? To jako že se do toho čtverečku obtiskne vzor kruhadla - kterého? Slzičky nebo něco jiného? a pak ten zatočenej ovzorkovanej čtvereček nechám uschnout, nebo ho hodím do polívky? Nebo je to ještě jinak?
Asi jsem dneska enormě nechápavá, mám chřipku…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Helčo, čtvereček o velikosti 3×3 i více, to je podle toho jak velké kroucánky chceš, položíš na zmíněné kruhadlo a kónickou hůlkou z rohu do rohu kroucánek zavineš, přičemž vyvineš na plochu kruhadla tlak,…ale pozor.....

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun - Bedlo, Dando

hezky jste si, holky, pokecaly - a nechtěly byste udělat pro nás neznalce nějaký fotonávod na ty husí krky a kroucánky? Já si vzdáleně umím představit čtvereček namotaný na tyčce, ale jak se tam objeví struhadlo, tak mi fantazie selhává…:-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun - Bedlo :-)

přes čínské hůlky do taky jde a přes struhadlo na nich uděláš husí krk, vidíš další poznatek :-) Zkusím je možná v neděli, když si přivstanu, tím srkáním jsi mne navnadila :-)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Dando..jen do toho nudlového těsta přidávám kousek másla, to proto, že nudle pak rychle neoschnou a dá se s nimi dobře pracovat, dále jak popisuješ, nedělám přes špejle, ale nám kónickou hůlku a přes struhadlo, to, jako když píchneš odspoda do papíru…roluji. Někdy dělám i ze 3 vajec, tak si to umíš představit…ale mám trpělivost, protože když není nikdo v dohledu srkat polévku přes ty rourky je lahoda.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun - Bedlo :-)

mistře zavářek :-), jak vypadají husí krky neboli kroucánky ? Jsou to ty čtverečky z nudlového těsty motané přes vařečku, anebo jak je dělám já - přes špejli ? Pokud ano, tak kaldoun s nimi a s máslovou jíškou......co si budeme povídat, to chce uvařit :-)))) Ale jestli máš na kroucánky jiný recept, tak sem s ním, prosííím :-) D

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

Tome, není dlouho, kdo mně doporučil, aby jsem pro stažení sladké chutě z králíka přidala brokolici…super. U nás se všechna zelenina před zapravením zápražkou vyndala z polévky ven…mrkev, celer, petržel, květák nebo brokolice, vše je zelenina vcelku. Kdo jí má má rád, tak si ji v kouscích nebo jemně nakrájenou přidá na talíř a zalije polévkou. Zelenina v poléce nezůstává, ale to jsou právě ty zvyklosti v rodinách, co tam dávat či ne. Dělám další lehkou polévku z králíka, je nez zápražky, hodně zeleniny opět vcelku, vč. cibule i se slupkou a česneku, zapravená jen nastrouhanou játrovou hmotou. Tu miluji nejmladší vnoučci.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldoun

HelcaK sem dala ostatní labužnické kaldouny a já jsem s Glamou, že by tam měl být květáček a jsem i s Bedlou že tam jsou zavařené těstoviny. Já znám kaldoun se širokými nudlemi.

leena66
52 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldón

Já dělám jíšku velice často půl na půl a osvědčilo se mi to …
Když jsem byla malá, tak moje teta chovala králíky, takže jsem na nich vyrostla … a tudíž byl u nás kaldón (my u nás vždycky říkali kaldón) z králíka často. Babička do ní zeleninu občas taky dávala, ale já jí měla vždycky nejraději jen s masem a knedlíčky a tak jí tak dělám i teď.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldón

Kaldoun vařila moje babička i mamka, hlavně z husích, králičích a kachních křídel, krků, odřezků, vnitřností a zeleniny. Zahušťování bylo vždy máslovou zápražkou, ale proč nevyzkoušet půl na půl máslo… sádlo..i. když si to neumím představit, protože čerstvě udělaná máslová zásmažka…to je vůně… U nás se ještě zavářela těstovinami zvanými v Maďarsku …husí krky, u nás doma…kroucánky. Tuto polévku děláme při každé větší rodinné sešlosti.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldón

Kaldoun naprosto zbožňuji!!!
Naš babča ho dělá vždy na Vánoce, když peče kachnu. Používá odřezky, vnitřnosti, dorazí to kuřecím. A nesmí chybět zeleninka, jmenovitě pak květáček.
Kaldoun má naprosto specifickou chuť! Nedá se popsat, lze jen vyzkoušet a ochutnat.
Vřele doporučuji!!!

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldón

Tady jsou další verze polévky zvané kaldoun TARGET = _new a knedlíčků

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drůbeží (králičí) kaldón

Lenkoo66, to je zaujimava polievonka..este som sa nestretla,aby sa do vyvaru davala este jiska,aj ked pises ze slaba. To urcite skusim..polievok nikdy nie je dost..Vdaka.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz