Recept Drštky z Wadowic (Jana Pawla II.)

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recepis je přejatý z pořadu polské televize „Wsciekle gary“. Něco podobného jako u nás Ano, šéfe. Pořad šel po stopách jídel, která měl v oblibě Karol Wojtyla a později se o nich zmínil jako Jan Pawel II. při návštěvě Wadowic. Při přípravě polévky mě zaujaly dvě věci, především maso na polévku je nejprve spařeno a pak zalito studenou vodou. (Ráčej vědít, PT Casino, hned jsem si vzpomněl na nich). Dále pak strouhání zázvoru. Kuchař přiložil na struhadlo pečící papír a krásně ten ďumbier postrouhal. Zkoušel jsem to s česnekem a funguje to. Strouhadlo je čisté nic se nemusí vyškrabovat a z papíru to pěkně sklouzne do hrnce. To musel vymyslet člověk!

Postup

Vyčištěné drštky ještě několikrát propláchneme studenou vodou a povaříme s novým kořením a bobkovým listem. Vodu vylijeme. Pokud si nejsme jisti, převaříme ještě několikrát.

Příprava vývaru:
Koleno a žebra spaříme horkou vodou. Slijeme. Vložíme do dostatečně velkého hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme list libečku a bobkový list, 3 zoubky česneku a pod zakrytím vaříme 3 – 4 hodiny.

Zeleninu pokrájíme na měsíčky, orestujeme na másle. Na suché pánvičce orestujeme mouku do lehce růžova (zruměníme). Přidáme lehce mleté papriky, postrouhaný zázvor, muškátový květ, utřený česnek.

Uvařené drštky pokrájíme, zalijeme vývarem. Přidáme zeleninu, obrané maso z vývaru. Přidáme obsah pánvičky. Na pomalém ohni povaříme ještě 30 minut.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Maso Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.03.11 vloženo
  • 3908x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 - 5 hod

Ingredience

  • 2 kg hovězích drštěk
  • 1 přední vepřové koleno
  • 0,5 kg hovězího žebra
  • 4 – 6 zoubků česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel kořenová
  • 50 g cerelu
  • 1 – 2 listy libečku
  • 1 střední cibule
  • 70 g mouky
  • 1 KL muškátového květu
  • 100 g másla
  • čerstvý zázvor
  • 10 g červené mleté papriky
  • 100 g pórku
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 3 – 6 ks nového koření
  • 1 KL majoránky (podle chuti)
  • sůl
  • zelenou petrušku, nať

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Drštky z Wadowic (Jana Pawla II.)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 07.04.12 15:00
+

názorná ukázka:
http://www.youtube.com/watch?…

 
Alis
2617 příspěvků 29.03.11 08:36

Díky, holky, díky pohyblivým obrázkům jsem pochopila, vypadá to geniálně :-)

 
blanca.xy
647 příspěvků 28.03.11 11:51

Glamo, díky, způsob strouhání jsem našla, opravdu na tv Barrandov je :-D .

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.03.11 11:41

Alis, strouhání přes pečící papír předváděla právě včera Mirka van Gils slavíková v pořadu Pečeme s láskou na TV Barrandov…
Možná to půjde nějak najít…
:mrgreen:

Dodatečně nalezeno a vložen link
http://www.barrandov.tv/…u-epizoda-12

 
anickav
2904 příspěvků 28.03.11 10:32

Mančaft - sú časté akcie (s prírastkom mláďat), kde krochkajú o dušu… :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 28.03.11 07:36

Nemohla jsem si vzpomenout, jestli jsem recept vložila… a přitom je zde ta slavná diskuze s dnes už nesmrtelným výrokem o mančaftu :D

http://www.labuznik.com/…a-rajcatech/

Aničko, zdravím , moc a moc srdečně :-) A co mančaft, stále krochká, stále krochká? :-D

 
Alis
2617 příspěvků 28.03.11 07:06

Mluvím čistě za sebe - jak nemám ráda prznění pravopisu, mám ráda specifický slovník některých labužníků. Konkrétně v tomto případě notoricky známý cerel, petrušku, zoubky česneku, strouhadlo či použití onikání. Je to jako rukopis, líbí se mi to. A předbíhat polemice zda vařené rovná se Uvařené, PŘEvařené, POvařené, (NE)DOvařené či snad dokonce PROvařené? Je to hodno polemiky, která neexistuje a troufám si tvrdit, že by ani neexistovala? Podle mého se jedná nikoli o slovíčkaření, ale o písmenkování.
Věta: „Rodino, mám vaříno, ke stolu!“ ve mně evokuje teplo domova :-)

Tak - to jsem se rozkecala o lingvistické stránce, teď k receptu:
Strouhání pomocí pečícího papíru mi není jasné, asi bych potřebovala názorněji vysvětlit. :-)

Našel jsi, Miloši, někde, kolik ze dvou kil drštěk zbude po uvaření? Mám zkušenosti jenom z PŘEDvařenými a zajímalo by mě, zda by to šlo i z nich.

Recept se zove (pardon, nazývá, jmenuje) dršťky, v textu se pak mluví o polévce - tudíž vývaru hodně? Ptám se proto, že mi hodně připomíná staročeské zadělávané, ale to je hutné jídlo, nikoli polévka.

U nás vedou dršťky na rajčatech, ač ze staročeské kuchařky, voní Středozemím. Nevím, jestli tu je, možná jsem ho přidala (kdo si to má pamatovat), pokud ne, pověsím ho - časem :-) Nevím, jestli by ho ocenil papež, ale třeba někdo jiný ano :-)

 
gmp
1603 příspěvků 28.03.11 06:53

Jak je ctěná libost opravil jsem vařené na uvařené. Jsem dlouho ženat, v poslušnosti vycvičen. :mrgreen:

 
casino
4474 příspěvků 28.03.11 00:00

No, gmp nepíše, zda tuto krmi vytvořila Jeho Svatost osobně… Pokud ano, tak by se zajisté jednalo o ten druhý, dosud nedoložený, zázrak. Tak by se, za měsíc blahoslavený J.P.II., mohl co by dup, zajisté státi Svatým. :-)
Polemice, zda i několikrát „povařené“ či „převařené“ dršťky jsou OK, by se dalo zajisté předejíti doplněním jednoho jediného písmenka v prvním slůvku posledního odstavce; tedy místo „Vařené“ napsati „Uvařené“ :-D
Jóóó, a ten fígl s papírem na strUhadle, zajisté fachčí spolehlivě… Odzkoušeno! :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.03.11 22:51

Ach jo, kdyby mi to tak někdo uvařil… Je to dětinský, ale ze syrových drštěk (a ještě jim říkám dršky!) mám husí kůži. Ale hrozně ráda jím uvařené. Tak využiju aspoň ten tip na strouhání, díky :- ).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz