Recept Dršťky po florentýnsku pro Mánka

noskovice Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Postup

Celer a mrkev nastrouhám najemno, nakrájím cibuli a podusím asi 10 minut na oleji. Potom přidám feferonku, nakrájené dršťky, zamíchám a dusím spolu s kostkou bujónu a rajským protlakem, dokud nejsou měkké. Když se většina tekutiny vypařila, nasypu tam nastrouhaný sýr. Dávám ho tak jeden hluboký talíř, což odhaduji na 200 gr. Přikryté dršťky nechám ještě pořádně provařit a hlavně často míchám, aby se sýr nepřipaloval. Nakonec ochutnám, je-li třeba přisolím a na talíři posypu dalším sýrem. Přiznávám se, používám na strouhání zeleniny české struhadlo a kupuji italský bulvový celer - Bianco del Veneto, nebo Palla di marmo.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 27.06.09 vloženo
  • 13389x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kg drštěk
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 kousek celeru
  • 1 kostka bujonu
  • 200 gr parmazánu (grana padana, nebo gran moravia)
  • feferonka podle chuti
  • 100 ml propasírovaných rajčat
  • 5 PL olivového oleje
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.9.10 17:59

Diskuse k receptu Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Nero
297 příspěvků 27.11.09 00:04
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka - anickav

Děkujeme :-)) . Nero

anickav
2904 příspěvků 25.11.09 02:36
Re: Dršťky po florentýnsku , Nero!

Nakukla som do Tvojho denníčka a pretože si Vážim Tvojho názoru, som presvedčená, že tento týždeň aj u nás budú na stole. Vďaka, ako obyčajne ma Tvoj dennik potešil! Zdravím pána aj milú paničku!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.09 19:43
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Prostě nám to chutnalo podle tohoto receptu. A že tam bylo víc masa? Mě to tedy nevadilo ani náhodou! Spíš by mi vadilo, kdyby se naq litr jídla třepala jedna dršťka, jak je zvykem v českých restauračních polívkách. :D

teddybear
89 příspěvků 9.11.09 18:46
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Svevo, omlouvám se. Promiňte. Ted

sveva
751 příspěvků 9.11.09 06:38
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Jsem smířlivé povahy, tudíž mne mrzí velká dávka netolerance smíšená s trochou neznalosti. Vyjadřuji se k receptům italské kuchyně, kterou dost dobře znám a vážím si připomínek labužníků k jiným kuchyním, které předpokládám znají oni. Vůbec jsem nepitvala (a nechutně není mým stylem) recept od Soňi, jen jsem chtěla vyjádřit svůj názor k diskuzi, která se trochu tříštila, hledala některá upřesnění. Souhlasím s teddym, že někteří lidé se po krátkém pobytu v té či oné zemi vydávají za znalce. Někdy ale mají přesné informace. To platí pro všechny kuchyně. Žiji v Itálii od počátku šedesátých let, gastronomie mne vždy zajímala a měla jsem to štěstí poznat jak vášnivé gurmety tak známé profesionály. Konzultuji publikace slavných gastronomů, navštívila jsem snad stovky restaurací v mnoha regionech. Podílela jsem se na organizaci několika rautů a večeří s velkým množstvím vážených hostů. Mám ve zvyku se vyjadřovat věcně a dokumentovaně.
Recept v italštině, který uvedla Soňa, ten podle kterého vařil Emanuele v TV, ten, který cituje buraci a ten v mém komentáři jsou téměř identické. Velmi podobný poměr ingrediencí a stejný postup. Z toho matematicky vyplývá ten nejužívanější recept na Trippa alla fiorentina. Já jsem uvedla navíc i občasné obohacení receptu. Gabi popsala přesně totéž.
Bulvový celer, v Itálii nejčastěji nazývaný Veronský celer (mimochodem jedna odrůda se jmenuje Gigante di Praga), v žádném z nich není uvedený. Pro Italy je to značný rozdíl.
Citovaný Paolo Petroni, majitel marketingové a poradenské firmy, vydává také publikace o výučbě anglického jazyka. Jeho knihy o regionální kuchyni mají dobré recenze a ocenění. Tím více si vážím toho, že jsem se mým návodem trefila.
Soňo, moc mne mrzí pokud se tebe něco dotklo, opravdu to nebyl můj úmysl. Opakuji, že jsem přesvědčená o výborné chuti tvého osobního receptu a všechno co následovalo je možná nedorozumění. Ale pořád jsem toho názoru, že tyto stránky slouží hlavně vzájemnému informování a pár upřesnění snad nikomu neškodí.
Opravdu všechny srdečně zdraví Sveva.

svato
1449 příspěvků 9.11.09 05:30
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka - milá františka,

reagujem a tým porušujem svoj sľub - mimo mísu, už dávnejšie - že príspevky s nickom casino si nebudem všímať. Máš recht. D.

Frantiska
927 příspěvků 9.11.09 03:41
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

prosim proste si Casina nevsimejte … jen to bude horsi a horsi. Uz se ani nedivim ze vam na stranky http://www.recepty.cz/ Kovarovi blokli pristup. A nijak na me prosim nereagujte

casino
4498 příspěvků 9.11.09 02:19
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Drazí v sv.Vavřinci,
jsem rád, že se nedorozumění vysvětlilo :o) A přitom stačilo tak málo: přečíst, co Napsal(a): gabi - 02.11.2009 18:14:o)
Jednoho překvapí, když i na Labu potká faninku :o)
teddybear: myslíte, že na to abych vyjádřil nelibost např. nad Kung Pao které místní „umělci“ zmrší cibulí, musím mít nutně šikmé oči? :-)
To že někdo někde žije, zdá se nepoznamená každého stejně :-)
„Nevím, zda na florentinské držťky existuje jen jeden recept…“ zkuste se svou nevědomostí něco udělat :-)
No, jestli ti Italové se už nepřízpůsobili úrovni kuchyně kterou s gustem zmiňujete :-)
„vůbec nechápu…“ tím se mnohé vysvětluje :o)))

anickav
2904 příspěvků 8.11.09 17:30
Re: Dršťky po florentýnsku, Soni,

mňa, po prečítaní diskusie, iba napadlo, či si skutočne istá, že žiješ s Talianom a v Taliansku vyše 30 rokov…
Tebe aj Umberťákovi peknú nedeľu!
A :o)))))) alebo :o(((((( ma kľudne môže posielať „mimo mísu“…

teddybear
89 příspěvků 8.11.09 05:36
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Spousta lidí, kteří žili v Itálii chvilku nebo tam jen odjeli na pár týdnů dovolené má zřejmě pocit, že mají patent na „autentickou“ italskou kuchyni.

Soňa žije a vaří v Itálii několik desítek let. Každý, kdo v zahraničí skutečně žije ví, že za takovou dobu se prostě seznámíte s tím, jak se tam vaří a naučíte se to, zvlášť když jste ten, kdo krmí rodinu.

Nevím, zda na florentinské držťky existuje jen jeden recept, ale říkám si, kolik je v Čechách autentických receptů na svíčkovou, když v každé rodině chutná jinak. Ano, jsou to držťky po florentinsku, ale yorkshirský puding se také dělá malilinko jinak ve Wales a malinko jinak třeba v Dundee i když je vlastně, jak název napovídá, z Yorkshire.

Proto si myslím, že je úplně zbytečné Sonin recept takhle nechutně pitvat. Já jsem ho vyzkoušel a mým chuťovým buňkám vyhovuje. Naplňuje i to, co o italské kuchyni vím od Italů, kteří žijí a vaří v Británii.

vůbec nechápu, proč by to, že někdo použije celer naťový a někdo kořenový mělo znamena, že jedno jídlo je autentické a druhé ne.

noskovice
1322 příspěvků 8.11.09 01:55
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Tady posílám recept, opsaný do slova a do písmenka z knížky, podle které vařím. Úmyslně je to v původním znění, aby se překladem něco nevytrousilo. :-))))

Trippa alla fiorentina

Trippa (croce o cuffia, o entrambe): kg. 1
Pomodori maturi o “pelati”: gr. 300
1 cipolla
1 gambo di sedano
1 carota
Olio di oliva
Parmigiano grattato
Sale e pepe

Fate rosolare piano piano per una mezz’oretta gli odori finemente tritati (un’ottima variante prevede l’impegno della sola cipolla) insieme a 6 cucchiai d’olio, poi aggiungete la trippa tagliata a striscioline e fatela insaporire per una decina di minuti.
Aggiungete i pomodori sbucciati, salate, pepate e continuate la cottura per altri venti minuti a fuoco moderato e a casseruola coperta.
Prima di togliere dal fuoco aggiungete 2 o 3 cucchiaiate di parmigiano e, se neccesario, fate ritirare un po’ il sughetto, perchè la trippa non deve essere brodosa.
Servitela bollente con altro parmigiano a parte.

Per quanto incredibile possa sembrare, questo semplice e gustosissimo piatto fiorentino viene maltrattato da quasi tutti i libri di cucina e purtroppo anche dalla maggior parte dei nostri ristoranti.
Per prima cosa ci consigliano di cuocere la trippa per due o tre ore. A Firenze la trippa si mangia “cruda”, in insalata, figuriamoci se deve stare ore sul fuoco! Poi la tirano su col brodo. Non date retta, la trippa deve cuocere solo nella sua acqua e nel pomodoro. Certo, alla base di tutto questo ci deve essere l’incomparabile trippa fiorentina, così bianca, così morbida (ottima quella dei trippai con i carretti) e così buona, che dà completamente torto all’Artusi quando afferma che “la trippa comunque cucinata e condita è sempre un piatto ordinario”.

Vybráno z knihy „il libro della vera CUCINA FIORENTINA“ Napsal Paolo Petroni, vydalo nakladatelství BONECHI – 12. edice Červen 1982

Všechny vás zdraví Soňa s manželem.

sveva
751 příspěvků 7.11.09 21:35
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Recept od Soňi je pro Mánka, kterému chutnal a výsledek je určitě velmi dobrý.
Našla jsem si záznam pořadu s Italem, podívala jsem se na adresu od buraci. Oba odpovídají klasickému receptu Trippa alla fiorentina, která se připravuje z části „rumine“ (bachor).
Na 1 kg dršťek se používá asi polovina váhy v rajčatech (čerstvých nebo pyré - Ital použil výraz protlak a to uvádí Čechy do omylu), větší cibule, větší mrkev, stonek řapíkatého celeru bez listů (vše nakrájené na jemno nebo dokonce v robotu), peperoncino nebo pepř, sůl, olivový olej. Někdo navíc přidává stroužek česneku, bobkový list, trochu vína.
Nakonec oříšek másla a parmazán.
V Itálii se prodávají dršťky předvařené jak popisuje esmeralda. Osobně je před přípravou i dvakrát krátce povařím, scedím a propláchnu studenou vodou.
Mám je ráda také s fazolemi, ale to je jiný recept.
Dobré čerstvé bílé pečivo poslouží v Itálii jako příloha a hlavně na vytření poslední omáčky na talíři - říkají tomu „scarpetta“ botička a hodně si to vychutnají.
Snad si z toho každý vybere co ho zajímá.
Zdravím všechny.

Alis
2617 příspěvků 6.11.09 02:50
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

kdepak, Ital kostku bujónu nedává, ani náhodou. Ital jich má sice plné super… a hyper…, ale kdeže, žádný Ital by něco takového nikdy nekoupil, nikdy by nepoužil, to je jen taková atrapa v prodejnách…
Každý Ital vaří vždycky několik hodin vývar, a když náhodou nemá čas, doběhne si k řezníkovi pro litránek stáčeného :-)))

zlomax
426 příspěvků 6.11.09 02:43
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

A kdo je to Casino? Není snad z pořadu Ano šéfe? Jen on je jednička a ostatní vaří na prd. Celou tu dobu jsem myslel, že tento web je o vaření a né o napadání ostatních. Plodnou připomínku beru ale neplodný rozbor jídla je k ničemu. Můj názor je nechat ostatní vyzkoušet recept a teprve potom komentovat. Jsme z národů různých a je nám zde dobře.

casino
4498 příspěvků 6.11.09 02:25
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

manek, mám za to, že toho ytlíka jsem uvedl na pravou míru ZDE :o)))))
Uvedl jste Itala, souhlasím. Akorát si nejsem jist, že jste se na to video díval (nebo zda jste četl recept noskovice)
1.Nebo si opravdu myslíte, že je jedno, použít dvojnásobné množství drštěk na uvedené množství zeleniny?
2.Pominu-li absenci rajčat (aspoň pelati tam mohla dát), myslíte, že je jedno celer bulva, nebo řapíkový?
3.Taktéž velkoryse:-) přehlédnu kostku bujónu :o(ale Ital ji tam nedává :o)
4.Co ale přehlédnou nelze, je to, jak noskovice nakládá se sýrem :o(((
Očísloval jsem pro zjednodušení případných komentářů :-)

Frantiska
927 příspěvků 6.11.09 00:43
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

v nicem Casino proste ma jen spoustu reci o tom jak on je supr

buraci
1136 příspěvků 5.11.09 19:46
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

A tady je pro jistotu ještě jeden recept přímo v italštině: http://www.cucinaericette.it/…orentina.asp. Prosím, aby mi někdo zkušenější vysvětlil v čem je rozdíl oproti údajně počeštěnému receptu od Soni.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.11.09 18:15
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka - casino,

vypadá to, že ty jsi poznamenaný syndromem brouka Pytlíka. Tady je recept od Itala v kuchyni: http://www.sitalemvkuchyni.cz/…-fiorentina/

Nechtěl bys nám tedy laskavě sdělit tvoji jedinou a správnou verzi tohoto receptu?

noskovice
1322 příspěvků 5.11.09 02:55
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka-teddy,

jsem ráda, že vám chutnalo. My to jíme často. :-)
Ahoj, Soňa

teddybear
89 příspěvků 5.11.09 01:51
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Soničko, měli jsme je včera a byly moc dobré. Ani nezbylo na druhý den a to je vždycky znamení toho, že chutnalo.

gabi
551 příspěvků 3.11.09 18:09
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

anickav, tak to sme na tom s tym jedenim drziek rovnako…ked bolo bezne dostat klasicke nepredvarene drzky, tak som vzdy kupila raz tolko ako bolo treba, lebo som polovicu z toho zjedla presne tak ako ty :)…ale veru mas pravdu, tie „normalne“ drzky som uz nevidela ani nepamatam

anickav
2904 příspěvků 3.11.09 16:42
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Alenka, vďaka, na Nám. hraničiarov sporadicky chodím.

alena45
588 příspěvků 3.11.09 15:29
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Anička, surové mávajú každý týždeň u mäsiara na nám. Hraničiarov. A predvarené bežne v Kauflande, tento týždeň je dokonca akcia.

anickav
2904 příspěvků 3.11.09 03:51
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka,Gabi,

ja by som radšej kupovala nepredvarené, ale tie som nevidela, neviem odkedy…(BA-Petržalka)…a keď ich uvarené krájam, dobrú kopu skonzumujem - osolené, opaprikované…

esmeralda
4812 příspěvků 3.11.09 03:46
Re: Je docela možné....

že se v Itálii prodávají dršťky už předem zpracované.
Tady (a to mám přímo od řezníka) se dršťky 24 hodin bělí a pak 24 hodin vaří.
Potom je doba vaření v samotném pokrmu skoro nepodstatná.

gabi
551 příspěvků 3.11.09 01:20
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

anickav, u nas - zapadne Slovensko - su predvarene chladene drzky bezproblemovy tovar…v Tescu… v Bille… v Kauflande… aj v takmer kazdom masiarstve …vsetko v dobrej kvalite

gabi
551 příspěvků 3.11.09 01:14
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

noskovice, drzky zboznujem na akykolvek sposob…varim aj tieto Trippa alla fiorentina…su vynikajuce…ja ten pomer surovin mam trochu odlisny od Tvojho…davam o polovicu menej drziek, na kilo drziek davam asi 300 g paradajkoveho pyre, plus vino-asi 100 ml, zeler stonkovy, karotku, cibulu, strucik-dva cesnaku, bujon nedavam…davam tak maximalne 1-2 lyzice struhaneho parmezanu…a este trosku majoranky a oregana

noskovice
1322 příspěvků 3.11.09 00:27
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Aničko, Mánek se s námi rozdělil. Nic jiného mu nezbývalo, byli jsme v přesile! :-))
Buráci, mám štěstí, že se s tím nemusím tolik babrat. :-))
Medvídku, tady je taky hnusné, dušičkové počasí. Nech si chutnat. :-))
Esme, prý jsou dobré, jako salát. Asi to někdy zkusím.:-))
Pa všem, Soňa

casino
4498 příspěvků 3.11.09 00:20
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Promiňte, vy jste silně poznamenaná českou kuchyní. Toto není recept podle uvedeného názvu; leda byste pro Mánka vytvořila nového italsko-českého hybrida: ingredience, jejich poměr, postup přípravy… Opravdu jste se nespletla?

anickav
2904 příspěvků 3.11.09 00:03
Re: Dršťky po florentýnsku, Soni,

ďalšia zákerná otázka: 2 kg bolo iba pre Manka?
Ja ak kupujem držky surové, tak sa s nimi narobím dosť. Čistím, prepieram…Potom ich varím v papiňáku, nakrájam, z časti uvarím napr. paprikáš, polievku a pod. a zbytok do mrazničky. V zime som si doniesla ako suvenír z Prahy práve držky. U nás sú úzky profil, vraj ich vyvážame. Ale v jednom hypermarkete som videla mrazené držky - dovoz z Itálie…

teddybear
89 příspěvků 2.11.09 23:44
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

To je moc pěkný recept, Soničko. Už jsem držky přinesl, i když tu hnusně leje a zítra uvařím.

buraci
1136 příspěvků 2.11.09 23:30
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Jak jsem mohla tento recept přehlédnout! Soni, já myslím, že používáš předvařené dršťky, pokud ti celá příprava trvá jenom 90 minut, ty syrové bys opravdu musela poměrně dlouho předvařit a měnit při tom vodu.

noskovice
1322 příspěvků 2.11.09 23:22
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Horší, jak pandemia!

casino
4498 příspěvků 2.11.09 23:11
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Zdá se, že noskovice zase laškuje :-) leda by dusila tak dvě hoďky :o( No, v tlakáči o něco míň :o))) Tak mě napadá, jestli vůbec mluvíme o hovězím žaludku?o)))

noskovice
1322 příspěvků 2.11.09 22:04
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka-Aničko,

podle mne jsou jenom pořádně vyprané a syrové. Ale abych Ti řekla pravdu, s touto otázkou jsi mne zaskočila. Až je znovu koupím, přečtu si pořádně nálepku-vizitku. :-)))
Je to ještě lepší, než polévka, na kterou nedám dopustit (Ta pěkně hustá).
Zdraví vás všechny, Soňa na dietě.

anickav
2904 příspěvků 2.11.09 21:23
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Ahoj Sonička, v recepte udávaš už 2 kg predvarených, alebo surových držiek? Držky milujem a tieto na tvoj spôsob musia byť skvelé tiež.

esmeralda
4812 příspěvků 2.11.09 17:19
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Myslím si že dršťky jsou velice opomíjené a při tom tak dobré. Tady v Oz je vaří skoro bez vyjímky inostránci. A to je škoda.

Když byly děti malé říkali jsme dršťkové polévce Crocodile Soup abysme je oblbli.
Mají ji rádi do dnes a jméno se chytlo a zůstalo.

Domorodci z Nového Zélandu zalijí nakrájené dršťky citronovou šťávou, dochutí to, nechají proležet a jedí syrové. Vůbec to není špatné.

Soňo, tvůj recept při nejbližší příležitosti vyzkouším.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.11.09 11:32
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Ve svém posledním pořadu tohle jídlo připravoval i „Ital v kuchyni“. Bohužel jsem poslední dršťky spotřeboval do polévky, jinak bych neodolal a hned bych se vrhnul do přípravy.

gmp
1603 příspěvků 16.7.09 00:02
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Dávám do oblíbených, dobré Soni
Miloš

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.6.09 03:12
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Soni, moc děkuji za vložení receptu i za všechny ostatní milovníky drštěk. Ochutnal jsem je při návštěvě u Soničky a Umberta a je to opravdu moc dobré. Doporučuji vyzkoušet!

noskovice
1322 příspěvků 28.6.09 03:10
Re: Dršťky po florentýnsku pro Mánka

Mánečku, děkuji za obrázek!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuře na medu Kuře na medu
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz