Recept Dršťky na rajčatech

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dršťky propláchneme vařící vodou. (Někdo to nedělá, já ano, myslím, že to pokrmu pomůže.) Necháme dobře okapat.
Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a pokrájíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a pomalu vyškvaříme, na ní vložíme na drobno nakrájenou cibulku a osmahneme. Do této směsi přidáme rajčata, dršťky, natě, bylinky, na kostičky nakrájenou šunku, na drobno nakrájený česnek, osolíme dle chuti a vše dusíme do té doby, než maso změkne, štáva má správnou hustotu a chutě se krásně spojí a rozvoní.

Nejlepší jsou rozleželé, ohřáté druhý den, s čerstvou křupavou bagetkou.

Původní recept má kořeny v České kuchařce Juliany Fialové, ale po letech opakování je již značně pozměněn

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.10.08 vloženo
  • 5019x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g kuchyňsky upravených drštěk
  • 500 g rajčat
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g šunky
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželová nať
  • celerová nať
  • pažitka
  • tymián

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dršťky na rajčatech

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech,alisko, mrtvolko,

…ja tu poletujem od pýchy…
Radšej uberte z chvály - pýcha predchádza pád! Obidve to ale máte u mňa.
(Pečiem zemiakové pagáčiky a už to vonia, alis - je to bez cukru, slané, to by si mohla…)
Mrtvolko, u Vás sa nekrochká blahom?

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, mrtvolko, holka...

Aničku musí mít rád každý!!! Je to jedním slovem (dvěma) skvelá baba!!! :-)))

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Aničko! Ty jsi absolutní jednička. Věta: „Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.“, je prostě na Nobelovku. Holka, já tě mám ráda!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, holky,

určite sa mi budete smiať, akú falošnú držkovú som ja vymyslela. Asi sa približujem k Eji.
Teda: kuracies stehná zvyknem vykosťovať a zbavovať kože. Z kostí a kože varím polievku. Ale potom ma kopla múza a tie kože po uvarení v polievke som začala zhromažďovať v mrazničke. Keď toho bolo dosť -vybrala som, rozmrazila, pokrájala, dostala som falošné držky. A cibuľa, múka, zásmažka, voda, paprika, cesnak, majorán, feferónka…Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.
Niet nad šetrnosť!
Majte sa!
 A.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech- Ejo:-)

Ty máš dnes jeden nápad lepší, než druhý…:-))) Takový zbytkový den, že ? :-))

 
Eja
3702 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dobrá náhrada drštěk je kůže z krůtích křídel, těch konců skoro úplně bez masa, jen s kůží - uvařit doměkka, vývar použít na polévku, obrat, nakrájet na proužky a jinak jako klasickou dršťkovku.....

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Pokud jeden není vegetarián, tak to k houbám a la dršťky chce přidat kousek špeku a vývar. Ne, že by to pak chutnalo stejně, ale dobré to je.

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dršťkovou z kotrče jsem zkoušela jedinkrát, před sedmi lety a pokud si dobře pamatuji, v polévce nevoněl po houbách, řekla bych bez chuti a zápachu. Jen byl žvejkací, jako dršťka.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Jen s tím rozdílem, že kotrč voní po houbách a drštky po dršťkách, Terrinku..:-)))
Jinak naprosto identické…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech- jandule

Jandule, určitě udělej z kotrče, je to skoro identické s těmi držkami a bude to jistě dobrý.
Když je sezona, tak dělám z kotrče držkovou polévku a je téměř k nerozeznání.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Jandule, nevím jak kotrč, výborné je to z masáků (růžovek). I dršťková polévka je z nich skvělá.

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

To je výborný recept, ale jsem novátor, v mrazáku mám kotrče kadeřavého, zkusím ho udělat takhle. Pak podám zprávu o úspěchu čili nic.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, Teo,

ani mne to nesmrdí…Alis je fajnová! :-)
Varím najprv v papiňáku, potom nudličky atď. Ale zdá sa mi, že surové sa varom tak zdrcnú, že až, že miniem energiu, atď., že je to za jedno, či kúpim také alebo také.
U nás sú držky pomaly rarita, málokedy dostať nepredvarené u masiara. Nedávno som v obchode videla dovoz z Talianska, naše - teda z našich kráv- idú na vývoz.
Alisko, balkón môže fungovať ako trezor iba v zime, aj to je niekto schopný prekutať…

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dršťky mám moc ráda a kromě klasické „držkovky“ je většinou vařím podle známého receptu pana Ciprianiho s proslulého Harry's baru v Benátkách. Je to malinko podobné. Dršťky si předvářím doma, Aničko - po vejplatě, je to hrůza :-), vždycky větší množství a nastrkám do mrazáku. To vaření není žádný problém, většinou už jsou krásně vyprané, takže žádné drbání v soli, jak se píše ve starších kuchařkách. Jen 3-4× zopakuji proces - do studené vody, převařit, slít a znovu studená voda…pokrájím na nudličky a do mrazáku. Pak samozřejmě třeba na polévku vařím další tři hodinky, než jsou měkké a hlavně vývar musí být. A navíc vůně, co se line celým bytem, je pro mne skoro jako Chanel, tak mě to i baví :-)) Ovšem chápu, že někdo se mnou v tomto bodě asi souhlasit nebude. :-)) Příště je udělám takhle, až nějaké pěkné dostanu, teď nemám, mrazák vyčištěn…:-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, Aničko,

ano, myslím ty předvařené, u nás je většinou kupuji v takové polystyrénové misce. Máš pravdu jsou dost drahé, na to, že se jedná o obyčejné dršťky… Ale v malém bytě opravdu nejsem schopna kupovat a vařit syrové, v celku a nepředvařené. Možná tak na chalupě, pokud bych mohla vařit venku…
Jestli může milovník drštěk čekat do druhého dne? Inu - tady je každá rada drahá. Já to dělám tak, že vařím větší množství, aby na druhý den něco zbylo, ty to máš jednodušší - tobě radím: schovej to na balkon za utopence :-))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech,alisko!

Ak hovoríš o kuchynsky upravených držkách, myslíš predvarené? U nás v ďalekej cudzine (zrejme aj u Vás) ich predávajú (aj) už uvarené a nakrájané. Tie šupnúť na slaninu, cibuľu atď?
A myslíš, že milovník držiek môže čakať do druhého dňa?
(Práve som si včera pozerala v obchode cenu, skoro som umrela, jedno kilo predvarených stojí 40 krát viac ako kilo, síce nepredvarených, pred 30 rokmi…)
Maj sa!
 A.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní buřtový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz