Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dršťky propláchneme vařící vodou. (Někdo to nedělá, já ano, myslím, že to pokrmu pomůže.) Necháme dobře okapat. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a pomalu vyškvaříme, na ní vložíme na drobno nakrájenou cibulku a osmahneme. Do této směsi přidáme rajčata, dršťky, natě, bylinky, na kostičky nakrájenou šunku, na drobno nakrájený česnek, osolíme dle chuti a vše dusíme do té doby, než maso změkne, štáva má správnou hustotu a chutě se krásně spojí a rozvoní. Nejlepší jsou rozleželé, ohřáté druhý den, s čerstvou křupavou bagetkou. Původní recept má kořeny v České kuchařce Juliany Fialové, ale po letech opakování je již značně pozměněn
Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dršťky na rajčatech
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…ja tu poletujem od pýchy…
Radšej uberte z chvály - pýcha predchádza pád! Obidve to ale máte u mňa.
(Pečiem zemiakové pagáčiky a už to vonia, alis - je to bez cukru, slané, to by si mohla…)
Mrtvolko, u Vás sa nekrochká blahom?
Aničku musí mít rád každý!!! Je to jedním slovem (dvěma) skvelá baba!!!
Aničko! Ty jsi absolutní jednička. Věta: „Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.“, je prostě na Nobelovku. Holka, já tě mám ráda!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
určite sa mi budete smiať, akú falošnú držkovú som ja vymyslela. Asi sa približujem k Eji.
Teda: kuracies stehná zvyknem vykosťovať a zbavovať kože. Z kostí a kože varím polievku. Ale potom ma kopla múza a tie kože po uvarení v polievke som začala zhromažďovať v mrazničke. Keď toho bolo dosť -vybrala som, rozmrazila, pokrájala, dostala som falošné držky. A cibuľa, múka, zásmažka, voda, paprika, cesnak, majorán, feferónka…Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.
Niet nad šetrnosť!
Majte sa!
A.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Ty máš dnes jeden nápad lepší, než druhý…:-))) Takový zbytkový den, že ?
Dobrá náhrada drštěk je kůže z krůtích křídel, těch konců skoro úplně bez masa, jen s kůží - uvařit doměkka, vývar použít na polévku, obrat, nakrájet na proužky a jinak jako klasickou dršťkovku.....
Pokud jeden není vegetarián, tak to k houbám a la dršťky chce přidat kousek špeku a vývar. Ne, že by to pak chutnalo stejně, ale dobré to je.
Dršťkovou z kotrče jsem zkoušela jedinkrát, před sedmi lety a pokud si dobře pamatuji, v polévce nevoněl po houbách, řekla bych bez chuti a zápachu. Jen byl žvejkací, jako dršťka.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Jen s tím rozdílem, že kotrč voní po houbách a drštky po dršťkách, Terrinku..:-)))
Jinak naprosto identické…
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Jandule, určitě udělej z kotrče, je to skoro identické s těmi držkami a bude to jistě dobrý.
Když je sezona, tak dělám z kotrče držkovou polévku a je téměř k nerozeznání.
Jandule, nevím jak kotrč, výborné je to z masáků (růžovek). I dršťková polévka je z nich skvělá.
To je výborný recept, ale jsem novátor, v mrazáku mám kotrče kadeřavého, zkusím ho udělat takhle. Pak podám zprávu o úspěchu čili nic.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ani mne to nesmrdí…Alis je fajnová!
Varím najprv v papiňáku, potom nudličky atď. Ale zdá sa mi, že surové sa varom tak zdrcnú, že až, že miniem energiu, atď., že je to za jedno, či kúpim také alebo také.
U nás sú držky pomaly rarita, málokedy dostať nepredvarené u masiara. Nedávno som v obchode videla dovoz z Talianska, naše - teda z našich kráv- idú na vývoz.
Alisko, balkón môže fungovať ako trezor iba v zime, aj to je niekto schopný prekutať…
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Dršťky mám moc ráda a kromě klasické „držkovky“ je většinou vařím podle známého receptu pana Ciprianiho s proslulého Harry's baru v Benátkách. Je to malinko podobné. Dršťky si předvářím doma, Aničko - po vejplatě, je to hrůza
, vždycky větší množství a nastrkám do
mrazáku. To vaření není žádný problém, většinou už jsou krásně
vyprané, takže žádné drbání v soli, jak se píše ve starších
kuchařkách. Jen 3-4× zopakuji proces - do studené vody, převařit, slít a
znovu studená voda…pokrájím na nudličky a do mrazáku. Pak samozřejmě
třeba na polévku vařím další tři hodinky, než jsou měkké a hlavně
vývar musí být. A navíc vůně, co se line celým bytem, je pro mne skoro
jako Chanel, tak mě to i baví
Ovšem chápu, že někdo se mnou v tomto bodě
asi souhlasit nebude.
Příště je udělám takhle, až nějaké
pěkné dostanu, teď nemám, mrazák vyčištěn…:-)
ano, myslím ty předvařené, u nás je většinou kupuji v takové polystyrénové misce. Máš pravdu jsou dost drahé, na to, že se jedná o obyčejné dršťky… Ale v malém bytě opravdu nejsem schopna kupovat a vařit syrové, v celku a nepředvařené. Možná tak na chalupě, pokud bych mohla vařit venku…
Jestli může milovník drštěk čekat do druhého dne? Inu - tady je každá rada drahá. Já to dělám tak, že vařím větší množství, aby na druhý den něco zbylo, ty to máš jednodušší - tobě radím: schovej to na balkon za utopence
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Ak hovoríš o kuchynsky upravených držkách, myslíš predvarené? U nás v ďalekej cudzine (zrejme aj u Vás) ich predávajú (aj) už uvarené a nakrájané. Tie šupnúť na slaninu, cibuľu atď?
A myslíš, že milovník držiek môže čakať do druhého dňa?
(Práve som si včera pozerala v obchode cenu, skoro som umrela, jedno kilo predvarených stojí 40 krát viac ako kilo, síce nepredvarených, pred 30 rokmi…)
Maj sa!
A.