Recept Dršťková polévka

josa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Žaludky omyjeme a ve dvou vodách povaříme.Do třetí- vody =5.l. přídáme 7.ks masoxů a ostatní koření a vaříme až jsou žaludky měké,pak pokrájíme na proužky jako dršťky,na cibuli podusíme a přídáme do vyvarů a zahustíme- 1.5l vody-2.ks masoxů a12.lžíc mouky. Dle chuti upravit --- polévku naplnit, do střev na tlačenku, v polovině převázat (jedno střevo =2 ks.)

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 06.11.08 vloženo
  • 12378x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3.hod.

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 3.kg.vepřových žaludků
  • 7.kostek masoxů do vyvarů a 2.kostky na zahuštění
  • 5.l vody do vývarů a 1.5l vody na zahuštění
  • bob.list-pepř-majoránka-paprika sladká i pálivá-nové koření-kmín-12.lžíc mouky na zahuštění
  • cibuli jako základ-podusit na sádle.

Doporučená příloha

  • Chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dršťková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dršťková polévka

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

To bol len tak nahodne streleny priklad…mimochodom masox ani vegetu nepouzivam vobec. Ani tu drstkovu nevarim z veprovych zaludku, ale podobny perkeltik z kuracich varim a bez masoxu.
Proste islo len o to, ze jednoducho co nejem a nevarim a nemusim ja pre ineho to moze byt lahodka.. a poznam takych, ktori to varia a podobne aj s masoxom. Dokonca zastavaju heslo bez masoxu ani krok. … nikdy nepouzivam tuky/margariny-to predsa neznamena ze len ja peciem fajnovo a dobre… asi tak dako som to myslela…pekny den vsem..:))

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Gabi, a vy chodíte do restaurace nějak často? Zbytek mojí rodiny (manžel, syn a kočka) do hospody nechodí, nicméně masox požívám minimálně. Ale přiznám se, že když už občas musím z časového presu uvařit vývar z masoxu, výčitky svědomí opravdu nemám. Spíš si říkám - hlavně, aby se naž…i :-). Jsem totiž cynik, jak již doufám mnozí pochopili… Ale po dvacetiletém dennodenním vyvařování se snad ani není čemu divit.

gabi
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Jolana, vegeta predsa nema nic spolocne s masoxom…vegeta je susena zelenina…a masox je vyvar z bitunkovo nepouzitelnych zbytkov stabilizovany roznymi „dobrotami“…ved prave to-v restauraciach ho veru pouzivaju a vo velkom mnozstve a permanentne…tak naco sa nim este krmit aj doma?…neviem ako ty, ale ja sa snazim varit pre mojich blizkych tak, aby som nemala vycitky svedomia…

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka- LOW?

..tak tento sa tu dusi uz niekolko dni..uz sa rozlozil..a josu nikde…o))

zpiserka
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

To znám. Výborný recept, jenže ještě lepší je uvařený v pomalém hrnci. 25 hod. na LOW

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Goro před Tokiem, já se zblázním smíchy… Landospandos, Ty jsi taky kvítko. :-)))

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Děcka, tož neblbněte, já jsem z toho už zmatená jako Goro před Tokiem. Dršťky, žaludky, střevo, tři kila žaludků, dvacet masoxů, kilo mouky, hektolitr vody, z toho 1,5 litru na zahuštění - to je pro mě už úplná novina, pak něco o plnění zmiňovaných žaludků, střeva, něco o mražáku. No, dnes opravdu nemám den… Neva, upeču nějakou buchtu, ta to jistí :-). Hezký vééékend!!!

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Mně naskočil text, který zpívá Marta Kubišová - Kde ty kytky jsou, co se s nimi mohlo stát… Já nevím proč, prostě jen tak naskočila…

Labužník jandule02
1093 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Z vepřového žaludku děláme polévku vždycky po zabíjačce. Ale takovou krotkou, prostě místo drštěk dáme důkladně vypraný a uvařený žaludek nakrájený na jemné proužky. Žádný masox. Moje nebožka maminka mi dost často říkala, „nedávej do polévky žádné moderní dochucovadla - myslila Podravku nebo podobné věci - pak mají všechny polévky stejnou chuť“. A měla pravdu.

Kely
186 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Tohle je snad zdraví nebezpečné!!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Ach jo…

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Joso, tim, že jsi změnil(a) počet porcí se to trochu dostává do reality. A použití žaludků, tak jak říká Jolana, je zajímavá myšlenka.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Preco sa nepozdava..?!.. Nahodou to moze byt hodne dobre, ako ked varime perkelt. Aspon ja ho varievam a idem sa za nim utlct. Kto masox nechce, nech ho nedava. Poznam ludi co davaju masox aj do ryze-vec chuti. Bracha jedava chleba s mastou a posype si ho vegetou. No a v podnikoch, restauraciach aj v znackovych sa masox pouziva a este kolko..
Ten napad to dat do zaludkov tiez nie je na zahodenie, ked to je do mrazaku.

Casull
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Videl jsem toho v zivote hodne, znam jednoho, co varil i polivku z vrany, ale co je moc, to je moc. Po tomhle pokrmu by snad vypukla vzpoura i mezi mukly v Leopoldove.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Amatérský psychiatře, nauč se počítat!
Bez ohledu na to, jak dalece to je či není jedlé, jedná se o 150g drštěk a 0.45kostek na osobu.

gabi
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

tak toto je fakt kvalitka…som odporca masoxov a inych podobnych dobrot…chutne jedlo sa da predsa uvarit aj bez tychto barliciek…staci nechat kucharskej fantazii rozlet…su predsa koreniny…bylinky…rozna zelenina…ale aj ine dary prirody…

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Zrovna tu recept studuju, přepočítávám a vůbec mi to hlava nebere!? Ani mi není jasné- to je jako polévka do mrazáku do foroty? Nechápu kolik je tam masoxů a těch žaludků?! Moc divné a mohlo by to být přehledněji napsané, ingredience pod sebe atd…jde to opravit! Jinak vítej do naší společnosti a s dobrýma receptama. T.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

To je doufám také vtípek. Když to přepočtu, tak jedna osoba obdrží víc jak 1/2 kg žaludků, skoro 2 masoxy, 2 lžíce mouky, kus cibule a 1,3 l tekutiny na osobu. To odpovídá maximálnímu obsahu jednoho lidského žaludku. Nepotěšil(a) jste mě Josa, ani já vás nepotěším. Do oblíbených nedám ani za nic.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz