Recept Dršťková polévka 2

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dršťky pečlivě omyjeme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pak vodu slijeme a dršťky opláchneme. Zalijeme je znovu studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka nejlépe v tlakovém hrnci. Vařené dršťky vyjmeme a prochladlé nakrájíme na nudličky. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, zaprášíme ji sladkou mletou paprikou a ještě opatrně osmahneme. Jíšku rozmícháme v menším množství prochladlého vývaru nebo vody a vmícháme ji do polévky. Přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou zeleninu, masox, pepř a vaříme asi 30 minut. Před dokončením polévku okořeníme utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 27.05.04 vloženo
  • 27093x zobrazeno

Ingredience

  • 800 g drštěk
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • pepř, sůl
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dršťková polévka 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Ford53
24 příspěvků 26.03.16 08:31

Já doma používém dršťky jen jako vložku do hotového masového vývaru. Vodu z drštěk vyleju.

casino
4488 příspěvků 25.03.16 12:14
Jj, CIBULE...

…a usmažená až dozlatova :palec:

babi
6360 příspěvků 02.09.10 07:39
Re: Dršťková polévka

musim rict, ze kazdy varime jinak, avsak podle meho, do tradicni drstkove polevky patri osmazena cibulka a zelenina, take zazvor (mlety, ne cerstvy) a majoranka. Pridavam uzene maso, to vsak je pouze na vylepseni a nemusi v polevce byt. Misto uzeneho pouziji domaci hovezi vyvar.
Dršťková polévka jak ji vařím já

parles
302 příspěvků 01.09.10 23:17
Re: Dršťková polévka

Mohu-li doporučit, tak dršťky vařte pomalu v normálním hrnci a ne v papiňáku! Je v tom totiž dost velký rozdíl. Když kousnu do kousku dršťky v polévce, tak má tak jakoby jemně křupnout. To s dršťkami vařenými v papiňáku nedocílíte, protože jsou sice měkké, ale uvařené jako hadr. V normálním hrnci také můžete proces průběžně kontrolovat, zatímco v papiňáku těžko. Zdravím!

divous
9 příspěvků 01.09.10 18:15
Re: Dršťková polévka

Na základ je výborná kombinace trochu sádla + trochu másla, cibule by asi neměla chybět. Je dobře dochutit navíc špetkou zázvoru, mletého nebo čerstvě strouhaného. Ta zázvorová chuť by měla z dršťkové jemně dýchnout, na rozdíl od jinak skoro stejně kořeněné gulášovky, která by zase měla jemně zavonět muškátovým květem.

kredo
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Pokusím se z toho složit jeden recept dnes večer. Uvidíme?

Kely
186 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

No já jí dělám podobně, jen základ dělám na másle a zpěním hodně cibule a do toho základu vmíchám mouku (jíška) a potom do ré směsi vmíchám koření. Dnes jsem jí dělala a přidala i brokolici a je to mňam :-))

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Dobrý nápad s tím sádlem ejo a praktické,příště udělám cibulový základ na sádle,jinak ho dělám na hovězím loji,na morku nebo na tuku z vařených volských oháněk.Jednou za čas to sneseme mňam…

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Teď na to koukám ještě jednou a přiznávám,že jsem to přehlédl.Já dělám vždy cibulový základ,který u Jariho schází…já prostě bez cibulového základu ani ránu…

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Tome, když není vývar z bůčku, tak stejnou službu prokáže kousek sádla, který hodím do hotové polévky- prospěje to chuti i vzhledu. Mňam.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Jari nemá to chybu!!Řezníci mě však učili zalévat dršťkovou polévku vývarem z bůčku.Zkus to a budeš v sedmém nebi…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz