Recept Dršťková polévka 2

Jari Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dršťky pečlivě omyjeme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pak vodu slijeme a dršťky opláchneme. Zalijeme je znovu studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka nejlépe v tlakovém hrnci. Vařené dršťky vyjmeme a prochladlé nakrájíme na nudličky. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, zaprášíme ji sladkou mletou paprikou a ještě opatrně osmahneme. Jíšku rozmícháme v menším množství prochladlého vývaru nebo vody a vmícháme ji do polévky. Přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou zeleninu, masox, pepř a vaříme asi 30 minut. Před dokončením polévku okořeníme utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme.

Recept je z kategorií: Masové polévky

Nahlásit recept

  • 27.05.04 vloženo
  • 27836x zobrazeno

Ingredience

  • 800 g drštěk
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • pepř, sůl
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dršťková polévka 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dršťková polévka 2

Ford53
24 příspěvků 26.3.16 08:31

Já doma používém dršťky jen jako vložku do hotového masového vývaru. Vodu z drštěk vyleju.

casino
4497 příspěvků 25.3.16 12:14
Jj, CIBULE...

…a usmažená až dozlatova :palec:

babi
6360 příspěvků 2.9.10 07:39
Re: Dršťková polévka

musim rict, ze kazdy varime jinak, avsak podle meho, do tradicni drstkove polevky patri osmazena cibulka a zelenina, take zazvor (mlety, ne cerstvy) a majoranka. Pridavam uzene maso, to vsak je pouze na vylepseni a nemusi v polevce byt. Misto uzeneho pouziji domaci hovezi vyvar.
Dršťková polévka jak ji vařím já

parles
303 příspěvků 1.9.10 23:17
Re: Dršťková polévka

Mohu-li doporučit, tak dršťky vařte pomalu v normálním hrnci a ne v papiňáku! Je v tom totiž dost velký rozdíl. Když kousnu do kousku dršťky v polévce, tak má tak jakoby jemně křupnout. To s dršťkami vařenými v papiňáku nedocílíte, protože jsou sice měkké, ale uvařené jako hadr. V normálním hrnci také můžete proces průběžně kontrolovat, zatímco v papiňáku těžko. Zdravím!

divous
9 příspěvků 1.9.10 18:15
Re: Dršťková polévka

Na základ je výborná kombinace trochu sádla + trochu másla, cibule by asi neměla chybět. Je dobře dochutit navíc špetkou zázvoru, mletého nebo čerstvě strouhaného. Ta zázvorová chuť by měla z dršťkové jemně dýchnout, na rozdíl od jinak skoro stejně kořeněné gulášovky, která by zase měla jemně zavonět muškátovým květem.

kredo
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Pokusím se z toho složit jeden recept dnes večer. Uvidíme?

Kely
186 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

No já jí dělám podobně, jen základ dělám na másle a zpěním hodně cibule a do toho základu vmíchám mouku (jíška) a potom do ré směsi vmíchám koření. Dnes jsem jí dělala a přidala i brokolici a je to mňam :-))

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Dobrý nápad s tím sádlem ejo a praktické,příště udělám cibulový základ na sádle,jinak ho dělám na hovězím loji,na morku nebo na tuku z vařených volských oháněk.Jednou za čas to sneseme mňam…

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Teď na to koukám ještě jednou a přiznávám,že jsem to přehlédl.Já dělám vždy cibulový základ,který u Jariho schází…já prostě bez cibulového základu ani ránu…

Eja
3871 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Tome, když není vývar z bůčku, tak stejnou službu prokáže kousek sádla, který hodím do hotové polévky- prospěje to chuti i vzhledu. Mňam.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dršťková polévka

Jari nemá to chybu!!Řezníci mě však učili zalévat dršťkovou polévku vývarem z bůčku.Zkus to a budeš v sedmém nebi…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zeleninová pomazánka

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz