Recept Drožďovka- jak ji dělám já

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na másle zpěníme cibulku, přidáme rozdrobené droždí, které osmahneme, stále mícháme a to tak dlouho, dokud droždí není zlatavé, pak hned zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme. Z másla a hrubé mouky si uděláme jíšku, kterou dáme do povařené polévky, vaříme dál 15- 20 minut. Pak si pokrájíme na půlměsíčky umytý pórek a přidáme ho do polévky. Vaříme už jen chvíli, dosolíme, opepříme, ochutnáme a sundáme z ohně. Do vařící polévky vlijeme pomalu rozkvrdlané vajíčko a nasekaný svazek pažitky, nebo petrželky a promícháme, event. ještě ochutíme vegetou.
Do polévky můžeme osmažit nakrájenou housku na kostky, nebo rohlík.
Tuto polévku dělám často, moc nám celé rodině i známým chutná- tak vyzkoušejte a přesvědčte se.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.07.08 vloženo
  • 3646x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 40 minut

Ingredience

  • 2 droždí v kostce 42 g
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 1 1/2 l zeleninového vývaru, může být v kostce
  • 1PL másla
  • 1 PL hrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 svazek petrželky, nebo pažitky
  • sůl
  • pepř
  • trochu vegety- nemusí být
  • houska, nebo rohlík
  • kousek másla

Doporučená příloha

  • opečené kostky housky, rohlíku, nebo rohlík přikusovat

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Drožďovka- jak ji dělám já

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak ji dělám já

Nemyslím si, že by upozornění na češtinu bylo zasviňování Labužníka, spíš naopak. Jak by se ti, milý Kamilio, líbilo, kdybych napsala třeba naším nářečím Drožďovka - jak ju dělám já?. Mimo jiné jsem napsala poznámku jak tu drožďovou polévku obměnit. Poznámka k pravopisu nebyla myslím napsaná nijak agresivně. OK, už ani nedutnu. L.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak ji dělám já - kamilio

Nepřihlášení anonymové přidávat reakce nemohou - labužník to neumožňuje.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak ji dělám já

Silvi, my jsme jí zrovna dneska dojedli, zdá se mi, že jí budu dělat příště víc. V tomhle vedru nám s čerstvým rohlíkem úplně stačí, ani jí moc neohřívám. Obědváme potom až k večeru- vlastně je to „obědovečeře“- máme koprovku, taky dobré papů! Ten květák tam klidně dej, bude hustší, hlavně ten pórek je důležitý s tim droždím, to je ta dobrá chuť! Ahóóój a měj se. Jana

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak ji dělám já

Jano, mám ji nachystanou na zítra. Možná tam přijde i květák, uvidím.
Měj se
 Sylvie

 
kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak ji dělám já - prosba

Takovými drobnostmi i - í, vážení nepřihlášení anonymové, nezasviňujte diskuzi k receptu, to si vyřiďte přes osobní mail, který je součástí tohoto webu. Děkuji!

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak jí dělám já

No, snad ji i jí dělá Terrinka dobře a droždovka pak snad dělá dobře jí. S tou češtinou tady bývá problém, mě tyto jemné finesy češtiny dobře dělají a těší mě, když se setkám s takovou reakcí, jakou měla /měla Landospandos. Ale nutno říci, že kdyby to „ji - jí“ byl jediný prohřešek proti češtině na Labužníkovi, bylo by to skvělé!

 
Mispule
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak jí dělám já

Terrinko, někdy čárka na „i“ mění smysl věty. Drožďovka jak ji dělám já, s krátkým „i“ po j.......

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak jí dělám já Landospandos

Něco jsem tam přepsala, ale nevím, co by tomu jako dál chybělo? Když tak mě prosím nasměruj. Tu amoletu máš na mysli fridátové nudle? Docela bych to někdy vyzkoušela a zase to bude jiné. Dík Jana

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďovka- jak jí dělám já

Terri, asi jsi nedopsala větu. Co té drožďovce teda vlastně děláš? Já ji jenom uvařím. Osobně proti ní nic nemám, takže jí nedělám ani naschvály ani pomyšlení, ani nic jiného. ;-). Dělám ji často i když trochu jinak (kapánek jiný postup i zelenina) a místo rozkvedlaného vajíčka (manžel nerad) dělám amoletu, kterou nakrájím na nudličky, nebo k ní dávám smažený hrášek (mám na mysli těstovinový nebo jak to nazvat).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Kuře na medu Kuře na medu
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tatranské kuře Tatranské kuře
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz