Recept Drožďová pomazánka 2
Labužník Liva02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, napřed se droždí rozpustí, posléze zhoustne a odděluje od tuku, ještě chvíli pražíme až začne vonět. Přidáme vejce, prolisovaný česnek a mícháme až se vše spojí, osolíme, opepříme, já přidávám ještě kus másla. Teplou pomazánku mažeme na čerstvý chléb a hustě posypeme nakrájenou pažitkou. Zapíjíme čajem. /pivem/
Recept je z kategorií: Pikantní pomazánky Recepty na Silvestr
- 09.02.05 vloženo
- 127158x zobrazeno
Ingredience
- 4 bal. čerstvého droždí po 42g
- 4 vejce
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- pepř
- sůl
- pažitka/šnytlík/
- máslo
Doporučená příloha
Někdy ji hned sním samotnou..........
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku10.9.18 16:56
Tak téhle pomazánky jsem se fakt bála, jako dítě jsem ji nemusela. Ale byla výborná, dėlala jsem ji z vážených kvasnic a rozhodně né naposledy!
Líbí se mi23.1.17 13:34
Bez toho v postupu doporučeného másla navíc, hlavně jsem chtěla
vyzkoušet, co s mojí oblíbenou pomazánkou udělá ten česnek…
A SUPER!
Ještě mě ho nenapadlo do „drožďovky“ přidat, jen jednou - ale to byl
recept, kde toho nad rámec „klasiky“ (osmahnutá cibulka, rozpuštěné
droždí a vejce) bylo celkově více přidáno a toho česneku tam bylo tak
málo, že tehdy ani nešel poznat, že tam je…
Díky za tip!
1.11.14 19:58
Dělám ji pravidelně, ale jinak…Dnes jsem udělala podle tohoto receptu a
je výborná! Už nikdy jinak!!!
26.7.13 13:11
Nejlepší drožďová pomazánka! Moc díky za recept!
24.7.13 10:45
Před přidáním vejce jsem ještě vmíchala cca 70 g strouhaného eidamu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům8.7.13 10:32
Pondělní snídaňosvačina. Drožďová pomazánka je u mě evergreen!!!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmDiskuse k receptu Drožďová pomazánka 2
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Drožďová pomazánka 2
Já si na tuto pomazánku, nebo na knedlíčky do polévky kupuji vážené droždí, je lepší a voňavější, tu kostičku droždí mívám také v záloze.
Pokusím se ti (po roce a půl) laicky odpovědět
To množství 42 g je vhodné k vykynutí
těsta z 1 kg mouky
; tak asi proto výrobci zvolili tu prapodivnou
váhu pro produkt
, abychom to měli/y jednodušší při vaření
- pečení.
4812 příspěvků 27.1.12 22:33
Tolik jsem toho o drožďové pomazánce slyšela, že ji snad budu muset vyzkoušet.
U másla chybí množství. Kolik ho tam dáváte?
Také by mě zajímalo proč se v ČR prodává droždí po 42 gramech. Snad jediné co mne napadá že je to téměř stejné množství jako 1.5 unce
Jistě to někdo bude vědět.
Této pomazánce se u nás říká mozeček z drožd amám jej moc ráda. Jen mi vadí ta vúně která se line celým bytem když toto jídlo vařím.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Je výborná!!! Dokonce se mi podařilo přemluvit i mou sedmiletou dceru, aby alespoň trošičku ochutnala - světe div se, nakonec snědla 3 chlebíky a prý mám ráno ještě udělat
Fakt moc díky za skvělý receptík na rychlou
a zdravou večeři!
Z dětství si pamatuji, že moje babička na slanině nechala zesklovatět cibuli a poté přidávala kvasnice… ale to jen tak na okraj - jen malá vzpomínka z dětství na skvělou babičku
23 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak můj pokus o pomazánku skoro vysel-vse jsem projistotu delila dvema, ale mame velka domaci vajicka, takze spise to melo konzistenci michanych vajec(napadlo me to strcit do mixeru,coz ale kvuli te trosce nemelo cenu)-ale chutove jsem malem snedla vse pred tim, nez jsem vyndala chlebik s pekarny…MNAM!!!
Kolibříku, díky za prima nápad, vyzkouším na vnoučatech.
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Ejo, poradím Ti něco jiného a budeš to jíst bez kolíčku na nos. Hotovou pomazánku nech zchladnout a pak ji zašlehej do másla(může být napůl s pomazánkovým). Pomazánka ztratí charakteristický pach, jí to takhle rády i děti.
Dobrou chuˇ.
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Musím vyzkoušet, nebude mi droždí vysychat v lednici, než se k němu dostanu. Díky za další zkušenost.
Přeji hezký den.
Pokud si projdeš diskusní příspěvky, zjistíš, že je nás více, kdo droždí zmrazují a pak z něj dělají kvásek a kynuté těsto. Mám s tím nejlepší zkušenosti.
drožďovou polévku nemám ráda, ale drožďovou pomazánku můžu. Dát do ní česnek je pro mne novinka, kterou vyzkouším. Moje maminka ( když byla dítě) jídávala droždí jen tak, moc ji chutnalo.
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Jsem úplně překvapena, že droždí se může zmrazit a pak použít na buchty. Vždy jsem je v tašce schovávala před mrazem, protože mě pak nevykynulo. Droždí si vždy dělám jako vaječinku, ale moji chlapi nesmí být doma:-)
Zmražené droždí je výborné i do kvásku na kynuté těsto - někde se zde o tom již diskutovalo. Je pro jistotu lepší dát o malinko víc. Jen mne překvapuje, že nevadí na pomazánky, že se po rozmrazení rozteče. Ale vlastně ono se na teplém tuku rozteče stejně a pak se zase vysráží. Tak to taky zkusím. V mrazáku mám vždycky tak tři až čtyři kostky v zásobě.
Kltko, ještěže jsi nenapsal piksla…hihi
samozrejme že „pilka“ !
Eja, pikla, Jenoféfa, Eleeen…
Droždie ako také je v pomazánke univerzálnym „lepidlom“, podobne ako pre studené pomazánky syrokrém.
Používal som všemožné kombinácie, zvyšky z pečeného kuraťa, údené mäso, vajce na tvrdo, surové vajíčko, podusená kukurica, podusené šampiňóny… so všetkým základ opražené droždie + cibuľka, soľ, koreniny vynikajúco spolupracoval.
Tip: niekedy sa podarí kúpiť kilovú tehlu droždia, treba nakrájať na 6-8 kúskov a jednotlivo zamraziť. Do pomazánok nemá chybu. Do kvásku som po rozmrazení neskúšal, ale tiež by mohlo fungovať.
)
Já jsem asi vadná, ale mně droždí voní. Za dětských let bylo pro mne jednou z největších pochoutek samo o sobě (kousek za korunu z velké cihličky…) neosmažené. A pomazánku i polévku miluji. A drožďové knedlíčky do polévky…
113 příspěvků 25.1.09 03:43
vždyť já uteču z práce!!! Nikdy jsme to doma nedělali, ani polévku, ani knedlíčky, ani pomazánku, a já mám pořád strach to vyzkoušet, navíc to asi budu jíst sama, takže nejspíš zkusím jen poloviční dávku. Jsem totiž drožďový feťák, musím mít doma pořád čerstvé droždí, kupuju přímo vážené v obchodě. Tak konečně DO TOHO !
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
ABRAKA DABRA!!!!!!
Tak já to asi zkusím…dám tam salámek a okurčičky a uvidíme…Jestli mne labužnící naučí jíst cokoli z droždí, tak to bude fakt zázrak…
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Dobrá rada po babičce:
zesklovatět cibulku, ODDĚLAT JI Z PÁNVE (třeba na misku) a na prázdné pánvi na oleji „vysmažit“ droždí. PAK vrátit cibulku a pokračovat podle receptu.
Proč?
protože rozpouštějící se droždí se obalí kolem cibulky a tím pádem z něj nikdy nevysmažíte ten smrádek, který má.
To, že drožďová polévka, či pomazánka někomu smrdí a odmítá ji jíst je právě pro ten nevysmažený smrádek.
Já jsem coby dítě taky pomazánku nechtěla, dodnes ani nejím drožďovou polévku, která je taková kalná. Zato jsem se od babičky naučila bááječnou drožďovou polévku právě z drožďových cucků a drobků, která je jinak krásně čirá (dávala jsem ji na Labužníka) a když ji udělám, tak se vždycky sní celá a i odpůrci drožďových pochoutek si klidně dávají dvakrát. Postup je obdobný, jako mí liva (jen má pokračování.
I drožďovou pomazánku dělám jako ona z míchaných vajíček, já mimo másla přidávám jeden tavený sýr a mixuju (našlehám) v mixeru.
v tom je práve ten trik, že droždie popražíš do stavu, kedy stráca drožďovú vôňu a už sa šíri len mäsová vôňa opečených bielkovín. Preto je dôležitá veta „napřed se droždí rozpustí, posléze zhoustne a odděluje od tuku, ještě chvíli pražíme až začne vonět“
Osobne nepoužívam vajíčko, ale mäkkú salámu a do hotovej teplej pomazánky vmiešam ešte nadrobno posekané kyslé uhorky a len ich v pomazánke nechám prehriať.
Vali, zdravé určitě… marně přemýšlím, jestli existuje ještě nějaké jídlo kromě drožďové pomazánky a polévky, které nejím…asi ne…Ani moje babička, od které mi chutnalo vždycky všechno, mne nepřinutila. Ale tohle snad zkusím - když tam dám hodně česneku a dám si kolíček na nos…fakt to vypadá dobře.