Recept Dřívější maminčiné báleše

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z trochy mléka, kvasnic a cukru si přichystáme kvásek. Po vykynutí jej smícháme s moukou, olejem, koňakem, vejcem, solí a mlékem. Vypracujeme tuhé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Pak je přeložíme na pomoučený vál a lžící, kterou namáčíme do mouky, vykrajujeme bochníčky, klademe je na vál a ještě chvilku je necháme kynout. Po vykynutí je rukou trochu vytvarujeme a roztáhneme z obou stran, a smažíme je na tuku (z obou stran). Báleše podáváme ještě teplé, posypané moučkovým cukrem nebo potřené marmeládou nebo povidly. Můžeme je podávat i se šlehačkou, kterou ušleháme s trochou vanilkového cukru. Ráda vzpomínám i na své dětství, kdy jsme často se sestrou nosily z lesa plný džbánek jahod a maminka nam udělala tyto báleše. Nahoru nám dala ušlehanou jahodovou, (domácí) smetanu a lesní jahody. Ale dříve se tyto báleše smažily jenom na plotně sporáku - to bylo mňam. Ale přesto i teď si je někdy usmažím i na pánvičce.

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 04.09.03 vloženo
  • 12456x zobrazeno

Ingredience

  • 3 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 1/2 lžíce oleje
  • 1 1/2 lžíce koňaku (nebo 1 lžíci slivovice)
  • 2 lžíce mletého cukru
  • 1 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • mletý cukr nebo marmeláda
  • olej, tuk nebo sádlo na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dřívější maminčiné báleše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
svato
1419 příspěvků 08.03.19 13:38

babička robievala so slivkovým lekvárom, tvarohom a kyslou smotanou, dlhé roky som ich nerobila, ale tak sa zdá, že budem musieť znova začať (vnúčatá)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz