Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
IfÄa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tohle Vánoční cukroví zaručeně bude měkoučké druhý den !Je to starý recept po mojí babičce.
Mouku,tuk,cukr,ořechy a vanilkový cukr smícháme a vypracujeme těsto.Vyválíme placku, vykrajujeme kolečka. Troubu nastavíme na 190 a když začínají růžovět okraje , vyndáme je ven.Jsou pečená. Po vychladnutí je namažeme následujícím způsobem : dvě kolečka si namažeme náplní. Třetí namočíme do ,,rumové koupele,,.Postačí chvilka. Namočené kolečko dáme mezi dvě namazaná.Opatrně je k sobě přitiskneme. Okraje obalíme v mletých oříškách. (chytím kolečko za prostředek a doslova s ním ,,jezdím,, v mletých oříškách). Zaručuji, že do druhého dne budou kolečka měkoučká. Je to senza recept.Dělám je každý rok i pro známé.Letos 25kg. Takový je úspěch!
Recept je z kategorií: Cukroví
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dortoletky od babičky Zítkové
1 příspěvek 3.12.11 18:15
Je mi líto, ale protože tohle není můj recept= proto to nemůže být samochvála.
Je to starý recept mojí
babičky.(ostatně jsem to zmiňovala v receptu)
Je zde přecasinováno ale nemohu si pomoci:
)
(ztráta času, zapaplané prsty) Posléze jsem
přeředil nádivku rumem a prostřední kolečko už nenamáčel. Ve finále to
vyšlo nastejno
))) Čokoládou jsem nakonec nepotahoval (jak
slibuji 16.12.), ale marmeládu jsem tam nacpal - mám rád kontrasty,
i v chuti
). Je ale fakt, že z táců zmizly
nejdříve Dortoletky bez marmelády…
()
dnes, po dvou týdnech, mlsám poslední kousky (část výroby skončila v mrazáku) a rád konstatuji, že jsou skoro jako čerstvé
Nevím, možná jsem někde udělal chybu, ale při „rumové koupeli“ prostředních koleček, tato nebyla nacucána dle mých představ; musel jsem je máčet déle, asi 10 vteřin
588 příspěvků 27.12.09 14:55
aj u nás chutia.
Vždy mi přijde tristní, když autoři sami chválí vlastní recepty… V tomto případě je ale (dle mého soudu
), samochvála na místě.
)))
Ve svých OBLÍBENÝCH RECEPTECH, z kategorie „Vyzkoušet“ zařazuji do kategorie „Cukroví“ … a o Velikonocích znovu zopakuji
jj, souhlas
) Pekl včéra, slepovat bude na Šimona…
Teď jsem dopekla kolečka, rozpadat se nerozpadají… Směle do toho.
Prosím, zkoušel to už někdo? Jak tak čučím na ingredience, je to skoro těsto na Vanilové rohlíčky, a ty jak známo se drobí už když o ně zavadíte okem
) Mnohé naznačuje věta z receptu: „Opatrně
je k sobě přitiskneme“. A to se chystám udělat na zkoušku pár kousků
s vypíchnutým středem v tom prostředním kolečku a vyplnit prostor
marmeládou (čokokrémem?) A myslím, že neuškodí potáhnout čokoládou,
aby toho rumu moc neodešlo jako „andělská daň“
) Vyzkoušíme, uvidíme, ochutnáme… Aby to
nakonec nebylo jak ten dortík Pejska a Kočičky
()
Špatně jsem tě pochopila
. Jo, já taky používám lískové OŘÍŠKY a
vlašské OŘECHY.. Mrtvuš, nedělej v tom ještě větší binec 
Ewo, kam až sahá moje paměť (a rok od roku je to víc a víc do minulosti
, se oříšky říkalo lískáčům a ořechy
vlašským. Ale možná se to teď mění, protože se používá mnohem víc
druhů. Třeba jsou teď oříšky piniové a ořechy pekanové, Bůh či čert
se v tom vyznej… ;-(
Ejo, já jsem se asi vyjádřila ne dost srozumitelně. Mne mate to pojmenování. Pod pojmem oříšky si představím lískové a pod pojmem ořechy vlašské. A zajímalo by mě, jestli je tohle rozlišení běžné.
Ewo, já myslím, že je to jedno, záleží na chuti - já běžně v některých receptech nahrazuji vlašské ořechy lískovými, víc mi chutnají. Loupání jsem vyřešila jednoduchou metodou - lískáče dám to trouby a nechám je trochu upražit, lehounce promnu v dlani aby opadala část slupiček a umelu. Část oříšků zůstane oblečená ale to podle mne vůbec nevadí, chuť je výraznějši.
Přiznávám se, že mě taky matou jednou oříšky (=lískové), podruhé ořechy (=vlašské) do těsta. Nebo se to tak běžně nerozlišuje?
…také se na to chystám, ale až tak 22. 12.
() Uvedených 190°C asi není pro
„horkovzduch“, tak pozor!
) když zbude - přidám do nádivky na
Cikánské řezy, nebo do nepečeného cukroví které dělám až skoro na
závěr
)))
Malá technická: OŘÍŠKY, nebo OŘECHY
S množstvím surovin si starosti nedělám: když pochybí - přimíchám, je to raz dva, nic se nevaří (já ořechy spařím a přidám med
3 příspěvky 13.12.09 03:55
Ifčo, můžeš, prosím, doplnit aspoň přibližně množství surovin pro náplň a pro „koupel“. Nejsem moc zběhlá cukrářka a chci cukroví vyzkoušet. Vypadá to moc lákavě. Dík.
149 příspěvků 10.12.09 15:55
Tam asi žádná poleva není. I když čokoládová poleva nahoře by asi nevadila
Cukroví vypadá báječně.
115 příspěvků 10.12.09 01:39
Ještě doplňující otázka - kolečka obalená v oříšcích poléváš polevou? Nebo opačně?
5068 příspěvků 10.12.09 01:07
Ifco, to je fantasticke cukrovi. To sa u nas robievalo davno. Si mi pripomenula stare casy. Bud sa obalovalo v orechoch alebo sa ponaralo do cokoladoveho nugatu. Myslim, ze sa robilo aj s konakom, rumom, irskou whisky, puncom.. ..sice peciem cukrovi strasne malo ale toto mozno urobim..vdaka