Recept Dort z Ikea - Princesstarta

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Našlehat žloutky do světla a dvojitého objemu. V jiné čisté míse vytřené citronem našlehat bílky do měkkých kopečků a postupně dovnitř zašlehat cukr, až je sníh tuhý a lesklý. Polovinu sněhu vložit do žloutků a potom na 4 přidání lehce vložit zbytek sněhu střídavě s prosátou moukou s práškem do pečiva. Nakonec tam přidat vychladlé máslo. Vymazat dvě 25 cm dortové formy. Předehřát troubu na 180°C. Těsto ihned nalít do forem a péct ho asi 30 minut, až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat vychladnout na mřížce. Když korpusy vychladly, tak projet nožíkem dokola okraje formy, aby se těsto uvolnilo a potom je vyjmout. Oba dva korpusy pomocí dlouhého ozubeného nože nakrájet na horizontální pláty 1.5 cm silné. Jenom 3 budete potřebovat a tak zbytek uschovejte na jiný účel, anebo se mohou dobře zabalené zmrazit až na 3 měsíce. Uzavřít 25 cm formu beze dna a položit ji na 30 cm dortovou podložku. 1 vrstvu korpusu vložit dovnitř a potřít ji hodně sirupem. Nahoru stejnoměrně rozetřít džem a přikrýt ho druhou vrstvou korpusu. Tu potřít sirupem a připraveným krémem. Nahoru položit třetí vrstvu korpusu a také ten potřít sirupem. Pomocí dlaní lehce smáčknout korpus a zajistit, že je v jedné rovině. Vložit do chlaničky na 1 hodinu. Odejmout okraj formy. Bohatě potřít stranu vrstev částí šlehačky. Zbytek šlehačky navršit do středu na povrch tří plátů. Od středu roztírat šlehačku tak, aby uprostřed byla asi 5 cm vysoká a snižovala se ke hraně/okraji, kde má být tak 1.2 cm vysoká. Pocukrovat čistou pracovní desku a vyválet marcipán na 25 cm kruh. Potom ho vyválet víc. Cukrovat během vyvalování, aby se marcipán nelepil. Když je marcipán vyválený a vytažený, musí být tak velký, aby pokryl celý dort až ke spodu. Marcipán přenést na válečku a opatrně ho položit na dort. Uhladit povrch na hladkou perfektní kopuli. Spodní okraj trochu přitisknout ke spodu korpusu. Pracovat bez jakýchkoliv prstýnků atd. Dort pocukrovat a ozdobit ručně připravenou růží. Dole na okraji se může udělat ze zbytků marcipáni copánek, nebo jenom proužek a zakrýt jím nerovnosti naspodu dortu. Jestli nezbyl marcipán, tak kolem dortu omatat širokou zelenkavou stuhu. krémová náplň: mléko a vanilku přivést do varu. Odstavit a nechat asi 10 minut stát. Vyjmout vanilku. V míse našlehat vejce, maizenu, cukr a sůl. Za stálého šlehání přidat polovinu do mléka a potom vše nalít do kastrolku s mlékem. Šlehat na střední teplotě, až směs zhoustne a začne mírně probublávat asi na 2 minuty. Přendat do misky, přikrýt a nechat úplně vychladnout. šlehačka: našlehat šlehačku do pevna, ale dávat pozor a nepřešlehat ji. Pětinu šlehačky vložit do studeného krému a přikryté dát do chladničky asi na 1 hodinu. Zbytek šlehačky taktéž vložit do chladničky. sirup: vodu s cukrem nechat přejít varem, odstavit a nechat úplně vychladnout. marcipánový povrch: kousek marcipánu velký jako ořech obarvit zelenou (nebo i jinou, ale zelená je tradiční) jedlou barvou. Dát stranou. Jemným sítkem pocukrovat čistou pracovní desku. Kousíček obarveného marcipánu vpracovat do neobarveného. Přidávat po kouscích obarvený marcipán, až se docílí odstín chtěné barvy. Zbytek zahodit. Připravit si také růži. TIP: V případě Operatårta a Fruktprincess se marcipán nebarví. Fruktprincess marcipán zůstane přírodní barvy a u Operatårta se polije čokoládovou polevou. P.S. Dort pojmenovaný po princeznách ze Švédska Astrid, Märtha, and Margareta, Viktoria. Prodává se také v Ikei.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 29.03.07 vloženo
  • 11441x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 8 vajec, rozdělených
  • 225 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g mouky prosáté
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 90 g rozpuštěného másla
  • krémová náplň:
  • 500 ml mléka
  • 1 tobolka vanilky podélce rozkrojená
  • 2 vejce
  • 5 lžic maizeny
  • 110 g cukru
  • špetka soli
  • šlehačka:
  • 1 1/4 litru šlehačky 35%
  • 5 lžic mletého cukru
  • 2 x vanilkový cukr
  • sirup:
  • 250 ml vody
  • 225 g jemného krystalového cukru
  • 225 g malinové zavařeniny, nebo džemu bez zrníček
  • marcipánový povrch:
  • 570 g marcipánu
  • zelené jedlé barvivo
  • mletý prosátý cukr na vyvalování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dort z Ikea - Princesstarta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dort z Ikea - Princesstarta

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Dám se do toho asi až po svátcích. Dík za rady.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Milá babi věz, že i přes Tvé invektivy, budu nadále pod Tvé recepty psát. Je to Tvoje chyba, že to špatně chápeš.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta - kamarádko,

absolutně jsem Tě nemínila ignorovat…ale jdu od spodu a odpovídám na komentáře. Poslední dny jsem měla méně času než bych ráda a tak jsem vázla i s odpověďmi.
Mám dojem, že Muchacho udělal pouze ironickou poznámku a bedla ještě nikdy nenapsala něco pozitivního a dobře míněného pod můj recept.
Recept jsem napsala přesně tak, jak zněl originál. Totiž, až na to zmrazování, ale osobně nic nevyhazuji. V podstatě, když se rozkrojí dva korpusy, vzniknou 4 pláty. Jesli se všechny nepoužijí na dort, tak jeden zbyde. Osobně mně nevadí mít kousek korpusu k rychlému použití pro jakýkoliv pohár a podobně ihned, nebo i v mrazáku. Jestli-že nemáš dvě formy, tak to upeč v jedné a rozřízni na 4 pláty, nebo 3 vyšší. Rozumím Ti, že chceš mít jasno než se popřípadě do něčeho pustíš…dělám to také tak. Přidala jsem hodně obrázků, podle čehož je vidět, že ani Švédové se se svým populárním dortem nedrží přesně dle jedné šablony.

Přeji Ti pěkný večer!

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Blamanko, děkuju.
Až to vyzkouším dám vědět, jak to dopadlo.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Babi,
nejprve mě mrzelo, žes mi neodpověděla na mou prosbu, kolik plátů je z té dávky, co uvádíš na jeden dort.
Ale pak jsem pochopila, že si myslíš, že jenom tak prudím. Ale není to tak.
Já každý recept, který dělám poprvé, beru až moc vážně a vyplácí se mi to. Proto potřebuji vědět, kolik OPRAVDU z těch ingrediencí, co uvádíš, přijde do jednoho dortu a kolik bych zmrazovala. To mi přijde hodně důležité. Poprvé to dělám úplně přesně podle návodu.
Nemám dvě dortové formy. Proto jsem chtěla vědět, jestli se dá z ingrediencí, které uvádíš, upéct v jedné formě tolik plátů, kolik je potřeba přesně podle receptu.
Je jasné, že takhle neblbnu pokaždé. Většinou si to dělám podle svých zkušeností a mám jich za ta léta docela dost. Ale první zkoušku u např. švédského dortu - to se snažím dodržet úplně všechno. Copak já vím, jak to mají Švédové s dorty?
Podle mě stačí jedna forma, z ní tři pláty.
Takže tak to je, nebylo to nic proti tobě. A Muchacho to taky, myslím, vyzkouší, neboj.
No nic, přeji pěkný den.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta. Babi,

dík za podporu a cenné rady. To si můžeme být téměř jisté, že to nebude vypadat jak na obrázku :-)! Ale rozhodla jsem se, že výtvor vyfotím (pokud bude jen trochu fotogenický..) a zkusím fotku poslat. Ačkoli jsem to ještě nedělala, tuším, že pokud zvládnu ten dort, fozku pošlu taky. Jen to nebude toho sedmého, došlo mi, že jsou Velikonoce, budeme na chalupě a tam bych z toho zešílela:)). Tak si výročí oslavíme později. Mimochodem - moc děkuji za tu pochvalu! Bona

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta - bona,

můžu Ti říct, že to je už dost dávno, ale dort jsem pekla a ne jednou. Nesmíš být na sebe přísná, napoprvé to nebude vypadat tak jako na obrázku…ale co já vím…možná že bude ;o) Ten marcipán hodně schová, ale na druhou stranu, jaká je kostra, takové je tělo. Zkoušela jsem to v míse, jak jsem popsala, ale klasický dort (ten první) není polokoule.
Podívej, tento je placatý…

A na tomto mají plát těsta i nahoře…

Když si ještě na něco vzpomenu, tak napíšu. Zatím se měj pěkne!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta - gabu,

Muchacho zajisté nic nepeče…

Měj se moc pěkně!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta - babi,

já jsem nehovořila k Tobě, kde bereš tu odvahu hovořit za jiné ? Kdo chce a bude ho to zajímat, určitě se mě zeptá proč? Jinak pěkný večer s úsměvem na tváři.

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Já si myslím, že jeden dort rozkrojíš na tři díly. nanejvíš na čtyři, ale to by jsi musela být už hodně zkušená a dort by musel být hodně vysoký. Ale ze 4 vajíček zase až tak vysoký nebude.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Babi, přečetla jsem si tvůj recept, a prosím, prosím, prosím.
Kolik horizontálních plátů ti vznikne z dávky, kterou uvádíš? Tři budu potřebovat a kolik jich na zmrazení zůstane? Že bych ingredience rovnou přepočítala na tolik, kolik potřebuji na jeden dort. Jestli zůstanou tři pláty - tak to rovnou udělám z poloviny a nemusím nic mrazit. A jestli zůstanou dvě - tak je na něco použiji, ale s tím schováváním nemám až zas tak dobré zkušenosti. Takže, kolik plátů? Děkuji, pomocí trojčlenky si to vypočítám na jeden dort.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Proč myslíš, babi, že nikoho nezajímá, jestli by Bedla chtěla zkusit tento dort? Musím se jí zastat, mě to zrovna zajímá. Vím, že je šikovná a nějaký důvod k tomu má. Já taky nezkouším všechny recepty, to ani nejde. Musím vybírat a proto si všímám, o které recepty mají zkušené labužnice zájem.
Ale tvůj recept se mi líbí, je to zase něco jiného , než znám.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta. - Babi,

jak to tak sleduji, Tvoje recepty jsou čím dál sofistikovanější. Hrozně mě láká to zkusit, až bude příležitost. Ale bojim, bojim, mám dojem, že k takovým nádherným výtvorům je zapotřebí i značná manuální zručnost, téměř sochařský um… Až se do toho pustím (a že je to výzva!), budu potřebovat duševní podporu - jsem dost netrpělivá :). Tak si na mě občas vzpomeň… napíšu, jak jsem dopadla. Jo mimochodem - bude to 7.4. na výročí svatby! Měj se krásně. Bona

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

bedlo, upřímně…koho to zajímá…jestli bys Ty šla, nebo nešla do něčeho takového…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta - Scarlet,

nádhera to opravdu je a vlastně ani ne tak hrozně rozdílná od ostatních sladkostí. Upéct snadný korpus, připtavit krém, našlehat šlehačku, to je částí většiny dortů a zákusků. Zde je navíc koupený marcipám, který se musí obarvit (nebo ne), vyválet na velký kus a přenést na dort. Jednou jsem dort udělala vzhůru nohama jako bombu, kdy jsem si mísu vyložila průhledným kuchyňským filmem, dovnitř dala vyválený marcipán, pak šlehačku atd. Pořádně vychlazené překlopila na mísu, sundala film, jemně uhladila nerovnosti a bylo to. Jestli jsi tak nádherně zvládla ten čokoládový dort, tak jsi velká šikulka ;o) Moc Ti děkuji za přečtení receptu!

Krásný den Ti přeje,

gaburiatko
740 příspěvků 30.3.07 14:54
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Muchacho napis ako to dopadlo :))) Som velmi zvedava, ako budu chutit :))

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

zítra se do toho dám.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta.

Scarlet, až to nafotíš…to bude nádhera, upřímně…já bych do toho nešla. To nechám odborníkům.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort z Ikea - Princesstarta. Babi,

to je nádhera! Už je o oblíbených!
Jen nevím, kdy všechny ty skvosty vyzkouším, asi bych tu měla být nejméně 210 let. hi hi

Přeji hezký den!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz