Recept Dort s karamelem a šlehačkou

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort s karamelem a šlehačkou

Úvod

Tohle kdysi jedla sestra na návštěvě a dotáhla recept, že tuhle dobrotu prostě musíme mít… Na focení zbyl opět jeden kousek :-) Slibuji, že příště ho na focení uchráním před porcováním a budu na to myslet…

Množství stačí na dortovou formu průměr 20 cm - výsledek je na fotce.

Postup

Formu (otvírací, nebo jen ráfek bez dna) vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou (kdo preferuje máslo, klidně, ale sádlem se to nikdy nepřichytí a chuťově nepoznáte). Troubu předehřejte na 200°C horní, dolní ohřev elektrika (jinou troubu nemám odzkoušenou).

Ve vyšší nádobě vyšlehejte do pěny vejce s vodou a cukrem. Přidejte v misce smíchané mleté ořechy s moukou a kyprem. Opět vymíchejte dohromady, až se vše hezky spojí a vylejte do formy. Pokud dáte na formu alobalovou čepici (do špičky s mezerou uprostřed, budete mít korpus hezky rovný). Dejte do trouby a stáhněte teplotu na 180°C, pečte 30 minut bez otvírání trouby.

Teď je čas nachystat si karamel. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte a zašlehávejte karamel z plechovky - stačí na 2×, 3× přidání. Dejte do lednice.

Podle návodu na sáčku připravte šlehačku s přídavkem ztužovače, také dejte do lednice. Pokud máte ještě čas, můžete si rozpustit trochu čokolády a na alobal nastříkat nebo pomocí lžičky nacákat ozdobné tvary, dáme ztuhnout do lednice. (Komu se nechce, může koupit hotové, ohledně dozdobení se fantazii meze nekladou :-) ).

Po půl hodině pečení můžete sundat alobalovou čepici a dopéct na barvu 10 minut, hotovo.

Teď máte dvě možnosti - pokud máte formu bez teflonu, kde pak můžete dort rovnou krájet - na korpus dejte vrstvu karamelu a na ni šlehačku. Zarovnejte, nebo stěrkou či vidličkou můžete zdobit různými vlnkami. Dejte do lednice.

Pokud máte teflonovou formu, vyklopte korpus ještě zatepla. A pak buď prokrojíte korpus (jako na fotce) a dáte lehkou vrstvu karamelu i dovnitř, nebo dáte karamel jen nahoru. Korpus tedy dejte na rovný talíř a kolem něj opět sevřete okraj formy. Poté stejně, dejte karamelovou vrstvu a na ni šlehačkovou a šup do lednice. Pokud steče trocha karamelu po bocích korpusu, vůbec nevadí… uhlaďte, na chuti v žádném případě neubere a katastrofa to není :-)

Konzumace druhý den, nebo alespoň po 10 hodinách. Dort dozdobíme čokoládou. A dobrou chuť všem :-)

Recept je z kategorií: Dorty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.05.12 vloženo
  • 7588x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1/2 dcl studené vody
  • 15 dkg cukru (krupice, krystal)
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 5 dkg mletých lískových oříšků
  • 3/4 kostky másla
  • 1 plechovka Condé karamel
  • 1 balení šlehačky v prášku
  • 1 ztužovač šlehačky
  • studené mléko - množství dle návodu na šlehačce
  • čokoláda na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Labužník anicka03 15.06.12 09:26

Recept jsem vyzkoušela, dort měl obrovský úspěch, je to opravdová lahůdka. Díky Vám si všichni moc pochutnali. Anička

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

blond_007 12.05.12 19:48

Pokud chcete zaměnit lískáče za vlašské ořechy a hotový karamel za uvařené salko na karamel, máte možnost - ale chuť už bude jiná :-/ to zjistila moje mamka, nebylo to „ono“.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Dort s karamelem a šlehačkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
blond_007
27 příspěvků 13.05.12 19:29

určitě, není problém - budeme dělat, že tam uvnitř je :D jinak funguje, seřezávání korpusů a vyhazování jsem už měla dost, navíc seříznutý víc pije. Proto si s tím dám tu práci…než se to s čepkou dá opatrně do trouby, uniká dýl teplo, proto dám na 200°C a pak stáhnu na pečících 180°C což tam tak akorát zbylo po manévrech :lol: tak hodně štěstí, ať upečete jakýkoli piškot :mavam:

 
casino
4466 příspěvků 13.05.12 14:21
blond 007...

…tu fintu s hliníkovou čepicí neznám a věřte, že by se hodila (pokud spolehlivě funguje) častěji než často :potlesk:
Patrně vyjde nastejno, zda je alobal lesklou stranou nahoru či dolů :mrgreen: , ale možná by bylo fajn ukázat jak taková čepice na formě vypadá v reálu.
Nešlo by to nafotit i bez čekání na to, až budete znovu péci korpus? :think: :)
Děkuji :)

Příspěvek upraven 13.05.12 v 15:18

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz