Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
blond_007 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tohle kdysi jedla sestra na návštěvě a dotáhla recept, že tuhle dobrotu
prostě musíme mít… Na focení zbyl opět jeden kousek Slibuji, že příště ho na focení uchráním
před porcováním a budu na to myslet…
Množství stačí na dortovou formu průměr 20 cm - výsledek je na fotce.
Formu (otvírací, nebo jen ráfek bez dna) vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou (kdo preferuje máslo, klidně, ale sádlem se to nikdy nepřichytí a chuťově nepoznáte). Troubu předehřejte na 200°C horní, dolní ohřev elektrika (jinou troubu nemám odzkoušenou). Ve vyšší nádobě vyšlehejte do pěny vejce s vodou a cukrem. Přidejte v misce smíchané mleté ořechy s moukou a kyprem. Opět vymíchejte dohromady, až se vše hezky spojí a vylejte do formy. Pokud dáte na formu alobalovou čepici (do špičky s mezerou uprostřed, budete mít korpus hezky rovný). Dejte do trouby a stáhněte teplotu na 180°C, pečte 30 minut bez otvírání trouby. Teď je čas nachystat si karamel. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte a zašlehávejte karamel z plechovky - stačí na 2x, 3x přidání. Dejte do lednice. Podle návodu na sáčku připravte šlehačku s přídavkem ztužovače, také dejte do lednice. Pokud máte ještě čas, můžete si rozpustit trochu čokolády a na alobal nastříkat nebo pomocí lžičky nacákat ozdobné tvary, dáme ztuhnout do lednice. (Komu se nechce, může koupit hotové, ohledně dozdobení se fantazii meze nekladou :-) ). Po půl hodině pečení můžete sundat alobalovou čepici a dopéct na barvu 10 minut, hotovo. Teď máte dvě možnosti - pokud máte formu bez teflonu, kde pak můžete dort rovnou krájet - na korpus dejte vrstvu karamelu a na ni šlehačku. Zarovnejte, nebo stěrkou či vidličkou můžete zdobit různými vlnkami. Dejte do lednice. Pokud máte teflonovou formu, vyklopte korpus ještě zatepla. A pak buď prokrojíte korpus (jako na fotce) a dáte lehkou vrstvu karamelu i dovnitř, nebo dáte karamel jen nahoru. Korpus tedy dejte na rovný talíř a kolem něj opět sevřete okraj formy. Poté stejně, dejte karamelovou vrstvu a na ni šlehačkovou a šup do lednice. Pokud steče trocha karamelu po bocích korpusu, vůbec nevadí... uhlaďte, na chuti v žádném případě neubere a katastrofa to není :-) Konzumace druhý den, nebo alespoň po 10 hodinách. Dort dozdobíme čokoládou. A dobrou chuť všem :-)
Recept je z kategorií: Dorty Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.6.12 09:26
Recept jsem vyzkoušela, dort měl obrovský úspěch, je to opravdová lahůdka. Díky Vám si všichni moc pochutnali. Anička
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům12.5.12 19:48
Pokud chcete zaměnit lískáče za vlašské ořechy a hotový karamel za uvařené salko na karamel, máte možnost - ale chuť už bude jiná :-/ to zjistila moje mamka, nebylo to „ono“.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dort s karamelem a šlehačkou
určitě, není problém - budeme dělat, že tam uvnitř je
jinak funguje, seřezávání korpusů a
vyhazování jsem už měla dost, navíc seříznutý víc pije. Proto si
s tím dám tu práci…než se to s čepkou dá opatrně do trouby, uniká
dýl teplo, proto dám na 200°C a pak stáhnu na pečících 180°C což tam
tak akorát zbylo po manévrech
tak hodně štěstí, ať upečete jakýkoli
piškot 
…tu fintu s hliníkovou čepicí neznám a věřte, že by se hodila (pokud spolehlivě funguje) častěji než často
, ale možná by bylo fajn ukázat jak taková
čepice na formě vypadá v reálu.


Patrně vyjde nastejno, zda je alobal lesklou stranou nahoru či dolů
Nešlo by to nafotit i bez čekání na to, až budete znovu péci korpus?
Děkuji
Příspěvek upraven 13.05.12 v 15:18