Recept Dort s karamelem a šlehačkou

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort s karamelem a šlehačkou

Úvod

Tohle kdysi jedla sestra na návštěvě a dotáhla recept, že tuhle dobrotu prostě musíme mít… Na focení zbyl opět jeden kousek :-) Slibuji, že příště ho na focení uchráním před porcováním a budu na to myslet…

Množství stačí na dortovou formu průměr 20 cm - výsledek je na fotce.

Postup

Formu (otvírací, nebo jen ráfek bez dna) vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou (kdo preferuje máslo, klidně, ale sádlem se to nikdy nepřichytí a chuťově nepoznáte). Troubu předehřejte na 200°C horní, dolní ohřev elektrika (jinou troubu nemám odzkoušenou).

Ve vyšší nádobě vyšlehejte do pěny vejce s vodou a cukrem. Přidejte v misce smíchané mleté ořechy s moukou a kyprem. Opět vymíchejte dohromady, až se vše hezky spojí a vylejte do formy. Pokud dáte na formu alobalovou čepici (do špičky s mezerou uprostřed, budete mít korpus hezky rovný). Dejte do trouby a stáhněte teplotu na 180°C, pečte 30 minut bez otvírání trouby.

Teď je čas nachystat si karamel. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte a zašlehávejte karamel z plechovky - stačí na 2×, 3× přidání. Dejte do lednice.

Podle návodu na sáčku připravte šlehačku s přídavkem ztužovače, také dejte do lednice. Pokud máte ještě čas, můžete si rozpustit trochu čokolády a na alobal nastříkat nebo pomocí lžičky nacákat ozdobné tvary, dáme ztuhnout do lednice. (Komu se nechce, může koupit hotové, ohledně dozdobení se fantazii meze nekladou :-) ).

Po půl hodině pečení můžete sundat alobalovou čepici a dopéct na barvu 10 minut, hotovo.

Teď máte dvě možnosti - pokud máte formu bez teflonu, kde pak můžete dort rovnou krájet - na korpus dejte vrstvu karamelu a na ni šlehačku. Zarovnejte, nebo stěrkou či vidličkou můžete zdobit různými vlnkami. Dejte do lednice.

Pokud máte teflonovou formu, vyklopte korpus ještě zatepla. A pak buď prokrojíte korpus (jako na fotce) a dáte lehkou vrstvu karamelu i dovnitř, nebo dáte karamel jen nahoru. Korpus tedy dejte na rovný talíř a kolem něj opět sevřete okraj formy. Poté stejně, dejte karamelovou vrstvu a na ni šlehačkovou a šup do lednice. Pokud steče trocha karamelu po bocích korpusu, vůbec nevadí… uhlaďte, na chuti v žádném případě neubere a katastrofa to není :-)

Konzumace druhý den, nebo alespoň po 10 hodinách. Dort dozdobíme čokoládou. A dobrou chuť všem :-)

Recept je z kategorií: Dorty Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.05.12 vloženo
  • 7910x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1/2 dcl studené vody
  • 15 dkg cukru (krupice, krystal)
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 5 dkg mletých lískových oříšků
  • 3/4 kostky másla
  • 1 plechovka Condé karamel
  • 1 balení šlehačky v prášku
  • 1 ztužovač šlehačky
  • studené mléko - množství dle návodu na šlehačce
  • čokoláda na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Labužník anicka03 15.06.12 09:26

Recept jsem vyzkoušela, dort měl obrovský úspěch, je to opravdová lahůdka. Díky Vám si všichni moc pochutnali. Anička

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

blond_007 12.05.12 19:48

Pokud chcete zaměnit lískáče za vlašské ořechy a hotový karamel za uvařené salko na karamel, máte možnost - ale chuť už bude jiná :-/ to zjistila moje mamka, nebylo to „ono“.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Dort s karamelem a šlehačkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
blond_007
27 příspěvků 13.05.12 19:29

určitě, není problém - budeme dělat, že tam uvnitř je :D jinak funguje, seřezávání korpusů a vyhazování jsem už měla dost, navíc seříznutý víc pije. Proto si s tím dám tu práci…než se to s čepkou dá opatrně do trouby, uniká dýl teplo, proto dám na 200°C a pak stáhnu na pečících 180°C což tam tak akorát zbylo po manévrech :lol: tak hodně štěstí, ať upečete jakýkoli piškot :mavam:

 
casino
4479 příspěvků 13.05.12 14:21
blond 007...

…tu fintu s hliníkovou čepicí neznám a věřte, že by se hodila (pokud spolehlivě funguje) častěji než často :potlesk:
Patrně vyjde nastejno, zda je alobal lesklou stranou nahoru či dolů :mrgreen: , ale možná by bylo fajn ukázat jak taková čepice na formě vypadá v reálu.
Nešlo by to nafotit i bez čekání na to, až budete znovu péci korpus? :think: :)
Děkuji :)

Příspěvek upraven 13.05.12 v 15:18

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Květáková polévka Květáková polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz