Recept Dort přímo z hotelu Sacher (Originál sachrův dort)
babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
"Glazůra z meruňkové marmelády":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=20289 "Čokoládová poleva na Sachertorte":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=20155
Postup
Mřížku v troubě umístit doprostřed. Předehřát troubu na 200°C. lehce vymastit máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihnout z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložit ho dovnitř. Papír taktéž pomastit. Nakonec celou formu poprášit moukou a její přebytek vyklepnout. V ohnivzdorné misce rozpustit čokoládu nad velice horkou vodou, ale tu nevařit. Odstavit misku a za stálého míchání nechat čokoládu zchladnout. V míse našlehat máslo (lze v robotě, nebo ručním šlehačem) dohladka. Potom opatrně do něj zašlehat pudrový cukr a vše našlehat do světla a lehka. Zašlehat dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stírat stěny mísy. Nakonec dovnitř zamíchat čokoládu a vanilkový extrakt. V čisté míse vytřené citronem našlehat bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých lesklých kopečků. Pozor bílky nepřešlehat. Asi 1/4 našlehaných bílků vložit do čokoládové směsi a tím ji nadlehčit. Potom dovnitř lehce vložit zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné. Polovinu mouky přesít na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložit dovnitř. Pokračovat s druhou polovinou mouky. Dávat pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly. Hmotu stejnoměrně rozetřít do připravené formy a upéct ji asi po 45 minut, až zapíchnutá špejle doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendat jej na mřížku, sloupnout papír a obrátit jej tak jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Nechat ho úplně vychladout na mřížce. Jak dát dort dohromady. Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozříznout. Zarovnat také vrch korpusu tak, aby byl rovný. Položit jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřít ji připravenou marmeládovou glazůrou. Nahoru přiklopit druhou půlku korpusu a potřít celý vrch i strany marmeládovou glazůrou. Korpus položit na mřížku nad pečícím papírem vyloženým plechem a nechat korpus pořádně vystydnout a glazůru zaschnout. Připravit polevu, která musí být čerstvě připravená a teplá. Nalít všechnu polevu nahoru korpusu a je-li nutné tak ji uhladit dlouhou cukrářskou špachtlí . Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam nanést trochu stékající polevy pomocí špachtle. Nechat polevu skoro zaschnout a potom dort přenést na servírovací mísu. Vložit do chladničky a polevu nechat úplně ztuhnout. Vyjmout dort z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájet dort pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Dílky poskládat na talířky a vedle nich položit trochu oslazené šlehačky TIP: Na šlehačku potřebujem 250 ml 36 - 40% šlehačky velice dobře vychlazené + 2 lžíce mletého cuku a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Je dobré přidat špetku maizeny, která pomůže šlehačce zůstat po delší dobu našlehanou. Při šlehání dát pozor, aby se šlehačka nepřešlahala!Je lépe mít měkkou šlehačku. Stane-li se Vám, že přešleháte šlehačku a na dně misky máte tekutinu, tak našlehat šlehačku znovu, aby se tekutina zašlehala dovnitř.
Recept je z kategorií: Dorty
- 20.11.05 vloženo
- 264222x zobrazeno
Ingredience
- 130 g nejlepší kvality hořké čokolády na drobno posekané
- 135 g másla pokojové taploty
- 150 g pudrového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělené na bílky a žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g jemného krystalového cukru
- 125 g polohrubé mouky
Navíc (viz úvod):
- Glazůra z meruňkové marmelády
- Čokoládová poleva na Sachertorte
- našlehaná slazená šlehačka
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku22.5.15 21:38
Právě peču tento dort. Po upečení popraskala vrchni vrstva (krusta) a
sloupala se. Tak jsem ochutnala. Je HODNĚ sladký (a to jsem dala o 10g cukru
krupice a o 10g cukru moučka méně). Mrzí mne, že jsem si všimla až po
upečení tohoto receptu: http://www.labuznik.cz/…sachertorte/,
který má mnohem méně cukru.
Pokud dobře chápu, má se ještě teplý vyndat z formy na mřížku. Ten
můj je VELICE křehký, rozsypává se. Opatrně jsem ho stáhla za pečící
papír z formy, ale obracet ho, abych sundala papír, si netroufám, protože
by se rozpadl.
Celkem málo vyskočil, nevím, jak ho budu krájet, abych ho promazala
uprostřed meruňkovou glazurou…
Doufám, že zbytek dopadne lépe.
28.6.14 17:41
Děkuji mockrát ze tento recept. Udělala jsem dnes pro radost manželovi a zjevně se záměr povedl..:-)
Líbí se mi15.11.12 10:42
Tak, tady je ta slíbená fotka - dort ve svátečním kabátku motýlci jsou z hnědého marcipánu. Na
sváteční tabuli vypadal skvěle, ale dlouho se tam vcelku neohřál
25.10.12 11:07
Luxusní sachr. Celá rodina ho často vyžaduje, ani nestačím nakupovat
vejce
5.10.12 15:41
tenhle dort jsem udelala ke 4. narozeninam mého syna. Pral si cokoladovy
dort ve tvaru dinosaura.
Taky je!
29.4.12 10:33
Ahoj, na focení byl zachráněn poslední kousek, jinak se po celém dortu
zaprášilo Pekla jsem dvakrát, poprvé na
zkoušku, aby na oslavu vyšel skvěle. Podruhé jsem udělala změnu -
ušlehala celé vejce s oběma cukry a vanilkovou esencí, zvlášť utřela
máslo a přidala teplou čokoládu, mouku a přidala vejce s cukry korpus se
prvních 45min. pekl s alobalovou čepicí uprostřed otvor - poté dalších
20min. bez alobalu.Peču na elektrice, dolní, horní ohřev. Korpus podruhé
neměl vyboulený střed, urovnat jsem musela jen minimálně. Změna postupu na
chuť neměla vliv. A práce s tím bylo míň
Poleva se mě povedla až na ten druhý pokus,
nemám teploměr, takže odhad…poprvé neztuhla dost. Podruhé jsem zkoušela
vždy bokem na lžičku, zda už tuhne, nebo mám ještě vařit, i tak podle
vrstvy čokolády si myslím, že potřetí povařím ještě déle, lesk je ale
opravdu úžasný
K tomu neslazená šlehačka - byl skvělý,
díky za ten recept
Diskuse k receptu Dort přímo z hotelu Sacher (Originál sachrův dort)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Dort přímo z hotelu Sacher (Originál sachrův dort)
Hancazelinka Prepychovy dort! To ses manzelovi zajiste nesmirne zavdecila
Dekuji Ti za duveru…
@achnatonka Moje diky patri Tobe za vyzkouseni receptu a pridani fotek
jednoduse krasa!
@rnk Pochvala vzdy potesi, avsak tak velika
31 příspěvků 28.10.13 20:31
Všechny recepty od babi jsou skvělé. Je to jedna z jistot tohoto serveru.
Naprosto skvělý recept!!! Děkuji
Děkuji za pochvalu
super.
Dort je
Joris, tak takto opravdu Sacher vypada. Diky za krasnou profesionalni fotku…
Jsi opravdu sikovna… ti motylci jsou dobry napad a celkovy vysledek je velice vkusny. Diky moc!
To já hlavně děkuji za recept, protože přítel na sladké moc není ale pokud je to čokoládové, to jo, to se těší…
takže dort mu peču jen tento a pokaždé ho
zblajzne a já jsem ráda, že mu chutná…příští týden ho budu dělat
zase, pro změnu na mou oslavu…pro velký úspěch bude už čtvrtý
vynasnažím se udělat slavnostnější
fotku 
@blond007
Dekuji Ti, zes vychytala nejake ty muchy a ze
nakonec dort se Tvym vylepsenim pracoval. Ja jej pekla nekolikrat avsak
v Kanade… tedy jine ingredience jako je mouka, jina trouba atd. Nekdy
pouzivam Cokoladovy Ganache misto polevy, ktery se vsak musi nechat delsi dobu
zaschnout, ale mam s nim dobre zkusenosti. Slehacku take nesladim, jenom do ni
pridavam trochu vanilkove essence. Dekuji Ti a 
Vim ze odpovidam pozde, nejak mne vsak utekl Tvuj komentar a pekna fotka take. Ano, tak vypada Sachr
@Salinko
Chlapecek zajiste mel obrovskou radost a je to
stastny chlapecek, ze ma tak obetavou a vynalezavou maminku 
Klobouk dolu… Tak takto se delaji vzpominky na mladi
No, stegosaura v ingrediencích, v postupu a dokonce i v jídle bych strávil
ale v Sacheru? Ani náhodou 
Pridavam se k dande - krasny dort a z te druhe fotky je videt, ze udelal velkou radost :- ).
Salinko
k novému originálnímu
pojetí sachru, ve Vídni by se asi divili
, ale přeju tomu mrňousovi kreativní maminku a
všechno nejlepší ke krásným 4 rokům 
Babi, něco málo zbylo, ale ta správná chvíle mi nějak unikla
Co se týče vrchu - tady by ani otočení korpusu nepomohlo, opravdu se odloupla a odfoukla cca 3 mm silná suchá část. Bylo jednodušší ji sundat. Použila jsem ji o týden pozdeji do Florentýnek a bylo to bezvadné.
Kam, mozna preslehane bilky. Tim padem suchy korpus. Musim vsak rict, ze korpusy u nekterych receptu to delaji. Nekdy to resim tak, ze po rozriznuti vrchni cast otocim reznou stranou nahoru.
Alis, na vyfoceni nic nezbylo? Skoda…diky za vyzkouseni receptu.
Potomek si vybral k narozeninám Sachra - vybrala jsem si tento recept, dodržela přesně postup. Jen bílky šlehala jako první. Robot je rychlý a nedovolí bílkům zřídnout.
Uprostřed meruňková glazůra, nahoře taky. Spolu s Kam08 jsem musela oloupat vrchní sněhovou kůrku. Možná příště na první polovinu pečení přikryju.
Pekla jsem na 200 stupňů, 45 minut bylo málo, 50 už bylo akorát. Čokoládová poleva navrch. Krásně lesklá, perfektní.
Podle přání oslavence k tomu pařížská šlehačka. Velký úspěch, velké pochutnání (prý), velká radost.
Jestli bude zítra co vyfotit, zkusím aspoň poslední kousek
1 příspěvek 31.12.11 08:36
Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš recept, ale po upečení je na povrchu taková sněhová krusta, která se odlupuje… je to tak v pořádku??? Díky.
Řiď se raději podle skutečnosti… ale ted více kontroluj.. v receptu je „asi 45 minut“ Důvodů, proč se peče déle může být víc


Prostě peč dál a hlídej, časy jsou spíše orientační
1 příspěvek 5.12.11 21:52
Tak si tak peču tento dort, už ho peču přes hodinu a stále je těsto uprostřed tekuté, postupovala jsem přesně podle návodu, nechápu, kde je chyba… Vážně se má péci pouze 45min na 200°C
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Dobry den babi,
tak jsem prave podle vaseho receptu upatlala sachr, drobet mam potize s coko polevou mrcha je nejaka tekuta, jinak musim znovu opevovat vase senzacni recepty. jste jednicka! vareni zdar
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Není pravda, byl jsem se podívat přímo v Sacher provozu a věc se má následovně: každý korpus se řeže NITÍ, ano nití, byť to dělá stroj. Meruňková marmeláda se musí rozvařit, takhle to děláme i běžně my v provozu, jen místo tý niti holt řežeme nožem
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se, recept na mnou míněný Sachertorte jsem našla pod druhým odkazem.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Babi, odpusťte, ale při vší úctě, Sachertorte se NIKDY nerozkrajuje a pokud se k němu podává šlehačka (zvlášť), tak VŽDY neslazená. Je možno se o tom přesvědčit návštěvou kteréhokoliv ze Sacherových Cafés. jiank je Váš recept od pohledu báječný a já ho moc ráda vyzkouším.
Pepíčku, děkuji Ti za Tvůj čas!
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi děkuji za recept, už je oblíbených! A přeji hezký nedělní večer.