Recept Dort Napoleon

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Těsto: Nakrájet margarín na malé kousky a smíchat ho s moukou na drobenku. Smíchat vejce, ocet a 250 ml vody a přidat do mouky. Těsto prohníst, až je hladké a pružné (nelepivé, jinak přidat mouku) a rozdělit ho na 14 dílů. Vložit je do chladničky tak na 40 - 60 minut. Každý díl těsta velice tence vyválet, vykrájet z nich stejné kruhy, poskládat je na plechy, propíchat pomocí vidličky a postupně je v předem vyhřáté troubě upéct do zlatova. Odřezky těsta taktéž upéct do zlatova. Krémem potřít každou vrstvu až na tu poslední a zatížit dort prkénkem a hrncem s vodou. Vložit do chladničky. Vyjmout z chladničky, krémem potřít povrch dortu a rozdrobit na něj upečené odřezky těsta. Znovu na několik hodin vložit do chladničky a podávat. Čím je dort uleželejší, tím se lépe krájí. Krém: Smíchat cukr, mouku, vejce a zalít to mlékem. Postavit na nízký oheň a pomalinku nechat vařit do zhoustnutí. Často zamíchat. Nechat trochu zchladnout a přimíchat dovnitř máslo a vanilku. P.S. Dort jsem zatím osobně nepekla, ale upravila jsem ho podle poznatků Shakira, která ho vyzkoušela. Ingredience označené °°°, znamenají změny podle Shakira, která se laskavě s námi o ně podělila, za což ji velice děkuji ;o)

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 20.03.06 vloženo
  • 28294x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto na dva dorty:
  • 600 g - 700 g hladké mouky°°°
  • 250 g margarinu, nebo másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jemného vinného octa
  • asi 250 ml vody
  • Krém na jeden dort, zdvojnásobit na dva dorty °°°:
  • 150 g - 170 g jemného krystalového cukru°°°
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 200 g másla
  • vanilka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dort Napoleon

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dort Napoleon

klaaarka
222 příspěvků 7.10.09 23:57
Re: Dort Napoleon

Dělám tento dort podle domácího předpisu od skoro-tchýně z Ruska a je skvělý, tak ho tady aspoň oživím, protože jsem ho dělal zrovna tento týden (bohužel mě to napadlo až v devět večet, takže jsem skončila o půlnoci :-) ).

Pouze z tradice ho dělám tak, že pláty nepropichuji vidličkou, ale nechám je upéct i s „bublinami“, jednu stranu těchto „bublin“ po upečení vydrolím na drobečky a těmi pak posypávám nahoře poslední vrstvu dortu. Nemějte strach, že budou pláty křivé, jakmile se proleží s krémem a zvláční, tak se srovnají - stačí dort přes noc zatížit třeba krájecím prkýnkem. Z výše uvedeného důvodu ani nevadí, pokud se pláty při mazání a skládání rozlomí, na výsledném dortu to nebude znát.

Krém, jak je zde uveden, je tzv. máslový, my děláme druhou variantu - tzv. „zavarnoj“: 1/2 litru mléka, sklenice (200ml) pískového cukru, 4 celá vejce, 2 lžíce hladké mouky a 1 lžíce škrobové moučky (př. Solamylu), toto svaříme za stálého míchání do husta jako pudink. Stáhneme z plotny a když trochu prochladne (je teplý, ale ne horký), vmícháme 1-2 lžíce másla.

Z těsta dělávám 6 plátů, krém mi většinou vystaší „jen tak tak“ - když si ho uděláte o polovinu víc, neprohloupíte.

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon-Babi

Babi, klidně můžeš svůj recept opravit podle toho co jsem napsala, tím nic nezkazíš. Druhý dort byl uleželý víc a byl vynikajici. Už to máme spapaný. Doopravdy míň cukru v krému.

Hezký večer.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon - Shakira...

velice Ti děkuji za vyzkoušení receptu a za velice cenné připomínky. Většinu mnou přidaných receptů jsem osobně ochutnala, nebo vyzkoušela, ale tento recept, jak uvádím, jsem zatím nepekla. Mohu Tě požádat o laskavost a přidat Tvoje poznámky do receptu?

Přeji Ti příjemnou neděli!

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

Babi, tak ten tvůj dort jsem včera upekla. Ještě se neuležel ale něco už máme snězený. Připomnělo mi to moje dětství. Ale chci říct že jsem musela přidat do těsta asi 200 g moky, jinak bylo řídké.Zkratka na těsto tolik mouky aby se nelepilo. A moc dobře se váleli ty kruhy. Těsto má byt studené. Těsto jsem rozdělila na 14 dílu. A mám 2 dorty. Krému jsem vařila 2 dávky, 1 byla málo. A taky cukru je tam moc. Klidně bych dala místo 220 g tak 150-170g. Jinak je to moc dobrý, a nic složitého.

airan
652 příspěvků 24.3.06 12:15
Re: Dort Napoleon.

Babi, vcera jsem si zvedavosti dala ten dort v cukrarne a moc nam chutnal, mozna protoze milujeme vanilkovy krem. Dcera povidala, ze si ho u te moji kamaradky bude urcite objednavat:-) Vladka pridala recept i s obrazkama, jestli budes mit zajem, podivej se:-) Sviti slunicko, kdybysme dokazali zapomenout na male nesvary, bude svitit i tady na labu:-) Preji krasny den.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

airan, mám hodně tradičních receptů na dorty, zákusky, řezy, koláče atd. a tak je budu časem přidávat. Hodně jich však na Labu už je.

Zde dnes také svítí sluníčko, ale sněhu máme ještě požehnaně. Až do včerejška sněžilo a to jsem si myslele, že se stěhuji do teplejších krajin (zmýlila jsem se však i v jiných a důležitějších věcech!)

Příjemný den Ti přeje,

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

ahoj Babi, moje kamardka sbira jen takove „vyhlasene“ dorty, co prezili svoji dobu:-) Proto je moc vdecna za ochotu a rychlost v pridani receptu. Preji krasny den, v Praze uz sviti slinicko, tak snad uz nam vydrzi krasne pocasi:-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

Shikara, ani nevíš, jak jsem ráda že se ohlásil někdo, kdo dort zná a ochutnal jej. Nejspíš existuje hodně receptů a tak si velice rádi přečtem Ty Tvoje.

airan, já mám taktéž radost z toho, že jsem se snad trefila do toho ořechového¨, jak Ty říkáš. A pro Tvoji kamarádku mám ještě další dobrůtky o které si dříve žádala. Ale ráda bych se zeptala, kam ona na ty nápady chodí? Musíme ji poděkovat, protože obohacuje Labu o zajímavé recepty, které někteří z nás máme v zápiscích a kuchařkách a nenapadlo nás je přidat.

mamu.tek , s tou moukou bych dala na radu Shikira.

A tak mě napadlo, že vlastně jeden z těch ukrajinských dortů zde už mám, ale pod názvem Medovník. Recept je ZDE .

Přeji Vám příjeně prožitý den!

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

2 recepty na Napoleon napíšu dnes během dne až uložím díte spat.

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

Mouka je určitě hladká, na Ukrajině ekzistuje jenom 2 druhy mouky světlá a tmavá a jedině hladká.

airan
652 příspěvků 21.3.06 09:10
Re: Dort Napoleon - mamu.tek

Nevim co na to Babi, ja kdyz pripravuji podle cizich receptu micham napul hladkou s polohrubou:-)

Labužník Mamutek02
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

Recept vypadá moc dobře, předpokládám, že mouka je hladká?

airan
652 příspěvků 21.3.06 08:02
Re: Dort Napoleon -

Babi, ani nevis jakou mam radost, je to ono:-) Zadne listove testo v tom neni tak dobre. Vis, myslela jsem si , ze recept je francouzky…no, do toho se pustim asi i ja osobne:-) Jen pockej az to ukazu kamaradce, ta se zblazni:-) Diky mooooooc.
Shakira, klidne pridej i svoje recepty, porovname:-))

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dort Napoleon.

Ten dort znám, je výborný.Moje babička ho dělala už před 30 lety a pochází z Ukrajiny,ty upečené odřezky drobila na každou vrstvu krému. Je to fakt dobrý. Mám na ten dort více receptu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz