Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na misku se dá čtrnáct deka cukru, šest žloutků, neplná lžíce citrónové šťávy, dle chuti kůry a tře se to přes čtvrt hodiny i déle, čím více se tře, tím lepší je dort. Po té se udělá ze šesti bílků pevný sníh a zamíchá se lehynce do utřené hmoty se čtrnácti deka mletých, neloupaných mandlí a dá se to do vymazaných dortových obrouček péci ne celé tři čtvrtě hodiny. Úplně studený dort se dá jedna plocha na papír na misku dortovou, navlaží se dvěma lžícemi ovocné šťávy, třeba malinové a pomaže se touto nádivkou. Na misce se tře do pěny deset deka nového másla, do pěny se připojí dvě hodně vrchovaté lžíce malinové zavařeniny a kapka bretonu, aby to bylo pěkně růžové, též připojí se k tomu jeden žloutek a tře se vše dohromady asi deset minut. Po té se tím maže dortová polovina na míse dortové, druhou polovinou se přikryje a potře se následujícím ledem. Lžíce malinové šťávy, lžíce zavařeniny, lžíce vody a asi dvacet deka cukru, tře se to asi čtvrt hodiny a tím se dort potře a ozdobí zavařeným ovocem, nebo cukrovými malinami. Předpis je z kuchařky z roku 1880 a je uveřejněn na serveru www.axj.cz.
Recept je z kategorií: Historické recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dort mandlový Josefovský