Recept Dort královny ze Sáby

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort královny ze Sáby

Postup

Předehřát troubu na 180°C. Trochu vymazat dortovou formu, nejépe na pružinu, velikosti asi 20-23cm. Dno vyložit pergamenovým papírem vystřiženým do kruhu a lehce vysypat moukou. Nastrouhat mandle, přidat 2 lžíce cukru, smíchat a přidat mouku. Opět smíchat a dát stranou. Ve střední míse dobře našlehat máslo, potom polovinu zbývajícího cukru a šlehat tak po 2 min., až je vše velice lehké a krémové. Pomalu zašlehávat rozehřátou zchladlou čokoládu. Přidat žloutky jeden po druhém a po každém přidání dobře zašlehat. Zašlehat dovnitř likér, chcete-li. V jiné míse našlehat bílky do měkkých kopečků. Přidat zbytek cukru a našlehat bílky, až jsou tuhé a lesklé, ale ne suché. Vložit 1/4 sněhu do čokoládové směsi, trochu ji nadlehčit a potom vkládat maddlovou směs a zbytek sněhu na třikrát. Vložit vše do připravené dortové formy, uhladit trochu vrch a trochu klepnout formou, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Péct po 30-35min., až jsou okraje nafouklé, ale střed ještě měkký (Dřevěná špejle zapíchnutá asi 5cm od kraje musí být po vyjmutí čistá. Pozná se to také na různém zbarvené těsta). Nechat vychladnout ve formě po asi 15min., potom odstranit strany formy a nechat vychladnout úplně. Převrátit dort na mřížku posazenou nad plechem s nízkým okrajem a odstranit papír. Nalít glazůru na dort, a úplně pokrýt jeho vrch a strany. Trochu glazůry dát do cukrářského sáčku s psací násadkou (nebo do pevnějšího plastického sáčku s jedním kousičkem rohu ustříhnutým. Můžete takto napsat nahoru jméno dortu (Královna ze Sáby, nebo Reine de Saba), což je klasické ozdobení. Nemusí však být. Nechat stát po 5min. a na strany dortu vmáčknout nasekané mandle. Přenést na servírovací mísu a nechat v chladnu do doby podávání. Glazůra: Přivéct šlehačku do bodu varu, ale nevařit. sundat z ohně a zamíchat dovnitř čokoládu. Míchat opatrně, až se čokoláda rozpustí a potom dovnitř zašlehat máslo a chcete-li likér. Nechat vychladnout po 20-30min., až glazůra trochu zhoustne. Sem tam zamíchat. Jméno receptu ve francouzštině :¨Gateau Reine de Saba¨

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 24.08.02 vloženo
  • 16029x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 100g celých na suché pánvi trochu opražených mandlí
  • 120g jemného krystalového cukru
  • 40g hladké mouky
  • 120g másla
  • 150g tmavé čokolády, rozpuštěné
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 2 lžíce mandlového likéru (nemusí být)
  • Čokoládová glazůra:
  • 175ml šlehačky
  • 225g tmavé čokolády, nasekané
  • 30g másla
  • 2 lžíce mandlového likéru (nemusí být)
  • 50-80g nasekaných, trochu opražených mandlí na ozdobu stran dortu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Murt 30.01.15 08:06

Výborný dort, vždy je rychle pryč.

Diskuse k receptu Dort královny ze Sáby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort královny ze Sáby-Rybko

ještě jsem zapomněla upozornit, že když se vkládají bílky, tak je to asi takto … na okraji mísy lehce zajet stěrkou dolů, táhnout s ní těsto a lehce stěrku vytáhnout o kus dále u středu mísy nahoru. Otočit mísou a opakovat pohyb stěrkou. Každopádně nevadí, když jsou v těstě ještě vidět kousky bílku. Je to lepší, než zplasklé těsto ;o)

Přeji Ti zdar!

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Dort královny ze Sáby.

Babi, dekuji moc za odpoved, dort urcite zkusim znovu a zamerim se na ty bilky ;o).

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort královny ze Sáby.

Rybko, dort jsem pekla vícekrát a mohu se zaručit, že jej mám vyzkoušený a že recept pracuje. Pokud si pamatuji dobře, tak dort byl asi 4-5cm vysoký. Jestli mandle byly nastrouhané, nebo umleté, to snad nedělá žádný rozdíl. Podle Tvého popisku těsta si však myslím, že problém je v bílcích a to v jejich ušlehání a vložení k ostatním pří:,–(ám. Protože dort opravdu neobsahuje prášek do pečiva, tak to nadlehčení musí zajistit našlehané bílky. Když jsou bílky přešlehané, nebo nedošlehané, tak tuto vlastnost částečně, nebo úplně ztrácí (neobsahují dostatečně vzduchu). Ztrácí ji také, když bílky nejsou opatrně vloženy dovnitř ale jsou jednoduše dovnitř zamíchány. To se pak všechen vzduch z bílků vytratí a těsto je, tak jak píšeš, jako na ¨brawnies¨. Budeš-li zkoušet do třetice ;o) tak bílky lehce vlož dovnitř a nic nemíchej. Dortu zdar!

Přeji Ti příjemný den!

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Dort královny ze Sáby.

Babi,

upekla jsem tento dort uz 2×. Je vynikajici, vypada jako z cukrarny a chutna jeste lip. Muzes mi ale prosim poradit s timto detailem?- jak ma byt dort vysoky? Me vubec nenaskocil, byl vysoky asi 2 cm pri peceni ve forme o prumeru 23 cm. Pekla jsem ve spodni casti trouby, s miskou vody, drzela jsem se temer presne pokynu, s vyjimou toho, ze mandle jsem nestrouhala, ale jednou jsem je pomlela v mixeru a jednou koupila uz pomlete, ktere vypadaly jako moucka. Opravdu tam nema byt ani trochu prasku do peciva? Pri zaverecnem vmichavani bilku do testa to nebyla nadlehcena hmota, ale spis huste pastovite testo jako na brownies. Nevim, jestli delam nekde chybu…

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Nový obrázek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S.

Petro, opomněla jsem přidat, že ohnivzdorná miska s vodou vedle dortu v troubě může pomoct.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Já také ne Petro...

jediné, co mohu říct je, že každá trouba peče jinak. Ty máš nejspíš perfektní troubu! Povím však jednu vzpomínku. Když jsem poprve pekla dort ze Sieny, tak se mně zdál být nedopečený. Nechala jsem ho v troubě o něco déle. Dort byl tak tvrdý, že jsme ho málem sekali sekerkou (dobrý stále byl). Když ho peču dnes, tak ani o minutu déle. Budeš-li dort péct ještě jednou, doporučuji se ke konci pečení dívat a když má okraje upečené, nafouklé a střed ještě měkký, tak vyjmout z trouby. Dort se má péct při teplotě 180°C po 30-35min. Budu moc držet palce, aby se žádná krusta neobjevila!!! Trpělivost prý přináší růže, ale možná také perfektní dort. Měj se dobře! Zdraví,

Labužník Petra
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak nevím

Já mám teplovzdušnou troubu na čtyři plechy, dorty peču na té spodní poloze. Dýl jsem ho nepekla, ale je docela možné a to už si přesně nepamatuju, že jsem měla vyšší teplotu, než bylo záhodno. Na kolik stupňů by teda asi trouba měla správně být ? Já to vyzkouším znovu, protože jak už jsem psala kromě té malé komlikace při pečení, je tento dort opravdu reprezentativná mňamka a upřimně, má rodinu se už starala, kdy ho zase upeču. Děkuji moc za radu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Petro...

Pečlivě jsem pročetla recept a porovnala s kuchařkou ze které je. Nic jsem však záhadného nenašla a v přepisování jsem chybu neudělala. Pekla jsem dort již mnohokrát; máš pravdu, je trochu pracnější, ale ne tak moc. Faktem je, že dort se má vyjmout z trouby, když je ještě uprostřed jakoby nedopečený a jenom okraje jsou plně upečené. S tou krustou jsem se, po pravdě řečeno, nikdy nasetkala! Hrozně mě však tato záhada zajímá. Jediné, na co jsem přišla je, že možná Tvoje trouba peče trochu prudčeji a místo pomalejšího propékání se ihned utvořila krusta. Nebo jsi dala dort do horní části trouby, takže se povrch rychleji upekl? Nebo jsi ho pekla dýl než se má, ze strachu, že je nedopečený? Dej mně prosím vědět, co to mohlo z udaných důvodů být. Děkuji Ti za vyzkoušení receptu a jsem ráda že chutnalo. Mrzí mě však, že vše nebylo perfektní! Měj se dobře a Ahoj!

Labužník Petra
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Královna ze Sáby

Je to sice docela pracné, ale je to opravdu výborná mňamka. Po dortíku se jen zaprášilo.
Jen bych asi potřebovala poradit, zřejmě jsem někde udělala chybu, protože při vlastním pečení se na dortu vytvořila taková krustička a vlastně se přestal jakoby péct. Tak jsem sebrala odvahu, tu horní vrtvu propíchala a za chvíli byl dort upečen, měla jsem strach, že se propadne, kupodivu k tomu nedošlo, ale stejně to asi není dobře.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz