Recept Dort, a prý Kilimandžáro

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort, a prý Kilimandžáro

Úvod

Původní recept je z polského webu W kuchennym oknie, doporučuji k nahlédnutí!
Jablka autor vaří v něčem, jako je Kubík - 900 ml soku owocowego Kubuś o smaku marchewka, pomarańcza, jabłko. Jelikož jsem doteď nepochopila, jestli ten šmak má být mrkvovopomeran­čovojablkový, nebo jsou ty šmaky tři a můžeme si vybrat, koupila jsem jablečný mošt a potvrdila ho Calvadosem. Rovněž skořice je můj příspěvek. Aby to bylo žluté jako originál, přibarvila jsem ovocnou masu gelovou žlutou barvičkou (trošičku).
Do hmoty na bezé jsem přidala 2 lžíce škrobu, jako se dává do Pavlovy. Tajně doufám, že to nebude vysušená křupinka, ale poklička uvnitř vláčná, přestože mi trochu zokrovatěla a jako sněhy nevypadá. Ale nezjistím to, nenakrojím, protože je to příspěvek k narozeninám mladého junáka. Tak ať žije! A vy také!
A co s těmi 5 žloutky? Přece vaječňáček!

Postup

Dno dortové formy položíme na pečící papír, obkreslíme jej a uvnitř kruhu si nakreslíme druhý kruh, asi o 1 cm menší. Papír položíme na plech.
V misce smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a vanilkový cukr, dortovou formu vymažeme a vysypeme dětskou krupičkou a zatím odložíme.
Bílky oddělíme od žloutků, přidáme do nich špetku soli a vyšleháme je do špiček, pak přidáme polovinu dávky cukru a došleháme dotuha. Žloutky šleháme se zbytkem cukru a citronovou šťávou do pěny (můžeme přidat trochu strouhané citrónové kůry) a poté je lehce vmísíme do bílků.
Do vaječné pěny na závěr postupně přisypáváme sypké suroviny a velmi zlehka promícháme.
Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme v troubě horké asi 180°C. Je-li těsto hotové, zkusíme špejlí.
Než se upeče těsto, připravíme si sněhovou čepici.
Bílky ušleháme se špetkou soli téměř dotuha, postupně při šlehání přidáváme cukr, škrob a citronovou šťávu, až vznikne hladká a tuhá sněhová hmota. Okamžitě jí naplníme cukrářský pytlík a ihned sníh parádivě nastříkáme do vnitřního kruhu na pečícím papíru.
Plech vložíme do teplé trouby, snížíme teplotu na max. 80 – 100°C (dle trouby) a sušíme 1 hodinu až hodinu a čtvrt. Snažíme se, aby sníh neztmavl.
Mezitím si připravíme ovocnou náplň.
Jablka oloupeme a nakrájíme na min. 2 mm silné plátky nebo drobné kostky. Větší kousky jablek budou dekorativnější (nakrájela jsem, bohužel, na 1 mm silné plátky, které vyplnily pudinkovou hmotu příliš kompaktně).
Jablka ihned pokapeme citronovou šťávou a prosypeme cukrem.
Odměříme si 8 - 9 dl moštu. Do misky vysypeme pudinkové prášky, zalijeme je trochou z celkového množství moštu a promícháme.
Zbylý mošt přivedeme k varu, přistrouhneme trochu citrónové kůry, přidáme skořicovou kůru a připravená proslazená jablka. Vaříme asi 10 – 15 minut (dle síly krájených plátků nebo kostek), jablka by neměla být rozvařená. Skořicovou kůru vyjmeme a do hmoty přidáme calvados a v moštu rozmíchaný pudinkový prášek. Vaříme jako pudink asi 1 minutu, nebo do úplného zhoustnutí.
Ovocnou hmotu necháme trochu zchladnout. Můžeme ji přibarvit do žluta gelovou potravinářskou barvou.
Korpus vyjmeme z formy, tmavší části trochu seřízneme, srovnáme jej a velmi lehce potřeme pomerančovou marmeládou, pak jej vložíme zpět do vyčištěné formy a zalijeme ji částečně zchladlou ovocnou náplní.
Vychladíme v lednici.
Jakmile je ovocná náplň tuhá, sejmeme ráfek formy, dort přemístíme na tác, navrch opatrně položíme křehkou sněhovou čepici, kterou ozdobíme hoblinkami hořké čokolády a mátou.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.06.13 vloženo
  • 4588x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Korpus:
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 10 - 12 dkg cukru písek
  • 8 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr (nikoliv vanilinový)
  • 1 čaj. lžička prášku do pečiva
  • 1 pol. lžíce citrónové šťávy
  • 1 špetka soli
  • trochu strouhané citrónové kůry
  • Ovocná vrstva:
  • 1 kg jablek (oloupaných a nakrájených na plátky nebo kostky)
  • 10 pol. lžic cukru
  • 3 pol. lžíce citrónové šťávy
  • 8 - 9 dl jablečného moštu
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 dl calvadosu
  • 2 cm skořicové kůry vcelku
  • trochu strouhané citrónové kůry
  • Čepice:
  • 5 bílků
  • 25 dkg cukru písek
  • 2 pol. lžíce citronové šťávy
  • 2 pol. lžíce škrobové moučky
  • 1 špetka soli
  • Na ozdobu:
  • hořká čokoláda (ideálně v hoblinkách)
  • máta

Doporučená příloha

  • káva a ten Calvados?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 07.06.13 19:56

Dorazil mi jeden, cestou trochu unavený, kousek, vkládám foto, jen abyste viděli, jak vypadá na řezu.
Po ochutnání rozleženého dortu: na můj vkus je sladký, příště uberu trochu cukru, z korpusu určitě. Dala bych 4 pol. lžíce, jako do normálního piškotu a nazdar.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Dort, a prý Kilimandžáro

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
saltyna
3 příspěvky 04.11.13 17:22

Ano, chystam sa ho upiect. O 2 tyzdne mam narodeniny, potom pridam foto :-)

 
casino
4466 příspěvků 03.11.13 21:20
Dort, a prý Kilimandžáro

@saltyna, díky za obrázek. Už chápu význam slůvka „prý“ v názvu :) Myslím, že dort podle receptu od @tlustá bába vypadá jako Kilimandžáro :palec: na rozdíl od většiny dortů Kilimandžáro co jsem na netu potkal 8)
Jak píše @tlustá bába níže: „Tak šup, Saltyno, upeč!“ Takže upečte to co máte na fotečce a vložte sem recept (patrně tu není) :nevim:… a protože se to Kilimandžáru moc nepodobá, tak zkuste jiný název. Třeba Etna (ale to není tak zvukomalebné jako „Kilimandžáro“)
ááá nééébo co třeba Eyjafjallajökull! Dort tohoto jména určitě ve všehomíru ještě není :) :mrgreen:
a vítejte na LABU :kytka:

Příspěvek upraven 03.11.13 v 21:23

 
Lyduska
347 příspěvků 03.11.13 20:17

Kilimandžáro vyzerá pekne. Niekdy skúsim.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 03.11.13 19:50

Vida, také pěkný kopec! A zas máme co dělat! Tak šup, Saltyno, upeč! A vítej! :mavam:

 
saltyna
3 příspěvky 03.11.13 19:03
Kilimandzaro

Ja poznam iny recept na Kilimandzaro:
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Příspěvek upraven 03.11.13 v 19:06

 
tlustá bába
1204 příspěvků 07.06.13 22:29

Děkuju za pěkný obrázek! Příště barvím na modro, korpus trochu přismahnu, čepici natřu bílým latexem! Juchééj! :lol: :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 07.06.13 22:24

Udělala jsem zkušební vzorek, přece nepředám jako dárek něco nepoživatelného a bylo to velmi šťavnaté a lahodné. Dobře se to jí. A čepice, až na křupavou šlupku vláčná. Jen nevím, jak ji udělat bílou, kachna. Autor píše péct při 130°C 100 minut. No, to by byla Etna po výbuchu! :lol: :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 07.06.13 22:07

No jooo…

 
svato
1415 příspěvků 07.06.13 21:45

U nás v bufete majú tortičky priemeru cca 10 cm na takýto spôsob a sú dobré, takže také domáce musia byť veľmi dobré

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz