Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Původní recept je z polského webu W kuchennym oknie, doporučuji
k nahlédnutí!
Jablka autor vaří v něčem, jako je Kubík - 900 ml soku owocowego Kubuś
o smaku marchewka, pomarańcza, jabłko. Jelikož jsem doteď nepochopila,
jestli ten šmak má být mrkvovopomerančovojablkový, nebo jsou ty šmaky
tři a můžeme si vybrat, koupila jsem jablečný mošt a potvrdila ho
Calvadosem. Rovněž skořice je můj příspěvek. Aby to bylo žluté jako
originál, přibarvila jsem ovocnou masu gelovou žlutou barvičkou
(trošičku).
Do hmoty na bezé jsem přidala 2 lžíce škrobu, jako se dává do Pavlovy.
Tajně doufám, že to nebude vysušená křupinka, ale poklička uvnitř
vláčná, přestože mi trochu zokrovatěla a jako sněhy nevypadá. Ale
nezjistím to, nenakrojím, protože je to příspěvek k narozeninám mladého
junáka. Tak ať žije! A vy také!
A co s těmi 5 žloutky? Přece vaječňáček!
Dno dortové formy položíme na pečící papír, obkreslíme jej a uvnitř
kruhu si nakreslíme druhý kruh, asi o 1 cm menší. Papír položíme na
plech.
V misce smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a vanilkový cukr,
dortovou formu vymažeme a vysypeme dětskou krupičkou a zatím odložíme.
Bílky oddělíme od žloutků, přidáme do nich špetku soli a vyšleháme je
do špiček, pak přidáme polovinu dávky cukru a došleháme dotuha. Žloutky
šleháme se zbytkem cukru a citronovou šťávou do pěny (můžeme přidat
trochu strouhané citrónové kůry) a poté je lehce vmísíme do bílků.
Do vaječné pěny na závěr postupně přisypáváme sypké suroviny a velmi
zlehka promícháme.
Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme v troubě horké asi 180°C. Je-li
těsto hotové, zkusíme špejlí.
Než se upeče těsto, připravíme si sněhovou čepici.
Bílky ušleháme se špetkou soli téměř dotuha, postupně při šlehání
přidáváme cukr, škrob a citronovou šťávu, až vznikne hladká a tuhá
sněhová hmota. Okamžitě jí naplníme cukrářský pytlík a ihned sníh
parádivě nastříkáme do vnitřního kruhu na pečícím papíru.
Plech vložíme do teplé trouby, snížíme teplotu na max. 80 – 100°C (dle
trouby) a sušíme 1 hodinu až hodinu a čtvrt. Snažíme se, aby sníh
neztmavl.
Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na min. 2 mm silné
plátky nebo drobné kostky. Větší kousky jablek budou dekorativnější
(nakrájela jsem, bohužel, na 1 mm silné plátky, které vyplnily pudinkovou
hmotu příliš kompaktně). Jablka ihned pokapeme citronovou šťávou a prosypeme
cukrem.
Odměříme si 8 - 9 dl moštu. Do misky vysypeme pudinkové prášky, zalijeme
je trochou z celkového množství moštu a promícháme.
Zbylý mošt přivedeme k varu, přistrouhneme trochu citrónové kůry,
přidáme skořicovou kůru a připravená proslazená jablka. Vaříme asi 10 – 15 minut (dle síly
krájených plátků nebo kostek), jablka by neměla být rozvařená. Skořicovou kůru
vyjmeme a do hmoty přidáme calvados a v moštu rozmíchaný pudinkový
prášek. Vaříme jako pudink asi 1 minutu, nebo do úplného zhoustnutí.
Ovocnou hmotu necháme trochu zchladnout. Můžeme ji přibarvit do žluta
gelovou potravinářskou barvou.
Korpus vyjmeme z formy, tmavší části trochu seřízneme, srovnáme jej a
velmi lehce potřeme pomerančovou marmeládou, pak jej vložíme zpět do
vyčištěné formy a zalijeme ji částečně zchladlou ovocnou náplní.
Vychladíme v lednici.
Jakmile je ovocná náplň tuhá, sejmeme ráfek formy, dort přemístíme na
tác, navrch opatrně položíme křehkou sněhovou čepici, kterou ozdobíme
hoblinkami hořké čokolády a mátou.
Recept je z kategorií: Dorty
káva a ten Calvados?
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
07.06.13 19:56
Dorazil mi jeden, cestou trochu unavený, kousek, vkládám foto, jen abyste
viděli, jak vypadá na řezu.
Po ochutnání rozleženého dortu: na můj vkus je sladký, příště uberu
trochu cukru, z korpusu určitě. Dala bych 4 pol. lžíce, jako do
normálního piškotu a nazdar.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
3 příspěvky 04.11.13 17:22
Ano, chystam sa ho upiect. O 2 tyzdne mam narodeniny, potom pridam foto
@saltyna, díky za obrázek. Už chápu význam slůvka „prý“ v názvu
Myslím, že dort podle receptu od @tlustá bába vypadá
jako Kilimandžáro
na rozdíl od většiny dortů Kilimandžáro co
jsem na netu potkal 
… a protože se to Kilimandžáru moc
nepodobá, tak zkuste jiný název. Třeba Etna (ale to není tak zvukomalebné
jako „Kilimandžáro“)


Jak píše @tlustá bába níže: „Tak šup, Saltyno, upeč!“ Takže upečte to co máte na fotečce a vložte sem recept (patrně tu není)
ááá nééébo co třeba Eyjafjallajökull! Dort tohoto jména určitě ve všehomíru ještě není
a vítejte na LABU
Příspěvek upraven 03.11.13 v 21:23
Kilimandžáro vyzerá pekne. Niekdy skúsim.
Vida, také pěkný kopec! A zas máme co dělat! Tak šup, Saltyno, upeč! A vítej!
3 příspěvky 03.11.13 19:03
Ja poznam iny recept na Kilimandzaro:
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Příspěvek upraven 03.11.13 v 19:06
Děkuju za pěkný obrázek! Příště barvím na modro, korpus trochu přismahnu, čepici natřu bílým latexem! Juchééj!

Udělala jsem zkušební vzorek, přece nepředám jako dárek něco nepoživatelného a bylo to velmi šťavnaté a lahodné. Dobře se to jí. A čepice, až na křupavou šlupku vláčná. Jen nevím, jak ji udělat bílou, kachna. Autor píše péct při 130°C 100 minut. No, to by byla Etna po výbuchu!

268 příspěvků 07.06.13 22:07
No jooo…
1418 příspěvků 07.06.13 21:45
U nás v bufete majú tortičky priemeru cca 10 cm na takýto spôsob a sú dobré, takže také domáce musia byť veľmi dobré