Recept Domažlický bramborový hubník

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domažlický bramborový hubník

Postup

Ve slupce uvařené brambory oloupáme a necháme vychladnout. Houby (jsou-li větší, tak je trochu rozdrobíme) zalijeme teplou vodou a necháme stát po 20-30min.

Pokrájenou cibuli osmažíme na tuku do zlatohněda, přidáme k ní houby i s jejich tekutinou, kmín, sůl a pepř a smažíme tak dlouho, až se tekutina odpaří.

Pekáček vymastíme sádlem, nebo máslem a vysypeme strouhankou. Brambory nakrájíme na plátky a část jich poskládáme na dno pekáčku. Na ně dáme část podušených hub, ty pokryjeme opět brambory a tak postupně vrstvíme. Nahoře musí být brambory na které položíme plátky másla a vše dáme zapéct do trouby.

Smícháme mléko s vejci, trochou soli a petrželkou, zalijeme tím rozpečený hubník a ještě jej pečeme asi 30min., až jsou brambory zlatohnědé.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 18.07.03 vloženo
  • 7417x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 brambor
  • 2 hrstě sušených hub
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce tuku (sádla, másla, nebo oleje)
  • strouhanka a tuk na pekáček
  • 250ml mléka
  • 3 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • kmín
  • máslo navíc
  • posekaná petrželka

Doporučená příloha

  • Zelený salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 16:32

Výborné, jednoduché a také laciné jídlo, použijeme-li v létě nasbírané a usušené houby.

Jen mě v Ingrediencích zarazilo množství suroviny; na 4 porce dává autorka „4 brambor“. Zde patrně došlo k (velmi časté) chybě při nedbalém opisování nebo kopírování :pocitac: . U této autorky bych jistě ráda omluvila chyby v české gramatice :srdce: ; v tomto případě však :mrgreen: . Jasně, že ten, kdo opravdu vaří, takovou chybu rychle odhalí. Je vhodné po sobě číst :lol: .

Obvyklé je použít k přípravě 4 „normálních“ porcí bramborového pokrmu 1 – 1,4 kg brambor (pro velmi velké jedlíky doporučuji vařit rovnou z dvojnásobku všech ingrediencí :lol: :dance: ) - váha za syrova, neočištěné.

Já jsem vařila z té tuplované dávky (pro nás dva :cert: ) – 2 kg brambor, 4 pořádné hrsti sušených hub, 1 maxicibule, 5 velkých vajec, cca ½ l mléka, ostatní (tuk, sůl a koření) úměrně množství. Tak určitě zbude na zítra na ohřátí ke sváče :think: .

Při dušení hub neodpařuji všechnu vodu, jen tak z poloviny. Pak přidám asi 1 PL krupice pro jemné zahuštění. Babička to tak u pokrmů připravovaných ze sušených hub dělala. Stejně lze postupovat i při přípravě zimní smaženice ze sušených hub :idea: .

Do vajec s mlékem (na zalití) jsem dala napůl petrželovou a libečkovou nať.

5 hvězdiček v hodnocení patří výbornému lidovému pokrmu, který si to zaslouží.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Domažlický bramborový hubník

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2294 příspěvků 12.12.15 19:42

Nám se letos povedla úroda dvojí velikosti: na políčku pod duby jsme vykopali brambory takové velikosti, že nám jeden stačí pro oba…
Na políčku u černých bezů jen takové „akorát do dlaně“ :)
Ale bylo jich dost, že i mladým jsme mohli přispět tolik, že do jara jim vystačí :)

Díky za vytažení receptu i za pěkně podané hlášení o uvaření :mavam:

birkana
1686 příspěvků 12.12.15 18:28

@daduuja, takové brambory - macky jsme sklízeli předloni. Tehdy jsem všechny upozorňovala, že to není hnojením přebytkem dusíku, ale čím blbější sedlák, tím větší brambory - známá to moudrost předků :mrgreen:

daduuja
1143 příspěvků 12.12.15 17:55

Nojo, teď jsem koupila pytel brambor a jsou tam poklady :-) Tři brambory=870g, takže u nás stačí každému jeden a ještě zbyde :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz