Recept Domažlický bramborový hubník

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Domažlický bramborový hubník

Postup

Ve slupce uvařené brambory oloupáme a necháme vychladnout. Houby (jsou-li větší, tak je trochu rozdrobíme) zalijeme teplou vodou a necháme stát po 20-30min. Pokrájenou cibuli osmažíme na tuku do zlatohněda, přidáme k ní houby i s jejich tekutinou, kmín, sůl a pepř a smažíme tak dlouho, až se tekutina odpaří. Pekáček vymastíme sádlem, nebo máslem a vysypeme strouhankou. Brambory nakrájíme na plátky a část jich poskládáme na dno pekáčku. Na ně dáme část podušených hub, ty pokryjeme opět brambory a tak postupně vrstvíme. Nahoře musí být brambory na které položíme plátky másla a vše dáme zapéct do trouby. Smícháme mléko s vejci, trochou soli a petrželkou, zalijeme tím rozpečený hubník a ještě jej pečeme asi 30min., až jsou brambory zlatohnědé.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 18.07.03 vloženo
  • 8006x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 brambor
  • 2 hrstě sušených hub
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce tuku (sádla, másla, nebo oleje)
  • strouhanka a tuk na pekáček
  • 250ml mléka
  • 3 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • kmín
  • máslo navíc
  • posekaná petrželka

Doporučená příloha

  • Zelený salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 16:32

Výborné, jednoduché a také laciné jídlo, použijeme-li v létě nasbírané a usušené houby.

Jen mě v Ingrediencích zarazilo množství suroviny; na 4 porce dává autorka „4 brambor“. Zde patrně došlo k (velmi časté) chybě při nedbalém opisování nebo kopírování :pocitac: . U této autorky bych jistě ráda omluvila chyby v české gramatice :srdce: ; v tomto případě však :mrgreen: . Jasně, že ten, kdo opravdu vaří, takovou chybu rychle odhalí. Je vhodné po sobě číst :lol: .

Obvyklé je použít k přípravě 4 „normálních“ porcí bramborového pokrmu 1 – 1,4 kg brambor (pro velmi velké jedlíky doporučuji vařit rovnou z dvojnásobku všech ingrediencí :lol: :dance: ) - váha za syrova, neočištěné.

Já jsem vařila z té tuplované dávky (pro nás dva :cert: ) – 2 kg brambor, 4 pořádné hrsti sušených hub, 1 maxicibule, 5 velkých vajec, cca ½ l mléka, ostatní (tuk, sůl a koření) úměrně množství. Tak určitě zbude na zítra na ohřátí ke sváče :think: .

Při dušení hub neodpařuji všechnu vodu, jen tak z poloviny. Pak přidám asi 1 PL krupice pro jemné zahuštění. Babička to tak u pokrmů připravovaných ze sušených hub dělala. Stejně lze postupovat i při přípravě zimní smaženice ze sušených hub :idea: .

Do vajec s mlékem (na zalití) jsem dala napůl petrželovou a libečkovou nať.

5 hvězdiček v hodnocení patří výbornému lidovému pokrmu, který si to zaslouží.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Domažlický bramborový hubník

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domažlický bramborový hubník

Zuzka1973
2362 příspěvků 12.12.15 19:42

Nám se letos povedla úroda dvojí velikosti: na políčku pod duby jsme vykopali brambory takové velikosti, že nám jeden stačí pro oba…
Na políčku u černých bezů jen takové „akorát do dlaně“ :)
Ale bylo jich dost, že i mladým jsme mohli přispět tolik, že do jara jim vystačí :)

Díky za vytažení receptu i za pěkně podané hlášení o uvaření :mavam:

birkana
1689 příspěvků 12.12.15 18:28

@daduuja, takové brambory - macky jsme sklízeli předloni. Tehdy jsem všechny upozorňovala, že to není hnojením přebytkem dusíku, ale čím blbější sedlák, tím větší brambory - známá to moudrost předků :mrgreen:

daduuja
1148 příspěvků 12.12.15 17:55

Nojo, teď jsem koupila pytel brambor a jsou tam poklady :-) Tři brambory=870g, takže u nás stačí každému jeden a ještě zbyde :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz