Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Příprava těsta ručně: Z mouky udělat kopec na pracovní desce/válu, nebo také v míse. Uprostřed udělat důlek a rozbít do něj vejce. Rozšlehat je pomocí vidličky a během našlehávání zapracovávat dovnitř mouku. Možná je nutné přidat trošinku vychlazené vody (pozor! po 1/4 lžičkách !), aby se získalo volně hrudkovité těsto. Vyklopit těsto na lehce pomoučený vál. Hníst ho po 6-8min. Těsto má být měkké na dotek, pružné, hladké a trochu lesklé na pvrchu. Přikrýt těsto a nechat ho odpočinout po 30min., kdy je těsto připraveno na vyvalování. Příprava těsta v robotě: Mixovat těsto po 2-3min. a potom přidat vejce jedno podruhém. Nechat opěs mixovat po dalších 5 sekund., nebo když těsto připomíná drobenku. Mixovat dál, až těsto utvoří volnou kouli a pokračovat ještě dalšíc 4-5 sekund., až se mašina zpomalí a potom se zastaví. Jestli-že se těsto zdá být příliš lepkavé aby utvořilo hladkou kouli, tak přidat 2 lžičky mouky, zapracovat ji a pokračovat s přidáváním mouky po troškách do té doby, až se vytvoří hladká koule. Na druhou stranu, když je těsto příliš suché, tak přidávat postupně po lžičkách ledové vody. Vyjmout těsto na trochu pomoučený vál a hníst ho ručně po 2-3min. do hladka a pružna. Přikrýt ho utěrkou a nechat ho po 30min. odpočinout. Jak vyválet těsto: Rozdělit těsto na 2-3 kousky se kterými se lépe pracuje. Pracovat s jednou částí a ostatní přikrýt. Zploštit těsto na lehce pomoučené pracovní desce /vále. Pracovat odprostředka směrem ven a vyvalovat těsto. Často ho otáčet. Když se získá síla těsta asi 6-7mm. těsto se přeloží napůl a začne se vyvalovat stejným způsobem opět. Takto se těsto vyvaluje 8x, až se získá hladký těstový kruh, který se vyválí na 3-4mm tloušťku (máte-li nějaké díry v těstě, tak je zaplátovat kousky těsta z okraje kruhu a strochou vody). Přendat na trochu pomoučenou utěrku. Jestli budete připravovat nějakou plněnou pastu, jako jsou na př. Tortellini, tak ji přikrýt utěrkou a nenechat těsto vyschnout. Jestli ovšem budete připravovat něco jako nudle, tak těsto můžete nechat odkryté po dobu zpracovávání další části těsta, aby se povrchová vlhkost vypařila před vyvalováním a krájením těsta. Máte-li mašinku na těstoviny - Pastu, tak těsto nechat projíždět jejími válečky (překládat ho) a pokaždé snížit nastavení menší a menší., až je těsto žádané tloušťky (nebo dle návodu pro mašinku). Dále použít dle daných receptů. TIP: Pasta - Těsto se tradičně připravuje na vále a ne v míse. Vyvaluje se ručně nebo mašinkou na těstoviny. Těsto však musí být vyváleno na velice tenko, tak tenko, že se přes něj mohou číst noviny, nebo zamilovaný dopis?
Recept je z kategorií: Těstoviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.10.15 15:05
Dnes do polévky jako nudle…
Nemáme rádi nudle z jiné, než hladké mouky, jen tu vodu nepoužívám -
stačí vejce a mouka
Nelepí se, dobře schne…
Tento recept mám nejraději - je univerzální, dělám z něj cokoli, na co
je nudlové těsto potřeba.
Jde použít i nezaschlé, jako rychlovka.
Díky strojku je to už rychlovka doslova
7.9.13 17:11
Použila jsem tento recept na těsto na lasagne a jsem velice spokojena. Na čtyři placky jsem dělala z poloviční dávky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí základní těsto na italské těstoviny-Pasta krok za krokem
Žeby babi neosívala mouku? Hmmmm.....:o()
5068 příspěvků 23.4.09 00:03
Na tortelliny a pod. je naozaj lepsie viacvajecne cesto. Polepim , pozakrucam, dam na tac do mrazaku, potom do mikrote.vrecka…v pripade nudze, lenivosti ci nahlej hostitelskej povinnosti su uzasne…;))