Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník EvaM03 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Žloutky vymícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Trvá to dlouho, musíme třít, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak postupně přidáváme kondenzované mléko a nakonec pomalinku po troškách rum. V tom je celé kouzlo... skladujeme v chladu.
Recept je z kategorií: Nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.12.10 15:08
Receptík je suprový;ale abych nedělala stále stejný;povařila jsem salko dvě hodiny ve vodě i s plechovkou a likér dostal jak jinou barvu;tak i jemně karamelovou chuť.Můžete k rumu přidat i trochu koňaku nebo whisky.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí vaječný likér
2 příspěvky 27.12.10 15:08
Receptík je suprový;ale abych nedělala stále stejný;povařila jsem salko dvě hodiny ve vodě i s plechovkou a likér dostal jak jinou barvu;tak i jemně karamelovou chuť.Můžete k rumu přidat i trochu koňaku nebo whisky.
Oldsoft máš úplnou pravdu, tenhle likér se u nás dělával už když jsem byla malá holka. Naši tenkrát koupili jeden z prvních mixérů a recept na tento likér byl v takové malé knížečce receptů (aby bylo jasno, mluvím o r. 1961 nebo 1962).
Po nějakém čase se dělat přestal, ale loni jsme nějak blbly se švagrovou a recept inovovaly. Použily jsme ale rakouský 80 % rum, mléko povařili s pravou vanilkou a cukrem. Výsledný likér byl tak odhadem 30 ° a to byla tedy opravdu dobrota - do zmrzlinového pohárů to nemělo chybu.
1 příspěvek 8.7.09 05:34
Míchání žloutků má svůj význam patrně pouze proto, že jinak plavou kousky žloutku v likéru. Tedy vymíchat nebo rozmixovat a pro jistotu ještě přecedit.
Já používám na 1/2 litru rumu víc žloutků, obvykle 10. Likér je pak pěkně hustý.
Někdy, když je salmonelová hysterie, používám žloutky vařené, resp. likér vařím (ještě před nalitím rumu).
528 příspěvků 25.1.09 03:43
opravuji chybu z thermomixu pohodlně.........
528 příspěvků 25.1.09 03:43
a nejlepší na tom je, že to s thermomixu pohodlně naleješ do skleniček. Já mám thermomix moc ráda, hlavně v něm ráda dělám těsta na cukroví. Nikde žádný nepořádek, vše si tam navážím, ořechy namelu a pod. Já vím, s vaječným likérem to nemá nic společného, tak promiňte.
273 příspěvků 25.1.09 03:43
a nie je potrebné ani kondenzované, stačí obyčajné mlieko a trochu viac cukru.
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám ho s jiným poměrem surovin a v thermomixu při 70°C, tím pádem je to bezpracné. Podle nálady ho doplním hořkou čokoládou, nebo nugetou - obé je dobré. To pak ale vynechám vanilkový cukr. Jó a taky znám variantu s hořkou mandlí.
No, a nejlíp se to všechno dohromady udělá v mixéru.
Ve spoustě receptů je to stejné - cukr se prý musí třít se žloutky, dokud se nerozpustí. Ale proč? Co se tím získá, kromě práce navíc? Snadněji cukr rozpustím s mlékem a výsledek je podle mého názoru i pokusů stejný. Přidávání rumu po troškách mi taky připadá jako zbytečná obstrukce. Umí mi to někdo vysvětlit? Třeba se mýlím…