Recept Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

Úvod

Většina čtenářů přejde recepty využívající voňavý kouř se slovy: je to nezdravý a nemám kde. Doba výstavby udíren je za námi, ale je dobře, že za námi není chuť na uzené maso. Každý, kdo je jen podprůměrně šikovný, problém uzení zvládne. A netřeba pořizovat profesionální zařízení
Ne každý může nabídnout na zahradní slavnosti jako předkrm, čerstvě uzený párek v rohlíku, všechno se koupit nedá......

Postup

Profesionální udírny jsou elektrické, vyrobíme takovou a bezpečnou k tomu Použijeme plechový sud, který nesmí být v dolní polovině děravý, to je důležité. Dovnitř umístíme vyjímatelné síto, nejlépe tak, aby šlo umístit do různých výšek nade dnem. Víko sudu je vhodné a není-li, použijeme mokrý pytel. Na dno umístíme obyčejný elektrický vařič, nejlépe s regulací. Na plotýnku dáme tři bukové špalíky, velikosti krabičky cigaret. Tepelně odolnou šňůru vyvedeme horem sudu. Po zapnutí vařiče se během pěti minut začne vyvíjet kouř. Regulací teploty můžeme intenzitu kouře měnit. Postup uzení - drobné výrobky, jako párky aj. dáváme asi půl metru nad vařič, doba uzení je asi 30 minut, podávají se horké - ryby, které se mají uzením tepelně zpracovat, dáváme ještě níže - losos a vepřová šunka se dává nejvýše, kde je teplota nízká, tady postačí 1 hodina v kouři Bukové odřezky dostaneme v kdejakém truhlářství, jen dbáme, aby neobsahovaly zbytky lepidel a jiné chemie. Surová buková lišta za stovku z OBI, toho vyudí dost. Pro domácí uzení jsou ve Skandinávii k mání hotové dvojité fólie, do nichž se zabalí potravina, v mezistěně jsou dřevěné piliny a kouř z nich proudí dírkami na potravinu. K ohřevu se použije obyčejná trouba. Seveřani jsou na zdraví hákliví........

Recept je z kategorií: Zábavné recepty

Nahlásit recept

  • 02.12.09 vloženo
  • 12874x zobrazeno

Ingredience

  • chuť do práce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 22.10.19 15:12

A můžeme udit i houby, jsou skvělé :-)

Diskuse k receptu Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

alimraj
5 příspěvků 8.2.10 00:10
Re: Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

Má to nepatrnou chybičku - nemám na zahradě elektriku

kanibrk
31 příspěvků 3.12.09 17:01
Re: Domácí uzení, jednoduché a málo škodlivé

Tak tohle zdá se nemá chybu. Určitě to budu realizovat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz