Recept Domácí tiramisu

aneb Tiramisu s domácím Mascarpone

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí tiramisu

Úvod

Mascarpone je tvaroh, vyrobený z tučné smetany (sladké smetany ke šlehání) italské provenience. Je nezbytný k přípravě italské speciality, známé už i u nás - Tiramisu. Tento dezert je nejen energetickou, ale i finanční bombou. Abychom si tuto pochoutku mohli alespoň občas dopřát, zlevníme ji přípravou domácího tvarohu ze šlehačky, přidáním koupeného tučného tvarohu a krémového sýru Lučina.

Postup

Smetanu nalijeme do hrnku, přidáme lžíci jogurtu nebo kyšky, zvolna zahříváme a promícháváme. Necháme ji v teple stát, až se srazí. Sraženou smetanu necháme prochladnout. Do nádoby zavěsíme cedník vyložený kouskem přírodní bílé tkaniny a smetanu do něj nalijeme (*resp. přendáme*), necháme okapat. Želatinu namočíme do odměřené vody, po 15 minutách nádobu vložíme do horké vodní lázně a želatinu necháme rozpustit. Kávu přelijeme horkou vodou. Chlebíčkovou formu vyložíme fólií nebo alobalem. Žloutky utřeme s polovinou cukru, nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme do pěny. Pak nádobu vyjmeme, do pěny vmícháme chladnoucí želatinu, po kouskách přidáme tvaroh ze smetany, měkký tvaroh a lučinu. Dále přilijeme víno a likér a hmotu našleháme na hladký krém. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a vešleháme jej do tvarohové hmoty. Piškoty pokapeme vychladlou kávou a část jich urovnáme na dno formy. Potřeme je částí krému, poklademe zbylými piškoty a potřeme zbylým krémem. Necháme v chladu do druhého dne odležet. Dezert vyjmeme z formy, fólii nebo alobal odstraníme, tiramisu poprášíme přes cedníček kakaem a nakrájíme na řezy. *Povrch moučníku můžeme ozdobit čokoládovými hoblinkami.* Čerpáno z Praktické ženy.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 22.05.04 vloženo
  • 85211x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kelímky à 250 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 PL jogurtu nebo kyšky s živou kulturou
  • 20 g mleté želatiny
  • 50 ml vody
  • 1 PL instantní kávy
  • 100 ml horké vody
  • 3 žloutky
  • 100 g pískového cukru
  • 60 g měkkého tvarohu
  • 100 g lučiny
  • 50 ml italského dezertního vína (*Marsala*)
  • 20 ml mandlového likéru (*Amaretto*)
  • 3 bílky
  • cca 12 cukrářských piškotů
  • 1 lžička kakaa.

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí tiramisu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz