Recept Domácí tiramisu

aneb Tiramisu s domácím Mascarpone

penda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Domácí tiramisu

Úvod

**Mascarpone je tvaroh, vyrobený z tučné smetany (sladké smetany ke šlehání) italské provenience. Je nezbytný k přípravě italské speciality, známé už i u nás - Tiramisu. Tento dezert je nejen energetickou, ale i finanční bombou. Abychom si tuto pochoutku mohli alespoň občas dopřát, zlevníme ji přípravou domácího tvarohu ze šlehačky, přidáním koupeného tučného tvarohu a krémového sýru Lučina.**

Postup

Smetanu nalijeme do hrnku, přidáme lžíci jogurtu nebo kyšky, zvolna zahříváme a promícháváme. Necháme ji v teple stát, až se srazí. Sraženou smetanu necháme prochladnout. Do nádoby zavěsíme cedník vyložený kouskem přírodní bílé tkaniny a smetanu do něj nalijeme (*resp. přendáme*), necháme okapat. Želatinu namočíme do odměřené vody, po 15 minutách nádobu vložíme do horké vodní lázně a želatinu necháme rozpustit. Kávu přelijeme horkou vodou. Chlebíčkovou formu vyložíme fólií nebo alobalem. Žloutky utřeme s polovinou cukru, nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme do pěny. Pak nádobu vyjmeme, do pěny vmícháme chladnoucí želatinu, po kouskách přidáme tvaroh ze smetany, měkký tvaroh a lučinu. Dále přilijeme víno a likér a hmotu našleháme na hladký krém. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a vešleháme jej do tvarohové hmoty. Piškoty pokapeme vychladlou kávou a část jich urovnáme na dno formy. Potřeme je částí krému, poklademe zbylými piškoty a potřeme zbylým krémem. Necháme v chladu do druhého dne odležet. Dezert vyjmeme z formy, fólii nebo alobal odstraníme, tiramisu poprášíme přes cedníček kakaem a nakrájíme na řezy. *Povrch moučníku můžeme ozdobit čokoládovými hoblinkami.* Čerpáno z Praktické ženy.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 22.05.04 vloženo
  • 93304x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kelímky à 250 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 PL jogurtu nebo kyšky s živou kulturou
  • 20 g mleté želatiny
  • 50 ml vody
  • 1 PL instantní kávy
  • 100 ml horké vody
  • 3 žloutky
  • 100 g pískového cukru
  • 60 g měkkého tvarohu
  • 100 g lučiny
  • 50 ml italského dezertního vína (*Marsala*)
  • 20 ml mandlového likéru (*Amaretto*)
  • 3 bílky
  • cca 12 cukrářských piškotů
  • 1 lžička kakaa.

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí tiramisu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz