Recept Domácí tavený sýr z tvarohu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme, pak napěchujeme do kameninového hrnku (*možno i do porcelánového*), přikryjeme pokličkou a necháme jej asi 2-3 dny zklihovatět. Pak v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout. Pak sejmeme z ohně, do teplé (nikoli horké) směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou, které dáme do studena vychladnout a ztuhnout. Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou kedlubnou apod. *Ochucování domácích tavených sýrů:* Domácí tavené sýry můžeme dle vlastní chuti různými příměsmi doplnit, dostaneme tak podobné sýry, které jsou v prodeji, nebo sýry jiné chuti dle vlastní fantazie. Příměsi do tavených domácích sýrů přidáváme současně se žloutky nebo se smetanou rozmíchanou se žloutky. Jako příměsi použijeme např.: 100 g jemně nakrájené nebo lépe umleté šunky nebo uzeného netučného masa, 75 g na malé kostičky nakrájených očištěných paprik (*nejlépe předem spařených a oloupaných*), 100 g pokrájených spařených a oloupaných rajčat, 70 g rajčatového protlaku, 100 g na malé kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce. Čerpáno ze "sešitu" Sýrové a tvarohové pokrmy (1986).

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 27.09.04 vloženo
  • 33157x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 500 g tvrdého tvarohu
  • sůl
  • kmín
  • 100 g másla
  • 2 žloutky.

Doporučená příloha

  • chléb, slané pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí tavený sýr z tvarohu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí tavený sýr z tvarohu

penda
4752 příspěvků 4.2.13 10:23

Recept, který ke mně dorazil e-mailem:
Ingredience: 1 tvaroh, 1 rovná kávová lžička jedlé sody, přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…), 1 lžička másla
Příprava:
Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně s dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj opravdu tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry taky.

jolana
5066 příspěvků 25.1.13 12:46

Aj tu :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuře na medu Kuře na medu
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz