Recept Domácí tavený sýr z tvarohu
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme, pak napěchujeme do kameninového hrnku (*možno i do porcelánového*), přikryjeme pokličkou a necháme jej asi 2-3 dny zklihovatět. Pak v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout. Pak sejmeme z ohně, do teplé (nikoli horké) směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou, které dáme do studena vychladnout a ztuhnout. Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou kedlubnou apod. *Ochucování domácích tavených sýrů:* Domácí tavené sýry můžeme dle vlastní chuti různými příměsmi doplnit, dostaneme tak podobné sýry, které jsou v prodeji, nebo sýry jiné chuti dle vlastní fantazie. Příměsi do tavených domácích sýrů přidáváme současně se žloutky nebo se smetanou rozmíchanou se žloutky. Jako příměsi použijeme např.: 100 g jemně nakrájené nebo lépe umleté šunky nebo uzeného netučného masa, 75 g na malé kostičky nakrájených očištěných paprik (*nejlépe předem spařených a oloupaných*), 100 g pokrájených spařených a oloupaných rajčat, 70 g rajčatového protlaku, 100 g na malé kostičky nakrájeného čerstvého nebo okapaného kompotovaného ovoce. Čerpáno ze "sešitu" Sýrové a tvarohové pokrmy (1986).
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
- 27.09.04 vloženo
- 39843x zobrazeno
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- 500 g tvrdého tvarohu
- sůl
- kmín
- 100 g másla
- 2 žloutky.
Doporučená příloha
chléb, slané pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Domácí tavený sýr z tvarohu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Domácí tavený sýr z tvarohu
http://www.labuznik.cz/…-taveny-syr/
Recept, který ke mně dorazil e-mailem:
Ingredience: 1 tvaroh, 1 rovná kávová lžička jedlé sody, přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…), 1 lžička másla
Příprava:
Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně s dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj opravdu tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry taky.
5068 příspěvků 25.1.13 12:46
Aj tu