Recept Domácí sýr 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

I. Tvaroh nakrájíme na plátky, rozdrobíme je, promícháme se solí, kmínem a trochou piva a upěchujeme do hrnku. Pokropíme jej pivem, přiklopíme pokličkou a necháme uležet v teplé místnosti několik dní. Podle potřeby jej kropíme pivem. II. Tvrdý tvaroh nakrájíme na menší plátky, rozložíme je na talíř a necháme je v teple trochu oklihovatět. Pak je podle chuti osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme aspoň hodinu stát. Pak tvaroh se solí, kmínem a pivem napěchujeme do kameninového hrnku, zakryjeme čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou, a sýr necháme v teplé místnosti uležet asi 4-5 dní. Během zrání sýra každý den směs lehce pokropíme pivem. Před podáváním směs vyklopíme z hrnku, vidličkou rozmačkáme a utřeme. Pak urovnáme na dezertní talířky do hromádek. *Poznámka:* Sýr má být klihovité konzistence, výrazné chuti a ostrého pachu :-). Sýr sice musí zrát v teple, ale pozor, při vyšší teplotě snadno zkysne, taktéž delším skladováním tento sýr snadno kysne, a proto jej po dozrání co nejdříve spotřebujeme. Čerpáno z Pivní kuchařky (1995).

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 27.09.04 vloženo
  • 22540x zobrazeno

Ingredience

  • I.
  • 300 g tvarohu ke strouhání
  • sůl
  • kmín
  • cca 4-5 PL světlého piva (*light - 8°*).
  • II.
  • 500 g tvrdého tvarohu
  • 200 ml světlého piva
  • 10 g kmínu
  • sůl

Doporučená příloha

  • chléb potřený máslem a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí sýr 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ploso
2 příspěvky 25.03.13 01:17

Jestli vás zajima výroba sýrů a chcete si vyměnovat své zkušenosti z ostatními sýraři navštivte stránky
 http://domacisyry.napady.net/

buraci
1136 příspěvků 29.01.09 22:52
Re: Domácí sýr

Jolanko, tam to asi nebude, ten web pojednává o klasické výrobě sýrů, což není tento případ. Můj táta podobně nakládal syrečky, pozřít tuto lahůdku po týdnu zrání, to byla zkouška charakteru (a jak se mi to teď hodí, neomdlívám ani před nejodleželejším kozím sýrem:-) Ty bílé bublinky by tam ale být neměly, to to celé začalo kvasit a možná to bude hořké.

jolana
5066 příspěvků 29.01.09 22:06
Re: Domácí sýr-buflin

..skus mrknut tuna, mozno najdes odpoved..;)

http://jaknato.webpark.cz/html/Index.html

buflin
4 příspěvky 29.01.09 21:19
Re: Domácí sýr

Jejda, to mi vazne nikdo neporadite?

buflin
4 příspěvky 26.01.09 22:28
Re: Domácí sýr

Pátý den se mi na povrchu začaly oběvovat bílé bublinky. To asi není příliš dobré znamení? Nekazí se něco?

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr

to, co se prodává jako pivní sýr( obvykle, pokud se nemýlím, jako hranol, který drží tvar) má do této „pochoutky“ daleko. Chce to vyzkoušet, ale je to pro tvrdé nátury.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr

u nás se pivní sýr prodával v novoměstské mlékárně pod názvem Maršovský pivní sýr, mlékárna se zbořila a místo ní stojí market Plus…a jestli výrobu převzala jiná z mlékáren v okolí, ani nevím…

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr

Jako malá jsem „trpěla“, když tento sýr dělal můj dědeček. Přiznám se, že jsem ho odmítala právě pro ono aroma. A jde udělat opravdu jen z tvrdého tvarohu.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr

Irenko, díky…tak jsem to tam připsala ještě spolu s „podrobnější“ druhou přípravou…-)

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Pendo

Sýr má být klihovité konzistence a výrazné chuti. A velmi výrazného aroma:))

Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr

Ahoj Pendo.
Tento sýr doma děláme už celkem dlouho.
My do toho přidáváme ještě mletou sladkou papriku.
Je to výborné, vřele doporučiji všem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz