Recept Domácí šunka - Chả Chiên

Vietnamská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí šunka - Chả Chiên

Úvod

Tato šunka je základ vietnamské kuchyně a najdete ji v každé domácnosti, protože má široké využití.
Obvykle se přidává do Banh mi, do nudlových polévek nebo se jí s rýží.
Vietnamci si ji rádi přivážejí i z výletů jako typický dárek regionální cha.

Postup

Všechny suroviny rozmixujeme na velice jemnou fáš.
V zakryté míse ji chladíme přes noc v lednici.
Druhý den vytvarujeme z hmoty dva velké karbanátky a v bambusovém pařáčku nebo v hrnci s pařáčkem, potřeným olejem, vaříme podle velikosti 20-40 minut.
Po zapíchnutí špejle do středu karbanátku musí vytékat čirá tekutina.
Před podáváním opečeme karbanátek na dvou lžících oleje do zlatohněda

Dodržela jsem recept, ale nebylo to ono.
Takže příště:

500g hodně čerstvého a libového masa nakrájet na malé kousky a pořádně vychladit, až namrazit.
V ledové vodě rozmíchat cukr (hnědého 2 lžíce), rybí omáčku, špetku bílého pepře, olej, lžičku sody, 2 lžíce tapiokového škrobu, promíchat s ledovým masem a rychle rozmixovat na hodně jemno.
Nechat v zakryté nádobě minimálně 4h, ale klidně přes noc.
Druhý den ze směsi vytvarovat válečky a zabalit do banánového listu nebo do fólie a uvařit na páře. Voda musí vařit než se maso zabalí.
Uvařené, zabalené se může zamrazit, před podáváním opéct.

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.10.15 vloženo
  • 4561x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40min+příprava

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g čerstvé vepřové plece nebo kuřecích prs
  • 1/2 lžíce kypřícího prášku Alsa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce ledové vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 07.10.15 19:49

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí šunka - Chả Chiên

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1139 příspěvků 29.11.15 20:53

@Baruna.ob šunka by měla být nasládlá, ale ne vyloženě sladká. Používám vietnamskou rybí omáčku Nuoc mám, je světlá a má odlišnou chuť od čínské.
Ale určitě se dá zužitkovat do polévky - pro inspiraci - http://www.labuznik.cz/…-karbanatky/, do rýže nebo do bagety-
http://www.labuznik.cz/…ebo-banh-mi/ :-) Věřím, že v další úpravě bude dobrá :mavam:

Příspěvek upraven 29.11.15 v 20:58

 
Baruna.ob
2 příspěvky 29.11.15 20:02

Dobrý den, tak jsem dnes delal pokus podle receptu a krom toho, ze se mi podarilo pri priprave oddelat mixer, vysledna sunka je sladka (daval jsem dve lzice hnedeho cukru, podle upraveneho receptu) :,(. Je to normální, nebo se stala nekde chybicka? (myslim tu sladkost, ne ten mixer ;) ) Poradite, jak se da vysledny produkt zuzitkovat? Jen tak s rohlikem to asi jist nepujde, ale treba by se to dalo zuzitkovat v nejakem vietnemskem jidle. Dekuji.

Příspěvek upraven 30.11.15 v 16:16

 
daduuja
1139 příspěvků 14.10.15 15:04

I já :mavam:
Já jsem to pokazila, protože přijeli řemeslníci s kusem kuchyně a já směs zapomněla na lince, kde stála skoro celé dopoledne. Takže špatná zkušenost dobrá pro příště-z teplé mletiny nebude nikdy Chả tak jemná a celistvá :-)

Bento, dnes jsem byla s fotkou výrobku v banánovém listu u dvojích Vietnamců s tím, co to je?
V obou případech řekli šunka, u těch druhých přišla maminka a řekla klobása. Takže mladí, kteří se narodili v Česku, ale mluví rodnou řečí i vaří autentická jídla si některá počeštili.
Stejné to bylo s bagetou, mladí dnes baští tu s plátkem jakéhosi sýra a kouskem divné šunky, plátkem rajčete nebo s obalenými kuřecími kousky a pochutnávají si, když jsem jim řekla o jejich vynikajících Banh mi, tak nevěděli.

 
hippolyta
394 příspěvků 14.10.15 13:36

Zdravím! Není to problém receptu, myslím, že všechno vyšlo tak, jak má. To jenom, že obvykle tenhle druh jídel nevařím. Tentokrát jsem byla prostě zvědavá a bavilo mě to. Takže to, že nechutná mně, nemusí znamenat, že nebude chutnat jiným. Skutečně to má chuť (v mém případě) kuřecí šunky! Recept je napsaný výborně.

 
daduuja
1139 příspěvků 14.10.15 12:27

@hippolyta myslím, že se ti povedla napoprvé.
Proč ti nechutná?

 
Bento
794 příspěvků 12.10.15 14:36

Dakedy sa recepty aj v dobrom umysle zle prekladaju. Chả = klobasa a zalezi aku ma plnku klobasa take je druhe slovo, bravcova klobasa-Chả lụa, hovadzia klobasa-Chả bò, vyprazana klobasa-Chả chiên( to znamena ze sa nenaparuje, nebali ale len vypraza)
Osobne Vietnamske klobasy moc nemusim lebo vsetky chutia skor ako nas parizer, nemali ladnicky tak aby im to trochu vydrzalo tak to robili velmi hutne a na jemno rozmagane v maziari. :mavam:
 https://en.wikipedia.org/…_l%E1%BB%A5a

 
hippolyta
394 příspěvků 11.10.15 21:56

Dnes to vypadá jako levná šunka z obchodu. Použila jsem kuřecí maso a odřezky z guanciale, postup téměř podle daduujy. Maso jsem nakrájela nadrobounko, smíchala s přísadami, nechala skoro zmrznout, rozmixovala. Při vaření se to nafouklo, po uvaření napůl splasklo. Není to můj šálek kávy, takže já už to dělat nebudu, ale do ujeté bagety se to asi hodí báječně. Fotky dávám sem do komentáře, aby nekazily recept. Pro informaci připojuji i foto přášku do pečiva alsa i oetker, jak každý může vidět, složení je totožné.

 
Eja
3811 příspěvků 11.10.15 15:18

@hippolyta A jak to vypadá dnes?

 
hippolyta
394 příspěvků 10.10.15 22:14

Teď to vypadá jako knedlík!

 
hippolyta
394 příspěvků 10.10.15 22:06

No, už se to vaří. Ale je to pro mě tak nová zkušenost, že fakt nevím, co z toho bude. Už při mytí mixéru teplou vodou z něj vypadávaly kusy zvláštní hmoty, kterou bych nejspíš připodobnila masovému želé :- ). Není to hmota nesympatická, ale hodně divná. Postupovala jsem přesně podle návodu na příště, ovšem tapiokový škrob nahradil škrob kukuřičný a banánové listy fólie. Jdu se na to podívat, mám pocit, jaký museli mít alchymisté při vaření elixíru mládí!

 
daduuja
1139 příspěvků 10.10.15 18:15

@parles kdepak chudá sekaná, to se jen tak tváří můj nepovedený výrobek.
Jsem si vědoma chyb a příští týden zkusím napravit :-)
Originál je barvou podobný dobrému lančmítu nebo jemné telecí paštice z tužší konzistencí, tak aby se dala krájet i na slabo a pak opravdu vypadá a chutná jako libová šunka, narozdíl od mé fotky, která mne fakt štve :-)
Těším se, že hippolyta dodá chutnější!

 
parles
301 příspěvků 09.10.15 23:32

:nevim:,proč je to šunka, když je to chudá sekaná a vypadá to jako sekaná?

 
jolana
5064 příspěvků 09.10.15 18:10
:mavam:
 
daduuja
1139 příspěvků 09.10.15 12:40

@jolana všechny je mají krásné, to víš, že jsem zkoukla skoro všechny i s cha ca i s gefilte fisch i s tvojí mortadelou http://www.labuznik.cz/…la-z-aleppa/ :-)

Dnes žehlím a jsem děsně líná, uvařila jsem hrnec nudlové polévky z kostry domácího kuřete, mělo 4,5kg :-) a doufám, že už nikdo nebude chtít nic k jídlu :-)

 
jolana
5064 příspěvků 09.10.15 12:01

Dando, ten odkaz nema chybu!… ocko sa potesilo, aj som si pocitala… :mrgreen: :P ale pripravim, naparim… moc liiiibi… :kytka:…a provokujes az sliny tecu..!… brazdim net a skoro vsade je spominany alsa..

Cha lua bude v tych bananovych listoch?..aj s foto alsa praskom som nasla..aha
 http://www.theravenouscouple.com/…-recipe.html

Cha ca je z ryb?..a pozri ake pekne som nasla s" knedlickami"…
http://www.theravenouscouple.com/…ce-cake.html ..rozmyslam kde osklbat daky banonovnik… :think: :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 09.10.15 09:14

Držím palce a tady je mustr - http://baotreonline.com/…a-chien.html :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 08.10.15 23:15

Tak jestli se vybičuju, zkusím o víkendu s francouzským práškem. Ale jelikož nevím, jak má vypadat správný výsledek, moje svědectví bude stejně tak ňák k ničemu. Snad aspoň fotku že bych udělala :- ). Dobrou noc.

 
daduuja
1139 příspěvků 08.10.15 23:05

@hippolyta dík za nabídku, ale zkusím se sodou.
Nemůže to být věda, protože tyhle lunchmeaty jsme kdysi vyráběli doma asi všichni, je fakt, že tam byla vejce. A šunka v šunkovaru se nakládala podobně :-)
Příští týden bude repríza v banánových listech, tak dám vědět.

 
hippolyta
394 příspěvků 08.10.15 22:41

Já růžové pytlíky používám běžně a opravdu tahle klasická levure chimique má úplně stejné složení a stejné účinky, jako náš kypřicí prášek. Prodává se ještě nějaký speciální kypřicí prášek s rychlejším nástupem, ten se jmenuje nějak jako „special pour… machine a pain“. Jelikož ale základem všeho je stejně jedlá soda, asi s jejím použitím neuděláš chybu :- ).
Kdybys jó chtěla, můžu ti pár růžových pytlíků poslat!

 
daduuja
1139 příspěvků 08.10.15 22:30

Dvojitý účinek u kypřícího prášku je ten, že reaguje hned při smíchání a potom ještě jednou po vložení do teplé trouby.
Francouzský prášek do pečiva -Alsa- v růžovém sáčku, zřejmě reaguje hned, proto při tepelné úpravě zůstane výrobek objemově stejný. Složení jsem nenašla.
Protože u nás se asi Alsa nedostane, byla jsem poučena nahradit ho jedlou sodou.
Takže já bych tak striktně nenahrazovala :-)
V receptu jsem použila dr. Oetker a nebylo to ono, co jsem si představovala.
Ale vyzkouším se sodou a uvidím.

 
hippolyta
394 příspěvků 08.10.15 19:58

Co je dvojitý účinek u kypřícího prášku? Alsa je francouzská firma, která vyrábí přísady a směsi pro pečení, Alsa levure neříká vlastně nic, protože vyrábějí „levure chimique“, to znamená prášek do pečiva, který je tu v receptu asi míněn a jeho složení je stejně trojsložkové, jako u našeho kypřicího prášku (soda, kyselá složka, škrob), pak „levure boulangere“, což je v jejich případě sušené droždí. Tam, kde se v receptech uvádí levure chimique alsacienne, použijte bez váhání náš kypřicí prášek. Alsa podle sídla firmy v Alsasku.

 
daduuja
1139 příspěvků 08.10.15 14:35

Alsa Levure Chimique, francouzský prášek do pečiva, který ve vietnamské kuchyni zdomácněl.
nemá dvojitý účinek.

 
Tigi
1 příspěvek 08.10.15 11:07

Velmi pekny recept, urcite ho vyskusam, len neviem co je to za kypriaci prasok Alsa, ci je nejaky specialny, alebo mozem pouzit akykolvek. Ani na internete som ziadny odkaz na neho nenasla. Jedine zeby bol z Vietnamu :-)

 
birkana
1665 příspěvků 08.10.15 08:47

@daduuja, :hug: :palec: :potlesk:

Tuto specialitu jsem dělala několikrát před mnoha lety. Nevěděla jsem, jak se jmenuje a odkud pochází :oops: ; nazvala jsem si ji sama pro sebe „Asijská sekaná“. Dělala jsem z kuřecího a krůtího masa ve formě kouliček velikosti tenisáku. Pařila jsem na klasickém pařáku s vložkou z děrovaného pečpapíru. Servírovala jsem překrojené na čtvrtiny s rýží a pečenou zeleninou. Budu muset uvařit a dát také do bagety :mavam:.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz