Recept Domácí příprava přirozeného jogurtu

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí příprava přirozeného jogurtu

Postup

V čistém kastrole na středním ohni rozehřát mléko na 185°F/85°C. Sem tam zamíchat. Sundat s ohně a nechat vychladit na 110°F/43°C. Do střední misky vložit jogurt a metlou postupně, asi po 125ml zamíchat dovnitř mléko. Po každém přidání směs musí být hladká. Přikrýt mísu plastickým filmem a udělat do něj 2-3 dírky pro ventilaci. Postavit mísu na teplé místo asi 90°F/32°C a nechat stát po 5 hodin, až na okrajích mléko začne houstnout a jogurt tuhne. Vložit mísu do chladničky a nechat jogurt úplně vychladit před podáváním. Uschovat alespoň 4 lžíce pro příští dávku jogurtu. V chladničce vydrží ve vzduchotěsné nádobce až po 2 týdny. P.S. Tam kde žiji, máme mléko nejenom pasterizované, ale také homogizované, avšak laciný, výborný, přírodní jogurt se mi daří. Asi je to tím, že mám v kuchyni zavěšenou čarodějnici z ČR ;o)

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 22.08.03 vloženo
  • 10898x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1l jogurtu
  • 1 1/4 litru plnotučného, z části sníženého% tuku, nebo beztučného čerstvého mléka (záleží na tom, jak tučný jogurt vyžadujete)
  • 4 lžíce přírodního, neochuceného jogurtu s aktivními/živými, čistými bakteriovými kultůrami/organizmy (pečlivě přečíst vinětku se složením jogurtu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.02.13 07:16

Tento nejsnazší způsob mám nejraději…
Vždy se povede a lze dělat jak takto - má pak opravdu široké vyuužití v kuchyni, ale dělávám i ovocnou verzi: to dávám na dno skleniček po lžičce domácího džemu. Moc dobře se u nás uchytil ten z černého bezu a borůvkový…
Používám ogurtovač, protože jsem si na ně už tak nějak zvykla, ale od kamarádek vím, že to funguje i bez něj…
Mléko používám to, které zrovna je poruce - od domácího po to krabicové z konzumu… Vždy se podaří… Ale u výběru „očkovacího“ jogurtu si hlídám etikety.
Na sedm skleniček á 200ml přesně stačí 1 litr mléka a jeden malý bílý jogurt cca 150g.
Postupuji za ty roky již automaticky, bez měření teploty - mléko zahřeji k bodu varu, pak nechám schladit až je vlažné. V míchám jogurt, někdy přidávám i trošku cukru. Naliji do skleniček…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí příprava přirozeného jogurtu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2300 příspěvků 19.02.13 08:03

@babi Tenhle postup je vážně nejlepší, protože je univerzální a vždy se povede :kytka:

babi
6360 příspěvků 18.02.13 23:09

:) Devcata, to jsem rada, ze se Vam dari. Po dlouha leta moje rodinka na tomto jogurtu prezivala snidane a to nemohu rict, ze by v obchodech nebyl obrovsky vyber…

Zuzka1973
2300 příspěvků 13.02.13 14:12

@Ačraj Musím to mléko z automatu vyzkoušet… Mně to krabicové do vaření nevadí, pokud to není vyloženě brynda… třeba od Madety není nejhorší… :think:

Ačraj
697 příspěvků 13.02.13 13:59

To máš Zuzko pravdu, z automatu je mléko výborné, barva, smetana, lahodné. :P
Krabicové, s dlouhou trvanlivostí, už to mně odrazuje. :,(

Příspěvek upraven 13.02.13 v 14:13

Zuzka1973
2300 příspěvků 13.02.13 10:53

@Ačraj Jj, to máš pravdu s tím úplně odtučněným, ale to už snad ani není mléko :) To bych taky nepoužila, vlastně ho ani naštěstí u nás nemají, na vsi by jim ho asi nikdo nekupoval… Taky berem nejčastěji polotučné, když není domácí zrovna poruce… Ale to krabicové aby člověk hlídal jako ostříž… všimla jsem si, že nejlepší bývá od menších mlékáren, než od známých značek, docela mne to zarazilo… Naštěstí ale ne všechno krabicové je špatné ;)
Pamatuju, žes psala, že děláš jogurt také takhle - bez zbytečných přísad. Je to fakt takhle nejlepší :kytka:
Kamarádka má u nich v Plzni kousek od baráku automat na mléko… libuje si, ak je dobré… jenže já si vždy zapomenu „načepovat“ když tam jedem :)

Příspěvek upraven 13.02.13 v 10:56

Ačraj
697 příspěvků 13.02.13 10:32
jogurt

Jogurt výborný, málo kdy ho dělám z plnotučného mléka, ale používám čerstvé mléko polotučné, z lahve, obsah tuku 1,5%, krabicové nekupuji, to je „mrtvé mléko“, my ho ani nepijeme, ale komu chutná, nic proti tomu. :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Chilli con carne Chilli con carne
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz