Recept Domácí populární "Kvas"
babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Nakrájet chleba a osušit ho v troubě. Položit ho do kastrolu a zalít 4l vařící vody. Přikrýt utěrkou a nechat stát po 4 hodiny. Přelít chleba přes síto. Zamíchat kvasnice s trochou cukru do vlažné vody a nechat je vzejít asi 20min. Přidat je do chlebového vývaru. Potom jemně vymačkat chleba do vývaru. Přidat zbytek cukru a mátu (uschovat několik lístků stranou), lístky borůvek a nechat vše přes noc zkvasit. Přelít přes utěrku a nalít do čistých lahví. Do každé vložit lístek máty, kousek kůry a část hrozinek. Vzduchotěsně uzavřít a uskladnit v chlaničce na 3 dny. Když hrozinky vyplavou na povrch, tak přelít kvas ještě jednou přes utěrku a nalít vše do čistých lahví. V tomto stádiu je kvas hotový a může se pít. P.S.: Nesmírně populární ruský nápoj, stejně jako pivo v jiných zemích. Jméno lze přeložit jako ¨kyselý nápoj¨. Připravuje se z mnoha různých ingrediencí mimo chleba, jako jsou jablka, hrušky, brusinky, borůvky, rybíz, jahody a pohanka. Na oslazení se používá cukr, nebo med. Domácí kvas s velkým obsahem kvasnic se lehce napění a obsahuje pouze malé % alkoholu.
Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů
- 19.05.03 vloženo
- 47869x zobrazeno
Ingredience
- 500 g tmavého, režného chleba
- 40 g čerstvých kvasnic
- 100 g cukru
- 5 lžic teplé vody
- 1 kytička máty peprné
- lístky borůvek
- 50g hrozinek
- kůra (proužky) z jednoho vosku zbaveného citronu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Domácí populární "Kvas"
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Domácí populární "Kvas"
13 příspěvků 11.6.14 21:27
Nejlepší věc, co jsem kdy pil, krom vodky a čaje ze samovaru
hmm, pro zajimavost, recept mam ze Sankt-Peterburg (ach…krasne vzpominky)
2 příspěvky 29.12.10 11:03
Chlebový kvas jsem pil na Ukrajině v Charkově kde ho bábuška čepovala do kelímků z takové malé cisterny. Bylo to v parném létě a opravdu je na žízeň perfektní.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro ty, co nevědí jak kvas chutná a neodvažují se udělat „něco na pití z chleba“ doporučuju vyzkoušet u nás už běžně prodávaný Klášterní kvas. Prodává se většinou v prodejnách Zdravé výživy, 2 litry stojí cca 50 kč a jsou nejrůznější příchuti. Skvěle zahání žízeň v létě!